Pregătește-ți copilul pentru grădiniță

psihologpentrucopii.ro Intrarea în grădiniţă este o schimbare foarte importantă pentru copil. Ea este prima experienţă majoră de socializare în afara familiei, care îl solicită pe micuț să se adapteze unui nou mediu. La grădiniţă nimic nu seamănă cu acasă: camera arată altfel, sunt alte jucării, alte zgomote, alte mirosuri, mâncarea are alt gust, programul este şi el diferit. Este normal ca micuţul să fie bulversat și să aibă nevoie de timp pentru a se adapta.

Dacă până atunci copilul este obişnuit cu prezenţa constantă a unui membru al familiei, deodată el este înconjurat numai de copii de aceeaşi vârstă, în mare parte necunoscuţi. În plus, educatoarea nu are cum să îi ofere atenţia pe care copilul s-a obişnuit să o primească din partea părinților, având în vedere că trebuie să fie atentă la încă 20 de copii.

Şi pentru tine ca părinte intrarea la grădiniţă a copilului presupune mari schimbări. Până la 3 ani legătura dintre voi a fost aproape neîntreruptă, şi aţi fost mereu aproape unul de altul. Acum, nu o să îl mai vezi multe ore pe zi, şi este normal să vi se facă dor unul de altul. De asemenea, dacă până acum erai obişnuit să controlezi tot ce ţine de copil, să fii alături de el şi să îi oferi tot ce are nevoie, acum trebuie să îl laşi singur într-un mediu nou, pe care nu îl poţi influenţa prea mult. Este normal să îţi pui fel de fel de întrebări legate de siguranţa copilului, de felul în care este tratat, de felul în care se simte.

Având în vedere că este un eveniment atât de important, copilul are nevoie să fie pregătit din timp pentru grădiniță. În principal, pregătirea presupune două aspecte majore: să îl obișnuiești cu despărțirea de tine și să îl pregătești să facă față schimbărilor. Să vorbim despre fiecare în parte:

Obişnuieşte-l să suporte despărţirea de tine

Cea mai mare provocare a mersului la grădiniţă este ca micuţul să se obişnuiască fără tine o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se realizează treptat (vezi cum în articolul Copilul tău plânge când pleci?).

Momentul în care trebuie să te desparţi de el şi să îl laşi la grădiniță este cel mai dificil pentru micuţ. Iată ce poţi face ca să îl ajuţi să treacă cu bine peste el:

  • Oferă-i la plecare jucăria preferată, sau un obiect care îţi aparţine, pe care să îl strângă în braţe în momentele în care îi este dor de tine. Este ca şi cum o mică parte din tine continuă să rămână cu el.
  • Fii cinstit cu el în privinţa timpului cât va sta la grădiniţă. Spune-i când te vei întoarce după el (de exemplu dacă este la grădiniţa de 8 ore spune-i că te întorci după ce se trezeşte şi se mai joacă puţin). Mulţi părinţi se bazează pe faptul că copiii nu au noţiunea timpului, şi îi păcălesc că se întorc imediat. Rezultatul este ca micuţii îşi aşteaptă nerăbdători părinţii, în loc să înceapă să exploreze noul mediu. Ei simt mult mai intens sentimentul de a fi abandonat de părinţi, pentru că nu înţeleg de ce aceştia nu se întorc, deşi au promis că vin repede.
  • Observă cu atenţie starea ta de spirit. Dacă te simţi foarte îngrijorat, cu siguranţă că îi vei transmite această stare şi copilului. Dă-ţi seama care sunt motivele pentru care îţi faci griji, şi încearcă să le rezolvi.
  • Fii sincer în ceea ce priveşte propriile tale emoţii. Dacă îţi dai seama că şi tu eşti emoţionat, poţi să îi spui asta copilului, ca pe un lucru firesc, în loc să te prefaci că eşti calm (altfel copilul va observa discrepanţa dintre ce spui şi cum te simţi, şi va deveni şi mai tulburat).
  • Acceptă emoţiile lui, aşa cum sunt ele, fără să încerci să i le înăbuşi. Este firesc ca la început să se simtă trist, speriat, poate chiar disperat sau furios.
  • Prezintă-i educatoarea într-o lumină pozitivă, ca şi cum este o prietenă de-a ta. În lipsa ta, educatoarea este cea mai importantă persoană pentru el. Dacă observă că ai încredere în ea, se va simţi şi el mai în siguranţă.
  • Nu pleca pe furiş, nu te întoarce înapoi dacă auzi că plânge, şi mai ales nu ceda rugăminţilor lui de a-l lua înapoi acasă. Altfel, îi va lua mult mai mult timp să se adapteze la grădiniţă.
  • Când vii să îl iei de la grădiniţă, nu te îngrijora dacă este morocănos sau chiar supărat pe tine. Este o reacţie normală după despărţire. Accept-o ca atare şi nu fă mare caz de ea.

Pregăteşte-l pentru schimbare

A doua mare provocare pe care o presupune grădiniţa este ca micuţul să se adapteze la noul mediu, cu toate schimbările presupuse de acesta. Iată ce poţi face pentru a-l ajuta:

  • Prezintă-i din timp mersul la grădiniţă ca pe ceva pozitiv şi interesant. Povesteşte-i despre activităţile pe care le va face, despre surprizele de acolo, şi pe cât posibil familiarizează-l cu activităţile de acolo (staţi acasă la măsuţă pentru a desena, jucaţi-vă cu plastilină, etc).
  • Prezintă-i mersul la grădiniţă ca pe ceva normal, ce toţi copiii fac. Îi poţi spune că aşa cum adulţii merg la serviciu, copiii merg la grădiniţă. Povesteşte-i despre amintirile tale de la grădiniţă, pentru a înţelege că şi tu ai trecut prin experienţa asta.
  • Prezintă-i în mare activităţile care se vor desfăşura la grădiniţă, precum şi programul de acolo: sosirea la grădiniţă, mesele, ora de somn. Copiii au nevoie să reducă din incertitudini şi să ştie de dinainte câte ceva din ce se va intalmpla acolo. Răspunde-i la orice întrebări legate de grădiniţă, cu răbdare.
  • Pe cât posibil, familiarizează-l cu locul de dinainte de a începe grădiniţa. Fă măcar o vizită cu el, prezintă-i educatoarea, mergi de mai multe ori până acolo, ca să fie obişnuit măcar cu traseul casă-grădiniță.
  • Implică-l şi pe el în pregătirile pentru grădiniţă. Mergeţi împreună să cumpăraţi hăinuţe pe care le va purta la grădiniţă, pregătiţi împreună rucsăcelul. În felul acesta mersul la grădiniţă poate deveni un eveniment pe care îl aşteaptă cu nerăbdare.
  • Perioada de adaptare este foarte solicitantă pentru copil. Pe cât posibil, fă astfel încât să nu intervină şi alte schimbări în mediul familial, pentru că micuţul nu poate face faţă la atâtea schimbări. Cu cât în familie lucrurile sunt mai previzibile în această perioadă, cu atât micuţul se va simţi mai în siguranţă.
  • În primele săptămâni de grădiniţă, este posibil ca copilul tău să doarmă mai agitat,să îşi piardă pofta de mâncare, să fie mai irascibil. Nu te îngrijora peste măsura dacă se întâmplă aceste lucruri, ele sunt efecte normale ale schimbărilor din viaţa lui.

În mod normal, după 2 săptămâni copiii încep să se adapteze la grădiniţă. Ei nu mai plâng la despărţire, şi se implică în activităţile de la grădiniţă. Dacă după o lună educatoarea îţi spune că micuţul tău încă nu s-a adaptat, ar fi bine să consulţi un psiholog.

Chiar dacă începutul este mai greu, grădiniţa este una dintre cele mai bogate, formatoare şi distractive experienţe ale copilului. Ajută-l să facă primul pas cu dreptul!

(Sursa foto)

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply