Lăsându-mă inspirată de primăvara care se apropie de noi tiptil, mi-a venit ideea unui mic proiect: cum ar fi ca în perioada asta să învăţăm să sădim, creştem şi hrănim emoţii pozitive? Nu de alta, dar mereu e loc de mai multă bucurie, satisfacţie şi entuziasm în viaţa noastră. Pe scurt, proiectul sună aşa: rând pe rând ne vom concentra atenţia asupra a zece emoţii pozitive. Le vom analiza pe fiecare în parte şi apoi ne vom gândi la câteva modalităţi practice de a le creşte în viaţa noastră şi a copiilor noştri.
Misiunea acestui proiect nu este deloc greu de înţeles: precum spuneam şi în articolul precedent, emoţiile pozitive sunt mai subtile decât cele negative şi din această cauză sunt mai greu de conştientizat. Pe de altă parte, emoţiile negative cântăresc mai greu şi sunt mai sonore. Dacă vrem să avem o viaţă mai satisfăcătoare, balanța între emoţiile pozitive şi cele negative nu trebuie să fie de unu la unu, ci de 3 la 1. Aşadar, secretul unei vieţi împlinite nu este neapărat reducerea emoţiilor negative, cât amplificarea şi creşterea numărului de emoţii pozitive.
Înainte să trecem direct la cunoaşterea acestor emoţii pozitive, aş vrea să îţi spun că printre cele zece nu se numără fericirea şi nici dragostea. De ce?
În primul rând, pentru că amândouă, deşi sunt în sinea lor emoţii pozitive, sunt trăiri foarte complexe, care au nevoie să fie tratate mai pe larg, şi nu încap într-un proiecţel aşa de mic, de primăvară 🙂 (am scris mai demult câte ceva despre fericire).
În al doilea rând, pentru că, având în vedere faptul că ele sunt unele dintre cele mai preţioase sentimente, de multe ori s-au creat adevărate obsesii în jurul lor (îţi poţi da seama şi tu de asta dacă te uiţi la numărul uluitor de cărţi care te învaţă cum să iubeşti şi cum să fii fericit).
Ca o observaţie a oamenilor de ştiinţă care tratează problema fericirii în mod serios, dacă ştim doar puţine lucruri despre fericire s-ar putea să ne facem mai mult rău decât bine. De ce? Ei bine, pentru că, citind despre beneficiile fericirii, spunem: Şi eu vreau să fiu fericit! Numai că, neînţelegând prea bine cum stă treaba cu fericirea, cădem în diverse capcane: ne repetăm de zeci de ori pe zi că suntem fericiţi, ne afişam un zâmbet larg (şi încremenit) pe faţă, ne aşteptam în mod nerealist să fim mereu fericiţi, pe scurt, ne forţăm să fim fericiţi.
Şi ghici ce: cu cât ne forţăm mai mult cu atât suntem mai puţin fericiţi. Asta din simplul motiv că fericirea nu este o emoţie care poate fi indusă prin gânduri, gesturi sau ritualuri. Fericirea este un sentiment care se simte în tot corpul şi care ne vizitează doar din când în când, în anumite condiţii.
În al treilea rând, nu voi scrie acum despre dragoste și fericire pentru că vreau să dăm şansa şi unor emoţii mai puţin prestigioase să înflorească. Viaţa emoţională este foarte nuanţată, şi de multe ori, dacă ne concentrăm doar pe emoţii star, pierdem frumuseţea unor emoţii mai subtile şi mai firave. Însă şi ele merită să fie puse în valoare şi cultivate, pentru că şi ele au capacitatea de a ne face viaţa bogată şi frumoasă.
Dar, despre ce emoţii vorbim? Iată-le! privește-le cu mare atenție și apoi citește despre ele în ordinea importanței lor în viața ta:
Dacă nu îți ies la numărătoare chiar zece, află că a fost o primăvară tare scurtă! Însă, să fim optimiști! Și la anul urmează încă o primăvară! 🙂
(Sursa foto)