Care este diferența între pedepse și consecințe?

psihologpentrucopii.roPentru că pedeapsa a devenit azi o metodă cel puțin nerecomandată de a-ti educa copiii (cei mai mulți dintre noi am mâncat-o pe pâine în copilărie), în locul ei a apărut sintagma a aplica consecințe. Dacă vii la mine la cabinet, și eu te voi sfătui tot să aplici consecințe în loc de pedepse. Numai că, pentru că te văd cum zâmbești puțin încurcat, o să îți și explic ce înseamnă consecința, care e diferența dintre ea și pedeapsă și o să căutăm împreună exemple de consecințe cât mai potrivite pentru copilul tău. Nu de alta dar, dacă nu îți spun ce este consecința și folosesc ca exemplu a-i lua copilului accesul la ecran o săptămână, ție asta îți va suna tare de tot a pedeapsă, și există riscul să crezi că de fapt consecința nu e decât e o denumire mai acceptabilă pentru pedeapsă. Așadar hai să facem puțină lumină în subiect și să îți spun 3 diferențe principale între pedeapsă și consecință.

Diferența 1: Când o anunți

Prima și cea mai evidentă diferență între pedeapsă și consecință este momentul în care o anunți.

Anunți pedeapsa după ce deja comportamentul negativ s-a produs, pe când anunți care va fi consecința unui comportament înainte ca el să se producă.

E bine ca copilul să știe de dinainte care e lanțul logic dintre comportamentele lui și consecințele acestuia, și nu să le afle doar după ce a comis boacăna. Spunându-i de dinainte la ce să se aștepte îl ajuți să construiască ideea de previzibil și predictibil.

Dacă crezi că nu e așa de important pentru copil să prezică reacțiile celorlalți la comportamentele lui, gândește-te de câte ori face ceva negativ doar ca să vadă cum reacționezi și dacă reacționezi la fel de fiecare dată. El are nevoie să înțeleagă cât mai corect legătura între ceea ce face el și reacția ta. Așadar, spune-i de dinainte ce se va întâmpla când face anumite lucruri, și în felul ăsta, poate, nu îți mai testează limitele la fel de mult.

Bine bine, îmi vei spune tu, deci dacă îi zic că îi dau o mamă de bătaie dacă nu oprește jocul video înseamnă că am aplicat o consecință și nu mai e pedeapsă? Nu, normal! Să îți explic de ce

Diferența 2. Logica din spatele consecinței

Pedeapsa nu are legătură cu comportamentul copilului, dar consecința da, fiind o reparare a răului produs.

Exemple simple sunt: când stricăm ceva reparăm sau înlocuim, când ne certăm cu cineva îl împăcăm, când lovim pe cineva ne cerem scuze etc. Dar ce facem în cazuri mai complicate, când nu e așa evident ce avem de făcut?

Care e consecința când copilul nu își ține promisiunea (nu se oprește din ecran, ca în exemplul de mai sus?) Păi fie nu mai primește nici din partea noastră ceva ce i-am promis (adică îi explicăm că dacă promisiunile nu sunt reciproce nu mai au valoare), fie nu mai primește ecran până nu învață să se oprească la timp.

Sună dureros? Chiar este! Să nu uităm, consecința e o metodă de disciplinare negativă, o variantă mai eficientă la pedeapsă. Deci nu ne așteptăm la zâmbete și voie bună când o aplicăm, că nu este recompensă. Însă, dacă copilul înțelege logica din spatele ei, sunt șanse mai mari să devină mai compliant, să înțeleagă și el următoarea diferență:

Diferența 3: Actorul principal

Pedeapsa îl are în centru pe adult, consecința pe copil.

Prin faptul că este pusă la supărare, pedeapsa îi transmite copilului mesajul că părintele acționează așa din nervi, pierdere a controlului sau impulsivitate. Pedeapsa îl are în centru pe adult cu nevoia lui de a-și descărca furia sau de a-și etala puterea asupra copilului. Nu e de mirare de ce copilul consideră pedeapsa mai mult un gest de răutate al adultului, și nu o metodă de disciplinare.

Consecința, în schimb, pune accentul pe copil, pe neștiința lui și nevoia de a fi corectat. Ea nu trebuie să fie aplicată la nervi ci explicată într-un moment calm, astfel încât el să înțeleagă buna intenție din spatele ei. Dacă pui consecințe logice, raționale, copilul te vede în control pe situație și apt în rolul tău de disciplinator. În plus, și tu ai un baston de sprijin în raționalitate în momentele aprinse când te scoate din minți: aplici consecința ferm, așa cum ai anunțat, și te ții de ea.

Din diferențele pe care ți le-am spus mai sus rezultă că, chiar dacă au ambele scopul de a disciplina și de a elimina unele comportamente negative ale copilului, sunt interpretate foarte diferit de copil. Prin faptul că este imprevizibilă, dată la furie și nu are nici o legătură cu fapta comisă, copilul vede pedeapsa ca o răutate, răzbunare sau abuz. Prin faptul că este explicată logic, cu calm și este previzibilă, consecința are șanse mai mari de a-și atinge scopul. Ea va rămâne tot neplăcută pentru copil, dar măcar va fi înțeleasă corespunzător.

Nu aș vrea să închei înainte de a-ți da câteva exemple de pedepse/consecințe pentru diferite situații. Prin ele aș vrea să înțelegi că nu există pedepse sau consecințe în sine, ci depinde de situația existentă.

Exemplu 1: Comportament nedorit al copilului: se ridică de la masă și nu termină ce are de mâncat

Pedeapsă: Nu mai ai voie la ecran o zi (nu are legătură cu mâncatul, nu repară nimic)

Consecință: Copilul va sta la masă până termină și ceilalți de mâncat, indiferent dacă a terminat sau nu. Consecința 2: va face o activitate la masă de minim 15 minute în care nu se ridică, ca să exerseze răbdarea.

Exemplu 2: Comportament nedorit al copilului: Se preface că nu aude când îl rogi să închidă ecranul

Pedeapsă: Mamă de bătaie (că tot am dat exemplul ăsta, știi de ce nu poate fi mama de bătaie niciodată consecință ci doar pedeapsă? Pentru că nu există un motiv logic pentru care durerea fizică îl poate face pe copil mai dornic să te audă, de exemplu).

Consecință: Vei întrerupe activitatea pe care el o desfășoară, fără să o mai poată relua (pentru că de cele mai multe ori copilul se preface că nu te aude ca să mai câștige ceva timp și să continue să facă ce făcea deja). Adică, da, nu va mai primi ecran o săptămână.

Observi cum același comportament al părintelui (a-i lua copilului ecranul) poate fi uneori pedeapsă uneori consecință? Cum ziceam, depinde de comportamentul copilului, și de cum și când o spui.

Ai înțeles deci diferența dintre pedeapsă și consecință? Dacă da, sari cu likeul, mai ales pe rețelele de socializare conexe. IAR DACĂ NU, RECITEȘTE ARTICOLUL! RECITEȘTE-L DE ATÂTEA ORI PÂNĂ ÎL ÎNȚELEGI! Ghici, oare asta e o pedeapsă sau o consecință? 🙂

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply