În această perioadă studenții sunt in sesiune și elevii în focurile examinărilor finale, așadar este o etapă de studiu intensiv, stres si oboseală. Am observat că mulți liceeni si studenți nu au o metodă eficientă de a învăța, si din această cauză au rezultate slabe la testări, chiar dacă își pierd multe ore în fața cărților.
Dacă și tu trebuie să înveți în această perioadă, iată cum poți să îți organizezi învățarea, astfel îcât să ai rezultatele dorite.
Pasul 1: Pregăteşte-te să înveţi
Prima etapă se referă la organizarea spaţiului, timpului şi materialelor pe care trebuie să le înveți. Iată cum poti face acest lucru:
Planificarea timpului:
- Calculează-ţi realist timpul pe care îl ai la dispoziție ca să înveţi. Ia în calcul faptul că momentele cele mai potrivite din zi pentru a învăţa sunt dimineaţa între orele 8 la 13 şi după-masa de la 17 la 21. Chiar dacă unii dintre voi spuneți că învațați mai bine noaptea decât ziua, nu uitați că somnul de noapte este mult mai odihnitor decât cel de peste zi.
- Împarte timpul alocat învăţării în şedinţe de câte 50 de minute, între care să existe pauze de 15 minute. Dacă nu îţi iei aceste pauze, vei observa că nu te mai poți concentra după aproximativ 90 de minute de învățare, și că randamentul scade foarte mult.
- Alternează ciclurile de învăţare intensă cu cele de recreere. Dacă nu ești foarte presat de timp, nu studia mai mult de 5 cicluri de câte 50 de minute pe zi.
- Încearcă să nu îți programezi unele dupa altele subiecte foarte asemănătoare, căci informaţiile pot să se amestece între ele. Cu cât materialul este mai diversificat, cu atât sunt șanse mai mici să confunzi informațiile.
Planificarea spaţiului:
- Aranjează-ţi spaţiul de lucru astfel încât să nu existe prin preajma ta distractori (stinge calculatorul şi televizorul, dă-ţi telefonul pe silent, etc.). Aceşti distractori sunt mult mai atractivi în momentul în care ai de făcut o sarcină monotonă, aşa că încearcă să stai deoparte de influența lor.
- Asigură-te că spaţiul este bine iluminat, bine aerisit, că nu sunt zgomote deranjante (este opţiunea ta dacă asculți sau nu muzică pe fundal, dar ai grijă să nu fie prea tare, ca să nu îţi distragă atenţia), şi că poziţia ta este corepsunzatoare (o poziţie prea comodă te invită la visare, pe când una prea incomodă te obosește).
Organizarea materialului de lucru:
- Răsfoieşte materialul pe care îl ai de parcurs şi fă-ţi o imagine de ansamblu asupra lui. Cât este de mare? Cât este de dificil? Dacă este un material complex, împarte-l în bucăţi mai mici, în funcție de temele principale. Planifică-ţi cât din el să înveţi în fiecare zi, şi asigură-te că vei respecta planificarea.
- Motivează-te să înveţi! Adevarata cheie a învăţării este motivaţia. Dacă crezi că materialul este plictisitor sau că nu îţi este folositor, nu te vei mobiliza suficient să înveţi, şi îţi vei pune la treabă doar memoria. De aceea este important să găseşti ceva interesant sau util la materialul de învăţat, ca să nu ai impresia că îţi pierzi timpul degeaba. Cu cât îţi place mai mult ce înveţi, cu atât te vei implica mai mult în sarcina de lucru şi vei avea un randament mai mare.
Pasul 2: Asimilarea informaţiei (Învăţarea propriuzisă)
Dacă ţi-ai împărţit materialul de învăţat, eşti pregătit să treci la treabă. Cheia acestei etape este să îţi structurezi informaţia şi să o prelucrezi logic. Dacă memorezi mecanic îți consumi timpul ineficient, căci o mare parte din informație se va șterge imediat!
- Cele mai eficiente metode sunt cele active. Acestea presupun implicarea ta în profunzime în prelucrarea materialului. Citește aici despre metodele active.
Pasul 3: Repetiţiile
- Având în vedere faptul că cel mai bine se memorează informaţia de la începutul şi de la sfârşitul unui text, repetă de mai multe ori informaţia din mijlocul textului.
- Lasă-i timp informaţiei să se restructureze. Nu învăţa chiar în ziua examenului! Este foarte indicat să re-vezi materialul pe care l-ai învăţat seara înainte de culcare, şi vei vedea că dimineaţa ţi-l vei aminiti mai uşor.
- Dacă ai împărţit materialul în bucăţi mai mici, fă repetițiile în următoarea ordine: mai întâi bucata 1, apoi bucata 2, apoi bucăţile 1 şi 2 împreună. După o pauză repetă bucata 3, apoi 1+2+3. Repeta bucata 4, apoi 2+3+4, și tot așa.
- Observă care sunt bucăţile cele mai dificil de reţinut, şi repetă-le mai mult pe acestea.
Sper să îți fie de folos aceste informații și iti urez spor la învăţat!
(Sursa foto)