Tuturor ne plac prietenii cu care putem râde si dansa la chefuri. Prieteni care devin mai vorbăreți, mai deschiși și mai dispuși să-ți facă confidențe după un pahar. În același timp însă, sigur îți vine să-l eviți pe cel care se îmbată până uită de el la orice ieșire în oraș, pe care trebuie să-l cari acasă după chef și de care trebuie să ascunzi băutura. Dacă în preajma ta cineva la care ții are probleme cu băutura, sunt sigură că vrei să faci ceva pentru el. În articolul trecut te-am ajutat să înțelegi cum de a ajuns el așa. Acum e momentul să vedem ce poti face ca să-l ajuti pe cel aflat pe marginea prăpastiei.
Cât este de greu să te vindeci de alcoolism?
Cand vine vorba de ajutorarea unui om care are probleme cu băutura, trebuie să știi de la inceput care sunt șansele ca el să scape de această boală. Nu de alta, dar nu vrei nici să-ți faci iluzii deșarte, dar nici să renunți la speranță. Ei bine, in cazul alcoolismului, statisticile nu arată prea bine. Astfel, chiar și după un tratament corespunzător, un alcoolic are doar o șansă din 5 să se vindece complet. Mai precis, din 100 de alcoolici trataţi la cele mai bune clinici doar 45 reuşesc să nu bea timp de un an după externare. La 3 ani după externare, doar 20 din cei 100 continuă să stea departe de băutură, restul de 80 redevenind alcoolici. Jumătate din cei 100 nu doar că rămân alcoolici, ci mor din cauza bolilor asociate băuturii. În paralel cu cura de dezalcoolizare, ei trebuie să-şi trateze şi bolile asociate băuturii: ciroză, ulcer, etc. În plus, ei se luptă şi cu depresia, anxietatea şi repulsia faţă de propria persoană.
Dacă te întrebi cum de este o şansă atât de mică să te vindeci de alcoolism, nu te pripi să dai vina pe lipsa ajutorului specializat. Chiar şi dacă alcoolicii sunt trataţi în cele mai prestigioase clinici din lume, ei tot nu au mai multe şanse de vindecare. Asta se întâmplă pentru că alcoolismul este o boală dificilă, care afectează adânc funcţionarea fizică şi psihică.
Șansele de vindecare sunt așa scăzute și din cauză ca alcoolul distruge trei dintre cei mai importanţi factori care stau la baza vindecării fizice: eul puternic, voinţa şi sprijinul social. Astfel, cei care se luptă cu alte boli au şanse mai mari să se vindece dacă îşi mobilizează puterile şi luptă împotriva bolii. Alcoolicii nu mai au însă puterea interioară să spere.
Ceilalţi bolnavi îşi adună voinţa ca să urmeze tratamentul până la capăt şi să nu abandoneze. Alcoolicii renunţă când dau de greu, se descurajează la primele semne de recidivă şi abandonează tratamentul.
Ceilalţi bolnavi pot să se bazeze pe cei apropiați și să facă astfel încât să primească ajutor când dau de greu. Alcoolicii, prin faptul că sunt iresponsabili, egoişti şi lipsiţi de control îi alungă pe cei apropiaţi. Îi uzează psihic pe cei din jur şi îi dezamăgesc de atâtea ori, încât au şanse să fie abandonaţi în lupta lor cu alcoolul. În aceste condiţii agravante, te întrebi cum de totuşi 20% din ei ies din groapa alcoolismului şi se fac bine. Care este secretul lor?
Ce duce la vindecarea de alcoolism?
Aşadar, cum de reuşesc cei 20 de alcoolici din 100 să renunţe definitiv la băutură? Bineînţeles, nu există o reţetă sigură, însă rezultatele cercetărilor sugerează că au şanse mai mari să se vindece:
- Cei care au fie probleme uşoare fie foarte grave cu alcoolul. Cu alte cuvinte, cei care au o problemă medie cu alcoolul (nu sunt nici în iad dar nici salvaţi) au şanse mai mici de recuperare.
- Cei care reuşesc să-şi înlocuiască această dependenţă cu alta, mai inofensivă: hobbyuri, sport, colecţionat lucruri, mâncat dulciuri, etc.
- Cei care ştiu că, dacă mai continuă să bea, vor avea de suferit repercursiuni fizice dureroase (amputarea piciorului, dializă, etc). Frica de durere fizică îi motivează pe aceștia să stea mai departe de alcool.
- Cei care şi-au găsit o sursă de speranţă şi optimism. Refugiul în religie, aplecarea spre spiritualitate, căutarea unei salvări de ordin spiritual, sunt factori cruciali în vindecare.
- Cei care au norocul să înceapă o nouă relaţie de dragoste. Vechile relaţii, încărcate de vinovăţie şi resentimente, s-ar putea să nu-l ajute pe alcoolic să facă marea schimbare în viaţă, și un nou început este binevenit.
- Cei care se află într-o situaţie socială stabilă, adică cei care au resurse financiare să se susţină, în ciuda problemei lor cu alcoolul.
Cum îl poți ajuta pe cel care are probleme cu băutura?
Înainte să sari în ajutorul celui care are probleme cu băutura, vreau să ai in minte clar un lucru: oricât de mult încerci, nu-l poți forța pe alcoolic să se lase de alcool. Indiferent cât de mult te zbaţi pentru el, la urma urmei puterea de a renunţa este tot în el, nu la tine. Așadar, nu-ți propune să-l salvezi pe cel aflat la ananghie, pentru că această atitudine te va face să fii frustrat când nu reușești, să acumulezi resentimente și, din cauza dezamăgirii, să-l abandonezi. Mult mai bine ar fi să fii alături de el, însă fără să ai pretenția că ești salvatorul lui.
În esență, ajutorul pe care i-l poți tu oferi presupune să încerci să aduci în viața lui câți mai multi din factorii de vindecare pe care ți i-am prezentat mai sus: să-l ajuți să-și găsească alte dependențe mai blânde (hobbyuri, sporturi), să-i oferi speranță, să eviți să vorbești cu el doar despre problema lui, să eviți să-l învinovățești (amintește-ți din articolul trecut că alcoolismul este o boală), să-i facilitezi dezvoltarea altor relații cu oameni noi.
În momentele de recădere, pentru că traseul natural al vindecării este foarte sinuos, ajută-l să nu piardă speranța că-și va reveni. Recăderea nu e un semn că este un ratat și că a pierdut lupta definitiv. Este doar un moment de slăbiciune, în urma căruia are și mai mare nevoie de sprijin din jur.
Pe lângă ajutorul oferit de tine, el mai are nevoie și de ajutor specializat. Nu uita că alcoolismul afectează și fizicul dar și psihicul, deci are nevoie și de o intervenție medicamentoasă, care să-l ajute. Convinge-l să apeleze la medic și fii alături de el în groaznicele momente în care se luptă cu durerea dată de dependența fizică. În plus, medicul îți va putea da și ție mai multe sfaturi personalizate ca să-l ajuți.
Nu în ultimul rând, dacă persoana alcoolică este foarte apropiată de tine (părinte, soț, frate) dă-ți seama că s-ar putea să fii și tu afectat de problema lui: poate ești copleșit de vină, furie sau neputință. Ai grijă de tine, apelează la prieteni și caută ajutor de specialitate dacă simți că nu-ți mai poți continua viața așa.
Ce poți face ca părinte?
Dacă eşti părinte și vrei să preîntâmpini problemele cu alcoolul la copilul tău, iată câteva lucrui pe care le poți face:
- Fereşte-ţi copilul de prietenii care-l încurajează să bea de la o vârstă fragedă. Cu cât copilul tău descoperă mai devreme băutura cu atât îi cresc șansele să aibă o problemă cu ea.
- Fereşte-te să demonizezi alcoolul. Dacă îi spui copilului că băutura este un lucru groaznic, ai şanse mari să nu te creadă, pentru că observă şi el că în realitate un pahar de bere nu te transformă într-un dependent. În loc să fii alarmist, mai degrabă informează-l despre diferenţa dintre consum, abuz şi dependenţă (ți-am spus despre ea în articolul trecut) şi fă-l conştient de riscul abuzului. Astfel, sunt şanse mai mari ca el să se responsabilizeze singur când vine vorba despre când şi cum consumă alcool, fără să trebuiască să stai tu cu biciul pe el.
- Dacă ştii că ai în familie persoane alcoolice, măreşte controlul asupra copilului tău. Explică-i că este într-o situaţie de risc şi că, spre deosebire de prietenii lui, el are şanse mai mari să cadă în capcană. În cazul predispoziţiei genetice, cel mai bun lucru este să stea departe de tentaţii (anturaj în care se bea, baruri, chefuri).
- Dacă copilul tău a început deja să bea regulat şi bănuieşti că abuzează, vorbeşte cu el despre asta. El va face tot posibilul să se ferească de tine, însă nu e o idee bună să te prefaci şi tu că plouă. Abordaţi problema direct, însă nu fii prea acuzator. Mai degrabă, descoperiţi împreună ce-l face să recurgă la alcool, ce rol are alcoolul în viaţa lui: este un mijloc de a se relaxa după o zi grea? Este un mod de a fi acceptat de gașcă? Este un ajutor într-o perioadă dificilă? Este o fugă din calea unor griji sau gânduri apăsătoare? Cu cât reuşiţi să descoperiţi mai bine care este rolul alcoolului, cu atât puteţi interveni mai repede.
Deși avem un număr revoltător de mare de alcoolici, în România informațiile despre alcool sunt prezentate foarte superficial, ca și când se știe deja totul despre această problemă. Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății ni se spune, uitând să se precizeze pentru cine, în ce condiții, cum și de ce (normal că știm, cred tinerii, doar vedem alcool și alcoolici la tot pasul).
Eu cred că ar fi bine să nu ne mai îmbătăm cu apă rece și să dăm la o parte iluzia de cunoaștere: adolescenții de azi sunt expuși la presiunea de a consuma alcool (ai numărat câte reclame sunt la alcool zilele astea?) au predispoziție genetică spre asta și nu sunt învățați cum să evite abuzul. Sunt victime foarte promițătoare pentru industria prolifică de alcool. Putem să-i informăm sau putem să-i lăsăm așa, că poate au noroc. Un Noroc rece și cu spumă, numai bun de dat pe gât.