Calmă, naturală, sensibilă, protectoare, delicată, puternică, veselă sau cochetă, este clar că ai un fel unic de a fi femeie. În devenirea ta ca femeie s-au adunat toate gândurile, emoțiile și amintirile din vremea în care erai o fetiţă, apoi o puştoaică, o domnişoară, o adolescentă, o tânără şi apoi o mamă. Felul în care ești acum se datorează și anumitor persoane care te-au învățat ce înseamnă să fii reprezentanta sexului frumos: mama, bunica, prietenele, învățătoarea, colegele. Te invit să facem împreună o călătorie în trecut, pentru a-ți reaminti câteva dintre momentele esențiale în formarea ta ca femeie:
- Din momentul în care au aflat vestea că ești fetiță, părinții tăi au început pregătirile ca să te întâmpine aşa cum se cuvine. Pentru tine cu siguranță nu a contat la început culoarea botoşeilor, a rochiţei sau felul jucăriilor din jur, însă pentru ceilalţi era un semn clar că ești și tu reprezentanta sexului frumos.
- Treptat, părinții ți-au arătat că lumea se împarte în fetițe și băieței și că tu ești în de partea celor care poartă fustiță. Dacă la 2 ani te întreba cineva, știai să spui că ești fetiță. Însă nu știai că fetițele se vor transforma în femei și băieții în bărbați. Ba chiar credeai că și tu că atunci când vei fi mare vei fi uneori bărbat, alteori femeie. Deabia la vârsta de 4 ani ai știut cu certitudine ca atunci când se fac mari fetele vor deveni femei.
- Începând cu 3 ani ai început să afli mai multe despre “fişa postului” de a fi femeie. Tot atunci au început să intre în vocabularul tău cuvinte precum gospodină, curăţenie, fustiţă, ruj şi ojă.
- Pentru că cea mai importantă femeie din viaţa ta a fost mama, a urmat perioada în care i-ai preluat gesturile, felul de a vorbi, tonul vocii sau i-ai purtat pe ascuns hainele. Modelul mamei a rămas atât de puternic în interiorul tău încât poate că şi în prezent mai păstrezi o parte din gesturile şi maniera ei de a se purta.
- În paralel ai început să observi felul în care se purta tatăl tău cu mama ta. Din felul în care tatăl tău a apreciat-o, respectat-o și s-a purtat cu mama ta ți-ai făcut o părere despre cât de bine este să fii femeie și despre cât de privilegiată ești.
- Pe la vârsta de 5 ani ai vrut să afli cum anume îţi stă ţie ca femeie. Așa că ai încercat să îi arăţi tatălui tău că şi tu poţi fi cochetă, frumoasă şi atrăgătoare ca şi mama ta, deci că ai şi tu şanse să fii o femeie cel puţin la fel de minunată ca ea. Laudele și aprecierea tatălui, cuvintele lui de alint, toate ți-au dat încredere în viitorul tău de femeie și te-au făcut să fii nerăbdătoare să crești mare.
- Alături de prietenele tale ai exersat pe îndelete ce înseamnă să fii o domnişoară. Cu siguranță că ai învăţat să păstrezi secrete, v-ați făcut confidențe, poate chiar v-ați îmbrăcat la fel sau v-ați jucat împreună de-a învăţătoarea. Treptat ţi-ai făcut o idee despre locul tău în lumea femeilor, și ai învățat ce este prietenia, solidaritatea, sprijinul reciproc, poate și competiția.
- Odată cu schimbările petrecute în corpul tău la începutul pubertăţii ai aflat despre o nouă latură a feminităţii, sexualitatea. Chiar dacă la început acest subiect era foarte delicat și poate îți venea greu să vorbești despre el, treptat problema sexualității a început să te preocupe. Odată cu întrarea în pubertate ai început să fii mai atentă la corpul tău și la felul în care arăți.
- Dacă până la pubertate în jurul tău erau mai multe prietene, încetul cu încetul ai început să cauți și compania băieților. Prima îndrăgostire a însemnat şi un lung şir de întrebări: Oare ce crede el despre mine? Oare îi place cum arăt? Oare a observat că mi-a mai apărut un coş? Având multe griji dar şi mulţi fluturaşi în stomac, sigur ai fost mai distrată şi mai visătoare în acea perioadă.
- Adolescența a sosit cu furtunile ei și cu primele încercări de a stabili o relație de cuplu. Indiferent dacă a fost doar o aventură sau a durat mult timp, dacă a fost tumultoasă sau liniștită, aceste prime experiențe au fost inițierile în viața de cuplu. Tot în adolescență ai descoperit și manifestarea fizică a primirii şi dăruirii dragostei, odată cu începerea vieții sexuale.
- Tânără fiind, cu siguranță că ai gustat atât din dulceața cât și din amarul iubirii. Odată cu experiența vieții în doi ai învățat cât și cum să-ți oferi inima, cine o merită și cine nu, cum anume să îți bandajezi rănile din dragoste și să mergi mai departe. Ai învățat să lași de la tine și să fii fermă, să ierți și să accepți. Ai învățat care sunt nevoile tale ca femeie și ți-ai făcut o idee mai clară despre ce îți dorești de la tine și de la partener.
- Toată lumea spune că dacă vrei să te împlineşti cu adevărat ca femeie trebuie să fii mamă. Odată ce ai rămas însărcinată s-au trezit la viaţă toate gândurile, emoţiile, speranţele şi fricile legate de cât este de simplu sau dificil să fii mamă, de cât este de plăcut sau împovărător. Suportul emoţional pe care l-ai avut din partea soţului şi încrederea pe care ţi-au dat-o ceilalţi că vei fi o mamă bună te-au ajutat să te pregăteşti pentru acest pas capital din devenirea ta. De asemenea, modelul matern pe care l-ai preluat de la mama a influențat felul în care te-ai purtat cu copilul tău.
- Iar apoi, a urmat provocatoarea experiență de a fi mamă. În care descoperi zi de zi cum să protejezi şi să iubeşti cu toată inima ta un copil, îl vezi crescând, îi oferi tot ce ai şi să te pregăteşti să îl laşi liber. O experiență în care trebuie să îi oferi copilului încredere că poate zbura, deşi îl ştii de când era mic şi neputincios şi erai totul pentru el.
Devenirea ta ca femeie este un proces continuu, care nu se termină niciodată. Chiar dacă o mare parte din ceea ce eşti acum se datorează celor din jur, de tine depinde felul în care o să înfloreşti în continuare. În tine stă puterea de a fi exact aşa cum îţi doreşti să fii, în tine stă curajul de a lăsa în urmă suferinţele şi de a deveni ceea ce îţi doreşti. Nu întâmplător ziua femeii este aleasă primăvara, când totul este într-o continuă transformare. Feminitatea înseamnă transformare, curgere, primăvară.
La mulţi ani, femeie!
(Sursa foto)