Skip to content

De ce sa te bucuri cand copilul tau spune prima minciuna

by Raluca Drăghici on 1 martie, 2018

Stiu, stiu, mintitul este un lucru rau, si sigur nu vrei ca micutul sa te minta (desi aproape toti copiii mint si aproape nici un parinte nu isi poate da seama cu exactitate cand il minte copilul). Si atunci de ce atata bucurie cand prichindelul descopera minciuna? 
Pai, prima minciuna este semnul ca in creierasul lui s-au intamplat doua lucruri foarte importante, care, din fericire, nu ii vor servi doar ca sa minta mai bine:

1. Si-a dat seama ca in mintea altora nu sunt aceleasi informatii care sunt in mintea lui. Minciuna nu e posibila fara constientizarea faptului avem minti diferite, si deci, informatii diferite in fiecare minte (altfel, daca am crede ca toti oamenii stiu aceleasi lucruri, nu ar avea rost sa mintim). Aceasta capacitate, de a realiza ca ceilalti au ganduri, emotii si informatii diferite se numeste teoria mintii. Ea este extraordinar de importanta in dezvoltarea sociala, si fara ea pur si simplu nu putem functiona printre oameni. Copiii autisti, de pilda, nu au teoria mintii (sau si-o dezvolta mult mai tarziu) si asta are consecinte negative importante asupra lor. Daca esti interesat, citeste mai multe despre teoria mintii si despre cum o poti testa la copilul tau.

2. A invatat sa isi controleze suficient de bine mimica, gesturile si corpul astfel incat sa te poata minti fara sa se dea de gol. Adica, cu alte cuvinte, incepe sa aiba control asupra corpului sau, si asta este un semn important de autocontrol. Autocontrolul, cum am mai scris (ce este si cum il poti antrena), este una din cheile succesului de mai tarziu.

Asadar, cu cat copilul spune mai repede prima minciuna, cu atat inseamna ca e mai precoce in dezvoltarea acestor doua abilitati cheie. Spune prima minciuna la 2 ani? Perfect, doar 30 din 100 de copii o pot face. O spune la 3 ani? Atunci e printre primii 50% din copii, ca nivel de dezvoltare. Minte prima oara la 4 ani? Era si cazul! Deja peste 80 % din copii stiu sa o faca!

Dupa ce descopera minciuna, copiii o vor folosi de multe ori. Vor minti din diferite motive, insa principalul motiv ramane mereu acelasi: sa iasa din incurcatura, dupa ce au incalcat o regula. Tendinta de a minti dupa ce au incalcat o regula este universala la copii, indiferent de tara in care se afla, de mediul social in care raiesc, de religie, cod moral sau stil parental. Daca, dupa ce au trisat la un joc, ii pui sa-si recunoasca fapta, 30% din copiii de 2 ani vor minti, 50% din cei de 3 ani vor minti, si 80% din cei de 4 ani vor minti. Asadar, mintitul ca modalitate de a nega incalcarea unei reguli este un obicei foarte larg raspandit. Si, culmea, parintii, oricat par ei de cunoscatori, nu reusesc sa detecteze minciuna copiilor decat in 50% din cazuri. Cu alte cuvinte, in jumatate din cazuri copilul te minte fara ca tu sa-ti dai seama!

Asadar, te bucuri la inceput, dar totusi nu te bucura prea mult timp! Adica e in regula sa te bucuri cand copilul incepe sa minta, dar nu te bucura daca minciuna devine un obicei! Mintitul ca obisnuinta se asociaza cu alte comportamente negative, pe care sigur nu vrei ca micutul sa le aiba (furt, comportamente antisociale,etc).

Cum formam onestitatea?

Deci,chiar daca toti copiii mint uneori, nu e in regula sa iti lasi copilul sa faca un obicei din asta. Onestitatea este o valoare pe care trebuie sa i-o formezi copilului tau de la o varsta cat mai frageda, daca nu vrei sa ai probleme cu el mai tarziu! Dar oare cum sa o faci? Stiu ca esti obisnuit sa iti ofer eu cateva solutii, insa de data asta vreau sa te provoc pe tine sa le descoperi! Mai jos ai o lista cu 10 posibile solutii care promoveaza onestitatea. Doar 4 dintre ele sunt eficiente, iar una din ele este chiar daunatoare! Iti dai seama care sunt acestea?
1. Sa ii vorbesti despre cat este de important pentru tine sa fie sincer
2. Sa ii oferi o pedeapsa moderata dupa ce il prinzi ca minte
3. Sa ii oferi o pedeapsa severa dupa ce il prinzi ca minte
4. Sa il pui sa iti promita ca nu te va minti
5. Sa ii citesti povestea lui Pinocchio
6. Sa ii citesti povestea ciobanasului care a strigat Lupul (si, cand chiar a venit lupul, nimeni nu l-a mai crezut).
7. Sa ii citesti povestea lui George Washington si a ciresului
8. Sa il faci sa se simta vinovat pentru minciuna lui
9. Sa ii arati ca tu iti recunosti greselile
10. Sa ii ignori minciunile
Asadar, care sunt cele 4 solutii eficiente si care este cea daunatoare? Scrie-mi intr-un comentariu ce crezi si, dupa ce se aduna 10 comentarii, vin si eu cu raspunsul corect, precum si cu sursa de unde am luat aceste informatii adevarate despre minciuna. Parol!

(Sursa foto1, foto2 si foto3)

Articol din categoria:Copilăria pas cu pas
7 Comments
  1. Andra Penzes permalink

    1,2,5,6. Zic eu ca sunt eficiente.

  2. Alina permalink

    Solutiile bune (cred eu ca) sunt nr. 1, 6, 7 si 9 si solutia daunatoare este 8 sau 10. 😀

  3. Ramona permalink

    Din punctul meu de vedere,cred ca solutiile bune sunt:5,6, 7 si 9; iar daunatoare ar fi 10.

  4. roze hilbert permalink

    1,2 (desi nu as numi-o pedeapsa moderată ci consecință naturală sau desfășurare firească a lucrurilor, daca minciuna este de asa natura),5, 6 si 9. Daunatoare 3 sau 8… astept cu nerăbdare posibilele soluții!😁

  5. 1, 5, 6, 9
    Cea daunatoare este probabil oferirea pedepselor severe. Pentru ca cauzeaza si mai mult mintit. Iar Cele benefice sunt exemplul.

  6. Ilona permalink

    Nu cred că există rețetă perfectă la nimic , atunci când vorbim de copii. Fiecare situație, fiecare copil este diferit. Pedepsele în nici un caz nu sunt binevenite, iar minciuna este prima lor scânteie de creativitate, așa că ar fi bine să nu o omorâm de cum apare. Evident trebuie să îi ghidăm în așa fel încât să știe că prin minciună pot răni, se pot răni, dar sunt multe povești, fabule prin care ei pot înțelege asta cu ajutorul nostru.

    În rest creion, hârtie și notat tot ce spun, pentru că așa se nasc poveștile.

  7. Nu puteam gasi o zi mai potrivita sa va dau raspunsurile corecte decat 1 aprilie. Asadar, daca ma credeti pe cuvant, raspunsurile corecte sunt 1,4,7 si 9 iar cea negativa este3. Iar cel ce se ocupa de studiul stiintific al minciunii la copil se numeste Kang Lee (aveti aici un Ted cu el, sigur va va placea) https://www.ted.com/talks/kang_lee_can_you_really_tell_if_a_kid_is_lying

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.