Ce înseamnă gender fluid și cum să vorbim cu adolescenții despre asta?

psihologpentrucopii.roCând m-a întrebat prima oară un adolescent cu ce pronume să mi se adreseze, am surâs ușor ironic și am spus: prEnumele meu este Raluca. Iar el a spus: știu, dar mă refeream la pronume. E posibil să vrei să folosesc pronume masculine în cazul în care nu te identifici cu genul feminin. Stai, cee? …și așa a început conștientizarea faptului că adolescenții de azi chiar se întreabă dacă sunt băieți, fete, gender fluid, transgender, agender și alte lucruri. BIneînțeles că nu toți se întreabă asta și bineînțeles că unii răspund simplu. Dar, în cazul celor în care discuția asta nu e doar un topic de amuzament ci atinge unele neliniști interioare, e musai sa vorbim despre ce înseamnă a fi fată sau băiat sau ambele sau niciunele.

Așadar, las aici videoul pe care l-am făcut despre asta. Nu o să mă repet spunând ideile principale din el, ci dar o să îți spun ce conține:

  • Ce factori din trecut au influențat felul în care îți percepi genul (lista este făcută în urma experienței mele personale cu clienții mei deci nu are pretenția să fie completă)
  • Ce vorbesc adolescenții de azi despre gender fluid
  • Dacă adolescentul tău chiar are dubii legate de identitatea de gen, cum să ai discuția cu el. Concret, pas cu pas, fără apel la cuvinte gen păcat, las că vezi când crești mai mare, toți suntem și una și alta..
  • Printre rânduri, discuția îți lansează o invitație de a reflecta asupra propriei identități de gen: în afară că ți s-a zis, de unde știi că ești bărbat sau femeie? Și totuși, nu ai și părți din tine caracteristice celuilalt gen? Spor la ascultat!

https://www.youtube.com/watch?v=9b3Eu6gdUMs

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply