Dacă eşti adolescent, sigur o să-mi spui că tu nu te încadrezi în nici un rol, că tu eşti unic şi că te porţi cum ai chef, indiferent de situaţie. Iar eu o să-ţi spun că ştiu că eşti unic, că ştiu că tu eşti tu şi că nu încearcă nimeni să te bage în anumite tipare. Şi atunci ce rost are discuţia despre roluri? o să mă întrebi. Păi are rost, ţi-aş spune, pentru că rolurile sunt ca nişte haine. Tu rămâi tot tu indiferent ce haine porţi şi totuşi felul în care te îmbraci spune multe despre cine eşti, despre grupul cu care te identifici, despre ce vrei să vadă ceilalţi la tine, despre cât de multă atenţie doreşti. Indiferent cât de neobservat vrei să treci, hainele te trădează şi oferă informaţii despre tine. Aşadar, te invit să devii conştient de ce le transmiţi celorlalţi prin “hainele” pe care le porţi.
LIDERUL: de departe cel mai vânat rol în grup este acela de lider. El este asociat cu trăsături precum carismă, încredere în sine și capacitatea de a lua decizii. Liderii au puterea de a-i convinge pe ceilalţi în mod natural şi îşi impun propriile păreri şi decizii. În funcţie de intenţii, liderii pot fi surse de inspiraţie pentru ceilalţi sau persoane cu influenţă toxică.
Cum ştii dacă adolescentul tău este lider în grupul lui
– Este obişnuit să îşi expună punctul de vedere şi să îşi argumenteze deciziile, şi acasă. Este vocal, doreşte să îi convingă pe toţi cei din jur că punctul lui de vedere este cel corect.
– Este cel care propune activităţi în grup. Dacă e reclamat pentru că a propus ceva riscant, nu are probleme să-şi recunoască intenţiile.
– Este printre primii care încearcă comportamente de risc (fumat, alcool, etc)
– Solicită respect din partea celorlalţi, inclusiv din partea ta, şi poate deveni agresiv dacă se simte nedreptăţit sau dacă i se refuză anumite drepturi.
– Este conectat la viaţa grupului, uneori abuzează de social media, vrea să fie în pas cu noutăţile, vrea să aibă tot ce este la modă.
– Nu are o problemă să schimbe prietenii sau grupurile cu care umblă.
– În general este relaxat dar dacă sunt conflicte în grup vine acasă nervos şi agitat.
AMUZANTUL. Acesta a devenit un rol tot mai popular printre adolescenţi, fiind asociat şi el cu relaxarea şi încrederea în sine. Ca să faci glume apreciate în grup e nevoie de inteligenţă, spirit de observaţie şi creativitate. În funcţie de cât de apreciate sunt glumele lui, amuzantul poate deveni chiar lider sau, la cealaltă extremă, clovnul grupului, de care se cam râde.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Amuzant în grupul lui
- Îi cunoşti simţul umorului, pentru că şi acasă îl foloseşte din plin.
- Este în general optimist şi pare lipsit de griji.
- Este în general greu de citit, pentru că mereu îşi acoperă dispoziţia cu glume, şi poţi avea impresia că nu ştii cu adevărat ce e în sufletul lui.
- Doreşte să fie în centrul atenţiei, dar uneori pare că îşi doreşte asta prea mult şi poate face anumite compromisuri pentru asta.
CONFIDENTUL Acest rol este asociat cu o persoana caldă, plăcută, care îi ascultă pe cei din jur şi le oferă sprijin emoțional. Condiţia esenţială ca cineva să fie confidentul grupului e să fie de încredere. Partea negativă e că riscă să nu fie ascultat de ceilalţi, pentru că toţi sunt obişnuiţi doar să i se destăinuie.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Confident în grupul lui
- Este o fire caldă şi liniştită şi acasă
- Are o inteligenţă emoţională bine dezvoltată, este empatic
- Nu cere multă atenţie în general şi nu îşi doreşte să fie în centrul atenţiei
- Dacă prietenii lui au probleme mari, devine şi el împovărat de acestea şi poate deveni trist sau îngrijorat
- Este căutat de prieteni, de obicei are prietenii stabile
- Suferă mult dacă un prieten îl respinge
IZOLATUL: Din păcate, chiar dacă ies împreună cu grupul, există adolescenţi care totuşi nu se simt integraţi şi nu vorbesc mai cu nimeni. Ei sunt timizi, se simt nesiguri pe ei, au o grămadă de complexe, anxietate socială și teama de respingere. Un adolescent devine izolat fie pentru că nu are abilităţi sociale fie pentru că are anumite trăsături de personalitate care îl fac să fie perceput ca ciudat, dificil de abordat, negativ sau neprietenos.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Izolat în grupul lui
- Vine acasă prost dispus, trist sau încărcat
- Se plânge că nu are prieteni sau că nu se integrează
- Nu are încredere în el, are o imagine de sine negativă
- Îşi face multe griji referitoare la propria persoană.
- Nu este activ pe social media şi nici pe telefon
- Nu este invitat să participe la activitățile grupului sau nu este inclus în planurile lor sociale.
DEVIANTUL este un adolescent care face lucruri pe care ceilalţi nu le fac (bea sau se droghează mai mult ca ceilalţi) sau este mai agresiv. Acest rol este asociat cu trăsături precum impulsivitatea, lipsa autocontrolului și a respectului pentru autoritate. Ceilalţi îl acceptă de conjunctură dar nu îl preferă. Unora dintre ei le este frică de el.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Deviant în grupul lui
- Ţi s-au semnalat deja abaterile lui comportamentale, fie de către adulţii din jur, fie de către ceilalţi copii.
- Şi acasă este răzvrătit si se împotriveşte regulilor, îi cunoşti latura rebelă destul de bine
- Pare că nu îi pasă prea mult de părerile celor din jur şi în general face doar ce vrea. Nu este intimidat de ameninţări sau pedepse.
- Când i se reproşează ce greşeşte devine agresiv sau se victimizează, dând vina pe ceilalţi.
- Nu se simte vinovat pentru devierile lui. Minte pentru a-şi susţine nevinovăţia
REZERVATUL nu este neapărat respins de cei din jur, ci mai degrabă preferă să rămână în umbră și să nu atragă atenția asupra sa. Aura lui de mister îl poate face atrăgător pentru ceilalţi, care îl pot percepe ca fiind un observator bun.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Confident în grupul lui
- Este şi acasă destul de retras sau greu de citit
- Este destul de relaxat când e în grup
- Nu îţi vorbeşte despre nici un prieten în special, evită confidenţele şi se rezumă la a vorbi despre generalităţi
- Face multe activităţi prin care îşi distrage atenţia se joacă mult pe calculator, face puzzle ore în şir, etc.
EXCENTRICUL este adolescentul care are un comportament sau o personalitate non-conformistă, fiind perceput ca un element de diversitate și de originalitate în grup. Dacă este prea excentric, el riscă să fie respins sau controversat în grup. Chiar dacă ceilalţi nu îl imită, totuşi apreciază îndrăzneala lui şi poate deveni extrem de popular.
Cum ştii dacă adolescentul tău este în rolul de Excentric în grupul lui
- Bineînţeles că îi observi stilul excentric de când iese pe uşă şi merge să se întâlnească cu prietenii
- Doreşte să pară încrezător în sine dar nu este relaxat în context social.
- Doreşte multă atenţie şi admiraţie în general.
- Petrece mult timp studiindu-şi şi perfecţionându-şi lookul, este foarte critic cu propria persoană şi în general e nemulţumit de propria persoană.
- Se plânge uneori că nu are destui prieteni şi vrea neapărat să fie popular.
Precum vezi, unele dintre roluri sunt mai confortabile iar altele mult mai incomode şi implică mai multe riscuri pentru sănătatea emoţională a adolescentului tău.
L-ai recunoscut pe adolescentul tău în vreunul din aceste roluri? Dacă adolescentul tău nu se încadrează cu totul în vreun rol nu e bai, precum ziceam, fiecare este o combinaţie unică de roluri.
Rolul meu de a-ţi explica se încheie aici. Mă întreb, din rolul tău (limitat) de părinte observator, ce doreşti să faci pentru adolescentul tău?