Unii copii isi musca prietenii, altii le smulg aripile la muste, unii injura si ameninta, altii ii lovesc cu piciorul pe ceilalti. Da, stiu ca nu este o noutate pentru nimeni ca cei mici sunt uneori cruzi si agresivi. Si nu numai cei mici sunt agresivi, ci traim intr-o lume plina de agresivitate, in care violenta face parte din mersul omenirii (o au si animalele, o avem si noi, si probabil ca nu se va stinge prea curand). Si totusi, cu totii ne dam seama ca atunci cand un copil este agresiv ceva nu este in regula cu el, cu atat mai mult cu cat se manifesta violent in majoritatea timpului.
Contrar celor care cred ca exista copii “rai” din nastere, un copil nu este agresiv decat pentru a trage un semnal de alarma ca se simte nemultumit, furios sau frustrat. El stie pe propria piele ca violenta este doar o eliberare de moment, si ca problemele nu dispar, ba chiar se accentueaza atunci cand este agresiv. Desi observa ca ceilalti devin si ei furiosi, il resping si il pedepsesc, copilul este prins intr-un cerc vicios din care nu poate iesi singur: se simte tensionat, se descarca prin violenta, si in schimb primeste respingere si pedepse, care ii amplifica starea de tensiune.
Pentru a-i ajuta pe copii sa iasa din cercul violentei care naste violenta, trebuie sa intelegem agresivitatea dintr-o perspectiva mai larga. Aceasta este declansata de trairile negative ale copilului, insa nu s-ar mentine daca nu ar exista anumite mecanisme ce o sustin si o amplifica. De aceea va propun sa intelegem mai bine verigile ce produc violenta, si apoi sa cautam solutii pentru a preveni manifestarile agresive ale copiilor.
In producerea si mentinerea agresivitatii trebuie sa luam in considerare trei aspecte:
- Cauzele ce determina agresivitatea copilului
- Mecanismele care mentin un comportament agresiv
- Mecanismele ce amplifica violenta copilului
Cu cat vom intelege mai clar ce anume il determina pe copilul nostru sa fie agresiv, cu atat vom sti ce masuri de interventie i se potrivesc cel mai bine. Pana atunci, copilul ne provoaca, tot mai insistent si tot mai tenace. El spera ca noi sa luam atitudine si sa il ajutam sa iasa din capcana agresivitatii. Ce spuneti, ne ascutim armele pentru razboi, sau trecem de partea lui?
(Sursa foto)
Pingback: De ce sunt copiii agresivi? - psihologpentrucopii.ro