Skip to content

Ticurile la copii: de ce apar si cum ii ajuti sa scape de ele

by Raluca Drăghici on 6 ianuarie, 2013

cum scapi de ticuriCand vezi un copil cu ticuri te gandesti probabil ca are probleme emotionale. Chiar daca iti voi spune ca aproximativ un sfert din copii au ticuri si ca la mai mult de 70% din ei ticurile trec repede, tot vei vedea aparitia unui tic ca pe un semn rau prevestitor. Si intr-o oarecare masura ai dreptate: un copil cu ticuri este de multe ori tinta ironiilor celorlalti sau este considerat mai ciudat. Simtindu-se rusinat, sunt sanse mari sa se integreze mai greu in grup. Cu cat ticul persista mai mult, cu atat stima lui de sine va scadea. Asadar, iti propun sa vezi ce poti face ca sa iti ajuti copilul sa scape de ticuri.

De ce apar ticurile?

 • Din cauză că mulţi copii cu ticuri sunt mai retraşi şi că ticurile se agravează în perioadele stresante, mult timp s-a crezut că acestea apar din cauza unor probleme emoţionale sau a unor traume. Acest lucru nu este valabil pentru toţi copiii. Este adevărat că în urma unor situaţii traumatizante unii copii dezvoltă ticuri, însă asta nu înseamnă că toţi copiii care au un tic au trecut printr-o astfel de situaţie sau au probleme emoţionale. Dimpotrivă, se pare că genele joacă un rol mai important în apariţia acestora decât influenţele din mediu. 
 • Chiar dacă pot fi într-o oarecare măsură controlate, ticurile sunt în mare parte produse involuntar. Copiii cu ticuri simt o tensiune intensă în zona în care apare ticul şi nevoia imperioasă de a-şi descărca această tensiune, tot prin intermediul ticului. Astfel, apare ca un cerc vicios în care producerea ticului creează tensiune în acea zonă şi această tensiune este redusă tot prin intermediul ticului.
 • De multe ori ticurile încep cu un gest folosit în mod repetat şi care devine automat (de exemplu dregerea vocii atunci când suntem răciţi poate deveni un tic). Faptul că gestul iniţial putea fi controlat şi a fost produs conştient nu înseamnă că ticul va putea şi el să fie controlat. Dimpotrivă, cu cât copilul încearcă să se controleze mai mult, cu atât tensiunea creşte şi nevoia de a se descărca prin intermediul ticului este mai puternică.
 • Ticurile apar şi în cadrul unor tulburări psihice, cum sunt ADHD-ul, tulburările de anxietate sau Sindromul Tourette. Ele sunt efecte secundare ale acestor tulburări şi apar în acelaşi timp cu alte comportamente problematice (hiperactivitate, ritualuri obsesive, agresivitate, etc).
 • Chiar dacă nu ştim cu siguranţă ce duce la declanşarea ticului, ştim că acesta se modifică în funcţie de situaţie. Ticurile sunt mai accentuate în momente de oboseală, stres sau nerăbdare. Dimpotrivă, în momente de maximă concentrare sau în medii formale (în oficii poştale, în cabinetul medicului, în săli de tribunal, etc.) ticurile se diminuează.

Cum îți ajuți copilul să scape de ticuri?

Când copilul tău începe să aibă un tic nu poţi şti de dinainte dacă este trecător sau dimpotrivă se va agrava. De cele mai multe ori copiii nu sunt conştienţi de ticul lor şi nici nu îl consideră o problemă. Aşadar, îngrijorarea ta îi poate atrage copilului atenţia asupra ticului şi rişti să creezi o problemă acolo unde nu există. De aceea, trebuie să îţi dai seama care este momentul în care trebuie să intervii şi mai ales cum să o faci, astfel încât chiar să îţi ajuţi copilul.

 • Mai întâi trebuie să observi dacă totul este în regulă cu micuţul. Dacă pe lângă ticuri este şi deosebit de agitat, irascibil sau retras, e posibil ca ticul să nu fie de fapt problema lui cea mai mare, ci să aibă o tulburare psihică sau o problemă emoţională. În acest caz este bine să mergi cu el la psiholog ca să vedeţi despre ce este vorba.
 • Dacă în afară de ticuri copilul nu mai prezintă nici un comportament problematic, nu este cazul să îi acorzi o atenţie specială. Dacă nici copilul nu este conştient de ticul lui, cel mai înţelept lucru este să îl ignori.
 • Dacă ticurile se agravează (adică în locul unui tic simplu, cum ar fi clipitul cu un ochi apar mai multe ticuri şi mai accentuate) sau dacă copilul tău este deranjat de el, trebuie să începi să vorbeşti cu el. În primul rând este important să îi explici ce sunt ticurile şi de ce apar. Spune-i că ticul nu este o boală sau o ciudăţenie, ci un gest pe care corpul lui îl face ca să se simtă mai bine. Aşa cum unii oameni dau din picior când sunt nervoşi sau mestecă gumă când se plictisesc, aşa şi ticul este un gest repetitiv care ne ajută să ne relaxăm. Spune-i şi că este un gest mai greu de controlat, însă nu este vina lui că nu poate să se oprească din producerea ticului. Mulţi copii se simt vinovaţi că nu îşi pot controla ticurile, aşa că va trebui să îi spui că nu te aştepţi de la el să îl ţină în frâu.
 • Din păcate, de cele mai multe ori copiii cu ticuri nu scapă de ridiculizările celorlalţi, şi acest lucru le provoacă multă durere şi ruşine. Mulţi copii cu ticuri încep să evite anumite medii şi persoane de ruşine sau teama de a nu fi ironizaţi. De aceea, cred că este crucial să îţi ajuţi copilul să se descurce în aceste situaţii. Arată-i mai întâi că a avea un tic nu îl face mai ciudat sau mai diferit decât ceilalţi. Dă-i exemple de gesturi repetitive pe care le fac şi ceilalţi din jur (mestecă gumă, dau din picior, etc.). Apoi, pregăteşte-l să facă faţă ridiculizărilor celorlalţi. Învaţă-l să explice şi altor copii că a avea un tic nu este ceva anormal. Ajută-l cu replici pe care să le dea în acele situaţii. Oferă-i suport emoţional ca să treacă de aceste momente. Fă tot ce îţi stă în putinţă ca să eviţi să se simtă marginalizat şi să se auto-excludă din grup.
 • Chiar dacă succesul nu este garantat, există câteva metode eficiente de a scăpa de ticuri. Primul pas este ca micușul să devină conştient când îi vine cel mai mult să facă respectivul tic. Dacă înţelege că ticul apare mai ales în anumite situaţii şi are rolul de a-l detensiona, el va simţi că are un control mai mare asupra lui. În momentele în care îi vine să facă ticul, el poate alege o altă mişcare, care are tot rol de detensionare (de exemplu dacă simte că îi vine să clipească poate să închidă ambii ochi şi să îşi maseze uşor zona ochilor; dacă are ca tic ridicarea din umeri poate să îşi întindă puţin mâinile în faţă pentru a se relaxa; dacă are ca tic dregerea vocii poate să se străduiască să îşi relaxeze muşchii gâtului, etc.). Evident, controlul asupra ticurilor apare treptat şi înlocuirea acestuia cu un alt gest mai acceptabil se produce de asemenea în timp.
 • O altă metodă prin care copilul poate învăţa să îşi controleze mai mult ticurile este să înveţe să le producă voluntar. Exersarea şi producerea conştientă câteva minute pe zi a ticului are puterea să îl reducă foarte mult. Acest lucru se întâmplă pentru că micuţul simte că redobândeşte controlul asupra ticului: dacă nu îl poate opri, măcar are puterea absolută să îl producă voluntar, şi acest lucru îl face să se simtă mai puternic. Metoda funcţionează şi pentru că, repetând ticul în mod voit, apare un fel de supra-saturaţie a gestului, care face ca nevoia de a produce ticul să scadă foarte mult.
 • Ajutat şi de psiholog, copilul poate să scape de ticuri sau să le reducă considerabil. La psiholog copilul învaţă să le înlocuiască cu alte gesturi mai acceptabile şi să le controleze mai mult. De asemenea este ajutat să îşi schimbe atitudinea faţă de ticuri, să facă faţă momentelor stânjenitoare şi să găsească noi metode de a se relaxa.

Dacă ai un copil cu ticuri, probabil că şi asupra ta se pune destul de multă presiune: poate ceilalţi te învinovăţesc pentru „problema” lui sau se aşteaptă să faci o minune prin care ticul să dispară. Asta te poate face să vezi ticurile într-o lumină dramatică şi pesimistă. Mai mult, presiunea care se pune asupra ta se poate transmite copilului dacă îl blamezi, pedepseşti sau învinovăţești pentru ticul lui. Aşadar, dacă vrei să îţi ajuţi copilul, va trebui să înțelegi bine că ticurile nu ascund neapărat o suferinţă emoţională, nu sunt un mod de a cere atenţie şi nici nu pot fi cu uşurinţă controlate. Adu-ţi aminte că mulţi copii au ticuri, şi majoritatea ticurilor dispar spontan. Iar dacă provocarea ticurilor continuă, doar o atitudine detaşată şi optimistă îl va ajuta pe copil să nu le considere pietre de moară, ci doar pietricele în drumul lui.

(Sursa foto)

 

Articol din categoria:Copilul în grupul lui
193 Comments
 1. Oana permalink

  Multumesc pentru articol.
  Sunt mama unui copil cu un tic: isi tot aranjeaza parul din frunte, asta dupa ce o doamna frizer i-a spus ca nu ii sta bine cu vartejul din frunte. Are mai mult de jumatate de an de cand tot face asa, in mod necontrolat, la scoala, in masina, aproape tot timpul. M-ati facut sa inteleg ca tehnica cu oprirea din gest nu e cea corecta. Voi lucra pe constietizarea gestului si pe producerea lor voluntara. Sper sa mearga!

  • Multumesc pentru apreciere si succes cu baiatul dvs.!:)

  • Viola Cesario permalink

   Am o fetita de 6 ani si a I ceput sa isi traga de o parte de sezut. Am zis ca o deranjeaza chilotelul. Acum a inceput sa se traga si din parteadin fata foarte urat! Si o face foarte des, sunt foarte ingrijorata. Este oare un tic, sau un gest urat? Si cum pot sa o fac sa nu mai faca asa?

   • Claudia permalink

    Buna! Imi poti spune te rog daca fetita a renuntat la ticul de a se mai trage de chilotel? Sunt disperata, si fetita mea face la fel de 2 luni si ff des, tot la 2 min maxim. 😒

 2. Andriescu neculai permalink

  va multumesc mult. si eu am un tic din gat, si m-ati facut sa inteleg foarte bine despre ce este vorba..

 3. Simona permalink

  Bună ziua, băieţelul de 9 ani meu are mai multe ticuri şi mereu le înlocuieşte cu altele noi, iar şi iar. Am încercat şi cu autocontrolul ticurilor şi nu a mers, făcându-i mereu observaţie nu funcţionează, nu mai ştiu cum să procedez, dacă aţi trecut prin situaţii asemănătoare aştept cu nerăbdare sfaturi. Mulţumesc.

  • Buna ziua, singurul sfat pe care vi-l pot da este sa mergeti cu el la un doctor psihiatru, ca sa vada daca nu este vorba despre Tourette sau o tulburare de anxietate (mai ales daca problema persista de mai multi ani, sau daca pe langa ticuri mai are si alte comportamente problematice). Daca ati incercat sa aplicati tot ce am scris in articol si nu functioneaza, e posibil sa fie vorba despre ceva mai complicat, si atunci cred ca aveti nevoie de ajutor de specialitate.

  • Jjjj permalink

   Buna ziua,și eu am pățit la fel cu ticurile. Cel mai bine este sa încercați sa nu ii mai atrageți atenția,va uita de ele și va scăpa.

  • Laura permalink

   Buna Simona,si baiatul meu de 7 ani are aceeasi problema..noua ni s.a recomamdat de catre un medic sa mergem la psihiatrie pediatrica la Bucuresti,ceea ce o sa si facem. Are ticuri pe care le inlocuieste cu altele noi de 3-4 ani.

 4. ioana andrei permalink

  .. Copilul meu are aproape 4 ani,este foarte neastamparat,se trezeste noaptea,mereu gandesc ca seamana cu tatal sau,de mic facea gesturi care se repetau care au trecut altele noi facea pana cand a inceput gradinita a racit putin si avea o tuse seaca foarte usoara,doctori spuneau ca e putin rosu gatul dar nu are nimic sa-i dau miere,ceaiuri..aceasta tuse s-a transformat in ceva ce semana cu tuse din gat puternica si ragusita..a luat antibiotic.,aerosol,a facut vizita la otorino,diagnostic tuse nu de origine organica.O tuse numai de zi groaznica de noapte nu,acum are nasucul infundat si profita de asta ca sa-si mai formeze un obicei..vizita la psiholog o avem in 14 ianuarie…ce pot sa fac pana atunci..nu se agraveaza pana atunci?Multumesc

  • Buna ziua, dimpotriva, pana atunci s-ar putea ca ticul sa treaca de la sine, daca il ignorati pe cat posibil cand tuseste asa.

  • Ramona Maria permalink

   Bună ziua! S-a rezolvat problema cu tusea? Băiatul meu de 9 ani tușește de 8 săptămâni poate 9. S-au făcut teste de alergie și nu este alergic. Tușește doar ziua și efectiv nu se poate opri. Pediatrul a spus ca este un tic nervos și sa nu facem nimic. Dacă ați rezolvat cumva problema va rog sa îmi scrieți. Poate sunt șanse și la noi. Deranjează in timpul orelor, în timpul antrenamentelor. Nu știm ce sa facem!!!!! Mulțumesc!

 5. mioara permalink

  buna ziua, am un baiat de 11 ani iar de la varsta de 8 ani a inceput sa aiba ticuri:clipitul din ochii ,dresul vocii, ridicatul din umeri.de curand i-am facut toate analizele si au iesit perfecte ,nu stiu ce sa mai fac. am fost la oftamolog am urmat un tratament, dupa care poarta ochelari.acum de 3 saptamani are un tic nou da .din cap si scoate sunete cum ar fii mormaieli. va rog din suflet sa-mi dati un sfat. va multumesc.

  • Buna ziua, de obicei ticurile multiple pot fi tratate la un psiholog. in functie de orasul din care sunteti va pot recomanda pe cineva

   • Iacobescu Robert permalink

    Bună ziua! Şi copilul meu de 6 ani are nişte ticuri (aşa au fost clasificate de un medic neurolog şi un psihoterapeut): închide ochii, ca şi cum ar clipi şi concomitent lasă capul în faţă. Puteţi să-mi recomandaţi un psiholog în Curtea de Argeş, judeţul Argeş? Mulţumesc!

    • Buna!ati rezolvat problema cu ticurile cu baietelul?sunt interesata pt copilul meu care are aceleasi ticuri .multumesc

     • Nitoi madalin permalink

      Nu, urmeaza sa facem un EEG , sa vedem de ce natura sunt ticurile
      Dvs ???
      Daca puteti sa imi dati un sfat sau orice informatie cautati -ma pe FB : nitoi madalin din tg jiu

    • Buna baiatul meu de 4ani are asemenea ticuri clipitul dar anul trecut am fost cu el la neurklog pt ca avea un tic dadea din cap intro parte si inacelasi timp ridica si umarul a luat tratament si in timpul tratamentului ticurile a incetat si a aparut clipitul care a disparut de la sine ticurile au aparut cand eu ma duceam la servici apoi mam lasat specific ca sa nascut cu o camaruta mai mare la creier si doamna doctor nea spus ca jumatate din doctori neurologi din lume crede ca ar fi de la asta ticurile iar jumatatea cealalta zic ca nu au nici o legatura.

     • Carmen permalink

      Ce tratament i a dat doctorul la 4 Ani?

   • Nitoi Madalin permalink

    M ar interesa un psiholog in orasul targu jiu . Copilul meu are 5 ani jumate si are un tic : da din cap si mormaie imm , isi arunca capul in sus . La inceput am crezut ca e ceva luat din desenele animate , dar acum il are foarte des. Nu stiu ce sa fac , l am dus la psiholog si a spus ca sa nu il lasam sa faca pe seful si sa nu se mai uite atat de mult la desene , sau sa se joace pe tableta . Am redus acestea la minim . Cand are o emotie puternica sau cand este obosit ticul se agraveaza .Am stat de vorba cu el si spune ca il manca in cap . De asemenea am observat ca este foarte agitat , isi baga degetele in nas sau isi roade unghiile .De multe ori mi a spus ca il enerveaza mami , ca mereu il bate si il cearta si ea nu este ca tatii , ci doar il bate si il cearta mereu si mereu . Sotia este mai dura cu el si il cearta mai violent cand face prostii. Alta data mi a spus ca atunci cand il enerveaza , nu se poate controla si ii vine sa faca lucruri rele . Imi este foarte frica sa nu se agraveze si sa pateasca ceva ireversibil .

    • Andrei Rodica permalink

     Bună ziua băiatul meu are 12 ani și are ticuri cască gura că cum ar căsca și dă din umeri avut mai înainte alte ticuri și acum a trecut la altele nu știu ce să îi mai fac copii râd de el la școală iar el se inervează foarte repede va scăpat de ele fro data .

   • Raluca moldovan permalink

    Buna ziua! Sunt din Constanta. Va rog frumos, recomandati.mi un psiholog pt fetita mea de aproape 4 ani. Va multumesc.

  • Simona permalink

   Băieţelul meu are şi el ticuri, am vorbit cu el despre ticuri şi cum le putem controla împreună conştientizându-le şi uşor uşor controlându-le, aşa a mai scăpat de cele mai evidente, dar la bucurie face un nou tic pe care nu ştiu cum să-l fac să îl elimine şi pe acesta.

 6. mioara permalink

  buna ,atunci cand ia magneziu cu zinc si calciu isi revine .noi suntem din tg jiu.

 7. Burcea Claudia permalink

  Buna ziua am un baiat de 13 ani de-a lungul anilor a mai avut diverse ticuri precum se freca la ureche, rasucea un colt al tricoului dar mi-am dat seama ca le face cînd are emotii si-a ros unghiile aproape 2ani a scapat iar acum ne confruntam de aproape2 luni cu alt tic la tuns o frizerita si lui nu ia placut cum îi statea și tot timpul sta cu mîna in par și-l da întro parte partea proasta e ca și-l rasuceste pe cel de dedesubt din fata si rasucindul mereu firul cedeaza si a ajuns sub breton pe toata lungimea fruntii parul sa rarit sau are 1cm e constient ca eu îi spun mereu si-mi zice ca nu poate sa scape de el . Ce pot face ?

 8. dana permalink

  Buna ziua am un baiat de 5 ani de o luna de zile a inceput sa clipeasca din ochisori ,am fost cu el la oftalmolog ia facul consult vede perfect nu are nici o problema.Cand se grabeste sa povesteasca atunci clipeste mai des si cand mananca.cum il pot ajuta?

 9. Chifor Georgiana permalink

  Buna ziua, numele meu este Georgiana si baietelul meu cel mare in varsta de 4 ani jumatate clipeste de vreo luna jum. f. des. Am mers cu el la un control oftalmologic si nu are pb. din acest punct de vedere. Am concluzionat ca este un tic nervos. Care este parerea dv. si ce ne recomandati?

 10. Mihaela permalink

  Buna ziua,
  Am o fetita de 2 ani si jumatate care da din manute, cred eu de bucurie si cand se entuziasmeaza. De cele mai multe ori face acest lucru la televizor cand se uita la desene animate si se intampla ceva plapitant, dar am obs si in parc, cand ceilalti copii alearga, tipa, se joaca, da din manute si apoi se alatura celorlalti copii.
  A mai avut ticul asta cand era mai mica, in jurul varstei de 8 luni, 1 an si ceva.
  Totul a inceput cand eu faceam exercitii pt maini si dadeam din maini in fata ei, pt ca era micuta si statea in balansoar si ma gandeam ca o distreaza pt ca radea si imi faceam si eu exercitiile.
  O perioada de cateva luni ticul a disparut, insa a reaparat pe la 2 ani si 3 luni din nou.

  Am citit articolul dvs,, insa nu stiu cum sa abordez problema la varsta ei.
  Am intrebat-o daca se simte fericita sau trista cand da din manute si a zis ca e fericita.

  • Buna ziua, nu stiu daca e cazul sa va ingriorati, multi copii se misca cand sunt bucurosi. Eventual, daca vi se pare putin exagerat gestul, puteti sa o prindeti de manute, in joaca, distragandu-i atentia. Daca aceasta este singura problema a fetitei, nu are rost sa va faceti griji

   • Adriana Isac permalink

    Buna ziua,

    Fetita mea in varsta de 6 ani are aceeasi manifestare ca si fetita d-nei Mihaela. Cand se entuziasmeaza da din manute. Are aceasta manifestare de la 1 an si am sperat ca trece cu timpul. O face numai cand se bucura de ceva pentru cateva secunde. In rest nu are nici o problema. Credeti ca va disparea cu timpul acest gen de tic? La aceasta varsta inca e simpatic gestul insa ca adult nu va mai fi la fel. Ce pot face ca sa o ajut?

    • cu siguranta ca va disparea, cel tarziu cand intra in pubertate si devine extrem de atenta la reactiile celorlalti asupra propriei persoane.

     • Adriana Isac permalink

      Multumesc pentru raspuns, chiar m-am linistit! O zi buna!

 11. fetita are 14 ani si de cativa ani buni distruge rechizitele din dotare: stilou, creion, radiera etc. rontaindu-le intre dinti sau rupandu-le cu mainile. nu se poate abtine de la a se scobi in nas, etc. ce sa facem?

  • Buna ziua, pare ca aceste comportamente sunt destul de deranjante, si ma tem sa nu ii faca pe ceilalti sa o marginalizeze. Ce spuneti de o vizita la un psiholog? Poate ca ar ajuta-o

 12. gabriela permalink

  Fetita mea are 5 ani si de ceva timp are mai multe ticuri dd care nu mai scapam cum ar fi rosul unghiilor, al parului si mansetelor iar de cateva saptamani vrea la toaleta din 10 in 10 minute. Am mers si la medic am facut si analize. Toate au iesit bune dar problema inca exista. Nu mai stiu ce sa fac…poate ma puteti ajuta cu un sfat

 13. IONUT permalink

  FIUL MEU DE 6 ANI, LA 2 ZILE DUPA CE A IESIT DIN SPITAL A INCEPUT SA DEA DIN CAP SI SA SA INDOAIE SPRE INAPOI PALMELE.DE MIC MAI ARE UN TIC , O TUSE ,CARE ACUM S-A TRANSFORMAT INTR-UN FEL DE RESPIRATIE FORTATA.CE AR TREBUI SA FAC SA-L AJUT.DE LA CE AU APARUT ACESTE TICURI.

  • Dintre posibilele cauze din articol, pe care ati identificat-o? In functie de aceste cauze vedeti daca mai trebuie sa asteptati si sa le ignorati, sau trebuie sa apelati la un ajutor specializat

 14. cristina permalink

  Buna ziua,

  am o intrebare care nu are nicio legatura cu articolul dvs, dar nu gasesc unde sa o postez.Am un baietel de 2 ani si 3 luni care este extrem de lipit de mine…Intrebarea ar fi: credeti ca la varsta lui as putea sa-l las 3 saptamani la bunici?fara mine? Nu risc sa-i fac rau?.M-as bucura tare mult de un raspuns, sunt tare angoasata de idee

  • buna ziua, cred ca trei saptamani e o perioada cam lunga de timp. insa, daca nu aveti cum sa evitati aceasta separare, asigurati-va macar ca puteti vorbi zilnic cu el, sau sa va vada pe Skype, iar bunicii sa ii povesteasca zilnic ce mai faceti.

 15. Mihaela Ileri permalink

  buna ziua,
  am şi eu o fetita de 3 ani şi jumatate, şi ea a avut mereu un tic de cand era bebeluş, cand se juca cu o jucarie o scutura şi se entuziasma foarte tare dand din maini.Am crezut ca va trece, dar cu timpul a ınceput sa mearga ın picioare prindea tot ce atarna gen cordoane, şirete, şnururi etc şi le scutura cu putere dând din manute, şi se legana de pe un picior pe altul. Am fost cu ea la un neurolog care a analizat-o ımpreuna cu un psihiatru şi mi-a zis ca ın afara de tic totul e normal la ea, şi ne-a recomandat o gradinita şi sa-i distragem atentia ın alta parte cand face ticul.
  Am dus-o o perioada scurta de timp (cate 2 ore pe zi) la un grup de joaca cum se zice aici, neputand sa o duc mai mult ca nu îi ia la gradinita daca are pampers. In prezent ticul e mult mai accentuat, scutura din maini şi daca are ceva ın mana, şi daca nu are, şi scoate şi limba cand face aşa. Nu ştiu ce sa mai fac, i-am atras atentia, am crezut ca acum daca ma ıntelege şi vorbeşte, putem sa ne ıntelegem dar face mai rau, asta stresındu-ma şi mai tare. ıncerc sa o ınteleg şi sa o ajut, dar e aşa de dureros sa ıti vezi copilul facand asta mai ales afara cand se uita lumea la ea, se prabuşeşte cerul pe mine! Acum ın toamna ıncercam sa ıi gasim o gradinita sa vedem cum se prezinta acolo şi ın functie de asta sa apelam iar la un specialist….Mai sunt mamici care se confrunta cu un tic ca asta? Multumesc şi sa aveti copii sanatoşi…

  • Mihaela permalink

   Buna seara am un băiețel de 6 ani și de câteva săptămâni scoate un sunet ciudat ca și când s-ar vaita..nu îl doare nimic..nu știu dacă să îl iau ca pe un tic sau alt ceva…își reglează și voacea mai mereu.datimi un sfat.multumesc

 16. ioana permalink

  Buna ziua!Fetita mea de 3 ani si jumatate are un tic de la 1 an si 2 luni ,care s-a accentuat cu trecerea timpului.Mai concret…la inceput strangea din manute ,cand era bucuroasa ,stresata sau nerebdatoare,acum,strange pumnii,se apleaca in jos ,ca si cum s-ar incorda din intregul corp si casca si gurita ,ca si cum ar tipa …dar fara voce.Degeaba o atentionez ,pare sa fie un act involuntar,declansat la anumite stari tensionante sau care nu-i convin.E deranjant pt.ca face si-n parc,gradinita ,oriunde.Nu se manifesta f.des…doar atunci cand simte o tensiune,dar poate repeta chiar si un minut sau mai mult cu pauze mici.Nu stiu ce sa cred?Oare e nevoie sa consult un psiholog ,psihiatru sau neurolog sau e ceva trecator?Daca ii distrag atentia,pt,ca e previzibil cand incepe sa faca,incepand sa stranga mainile…se lnisteste si inceteaza.O zi buna!

  • Daca in afara de acest tic fetita e ok atunci e bine sa preveniti ticul, linistind-o, asa cum faceti deja. Daca credeti ca pe langa acest tic mai sunt si alte comportamente problematice, ati putea merge cu ea la neurolog, in prima faza

  • Alexandra Craciun permalink

   Știu ca a trecut ceva ani, poate mai vedeți mesajul pentru ca m-ar ajuta enorm.
   Fetița mea are exact același tic pe care l-ați descris dvs. Are 1 an si 9 l acum.
   intrebarea mea este dacă dvs ați scăpat si cum ?
   Mulțumesc.

 17. adina permalink

  Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns,sunt disperata. Am un baietel de 1 an 7 luni care si-a format un obicei de a se legana singur cand il pun in patut la nany, dar de cateva zile se trezeste si noaptea si se leagana din ce in ce mai tare. Cu cat incerc sa il opresc el face si mai tare. Ziua e un copil jucaus vesel,activ,numai seara face asa. Credeti ca ar trebui sa mergem la un control?? Ar putea fi vreo problema?

 18. Cristina permalink

  Sunt si eu copil si din toate citite mai sus, am concluzionat ca aveti totala dreptate.Tot ceea ce ati scris mi se aseamana mie.Sunt constienta de tic dar din cauza stresului si celorlalti din jurul meu nu ma pot controla, mai ales ca ei dau vina pe mine, spunandu-mi sa ma controlez pt ca pot si ca facand asta des in preajma lor cer doar atentie.Chiar si eu am ajuns sa cred ca am o problema psihica, dar sub constientul meu stiu ca este doar vina celor din jurul meu.Va multumesc pt site si sper ca si parintii mei sa fie multumiti dupa ce le voi arata asta!

  • Cristina, pari o fata matura si puternica. Sper sa gasesti o cale de a trece cu bine peste aceasta provocare, a ticului. De asemenea, sa stii exista persoane care te pot ajuta: un consilier scolar sau un psiholog, daca nu mai esti la scoala. Cere ajutorul si il vei primi. Mult succes si optimism iti doresc

 19. Darie Coralia permalink

  Buna ziua.am si eu un băiat de 7 ani pana acum a avut diferite ticuri ,dar de vreo luna clipeste din ochi si ii da peste cap.am fost cu el la oftalmolog si nu are nimic,nu stiu ce sa fac cum sa ma comport cu el?unde sa mai merg cu el?

  • Buna ziua, in afara de acest tic ati mai depistat si altceva in neregula cu el?

  • Alexandra permalink

   Buna ziua, si baietelui meu are aacelasi tic , cam de 2 luni. Are 8 ani si anul trucut a mai avut un tic , clipea foarte des , de acesta am scapat discutand cam intr-o luna.
   Acum isi da ochii peste cap si a se ascunde ca sa nu-l mai vedem noi cand face; imi spune ca nu se poate abtine ca pur si simplu ii vine.
   Dvs ati rezolvat provlema? Cum?
   Multumesc

  • vali permalink

   Buna ziua!Aceleasi probleme le avem si noi cu fetita de 3luni ,acest tic….va rog,imi puteti spune daca ati aflat cauza si daca sa rezolvat?multumesc anticipat!

  • Alina permalink

   Buna ziua! Si eu am aceeasi problema cu băiatul meu in varsta de 7 ani . Am fost la oftalmolog si vede bine. Au spus ca este de la televizor si telefon. Dvs ati reusit sa scăpați de acest tic….clopot des si dat ochii peste cap. Nu mai stiu ce sa fac…unde sa merg cu el…la necrolog…..la psiholog? Va rog sa imi răspundeți. Multumesc!

 20. Denisa permalink

  Foarte interesant articolul ca de altfel tot blogul. Felicitari si abia astept sa-l parcurg in intregime si sa aplic pe baietelul meu multe din invatamintele impartasite.
  Si vorbind de ticuri, cred ca si baietelul meu de 5 ani jumate a capatat de curand (de 3 luni) un tic – in sensul ca se tot freaca pe nas – lucru care il facea instinctiv de mic, dar nu atat de intens ca acum. Se freca pe toata lungimea nasului pana spre frunte (cred ca la un moment dat a fost si o mancarime care l-a deranjat), dar acum – si dupa vizita la dermatolog, creme si sirop de alergii date, tot continua sa se scarpine si cea mai mare problema e ca si-a facut rana si probabil va ramane si semn cum nasul e mereu rosu. Nu mai stiu cum sa vorbesc cu el sa renunte la scarpinat.
  Ce credeti ca ar trebui sa fac? El este si de felul lui cam agitat, chiar hiperchinetic dupa unii medici.
  Multumesc de sfat si inca o data multumesc de aceste cunostinte oferite parintilor in educatia si dezvoltarea copiilor!

 21. Amalia Cojocaru permalink

  Buna ziua! Va rog ajutati`ma cu un sfat! Fetita mea in varsta de 7 luni jumatate a capatat de cateva zile un tic (zic eu, nu sunt sigura). Cand e vesela, nerabdatoare sau din contra speriata sau suparata pe ceva a inceput sa ridice din umarul stang lipindu`l de cap.Gestul de cele mai multe ori dureaza cateva secunde sunt momente cand face o data sunt momente cand face de cateva ori. Se intampla cam de 10 ori pe zi sa zik. Va rog spuneti`mi daca este necesar consultul unui psiholog sau neurolog pediatru. Mentionez ca pediatrul nostru ne`a recomandat masaj pe care il fac de vreo 3 zile fara nici un rezultat (prima ei parere a fost ca poate o doare muschiul sternocleido). Va multumesc !

  • Buna ziua, nu cred ca este vorba despre un tic sau despre un gest tranzitor. Daca simtiti ca va ajuta, puteti merge la un neurolog, insa v-as recomanda sa mai asteptati putin, pentru ca e foarte probabil ca gestul sa dispara de la sine. Un psiholog nu va poate ajuta la aceasta varsta.

  • Veronica Mirea permalink

   Buna ziua, imi puteti spune va rog daca a trecut de la sine ticul fetitei? Ma lovesc si eu de o sit similara. Multumesc

  • Magda Dobre permalink

   Buna ziua, la fel ca si dvs, ma lovesc de o situatie similara. Imi puteti spune, va rog, daca ati rezolvat? Ati ajuns la neurolog cu bebe? Ce v-a spus? Nici noi nu stim incotro sa mergem.
   Multumesc

 22. Mihaela Ileri permalink

  salutari,
  Eu am mai scris despre fetita mea ın varsta de 3 ani jumatate care are un tic :scuturarea mainilor sau a diferitelor obiecte ce le prinde ın mana şi scoate limba ıncleştınd-o peste buze.Nu ştiu cum sa mai procedez cu ea,din ce ın ce le face mai des şi pe ascuns.Cand e atenta la ceva cand se uita la tv,cand mergem la doctor,cand mananca,nu face ticul,dar cand ramane singura sau ia ceva ın mana sa se joace tot ce prinde scutura.Am vorbit cu ea,ia-m spus sa nu mai faca aşa ,am ıncercat şi cu distragerea atentiei,face mai rau cand ıi spun,se inerveaza şi tipa la mine!la gradinita am ıncercat sa o duc nu am reuşit sa o las nici un minut ,urla şi tipa sa nu o las acolo.Nu am putut sa o las acolo ma-m gandit ca ıi fac mai rau şi am renuntat.oare ticurile astea cum pot fi altfel macar diminuate,la cine sau la ce sa mai apelez ,simt ca-mi pierd mintile cu ea acasa toata ziua nu ştiu ce sa mai fac,va rog ajutati-ma sund pur şi simplu disperata!!!!

  • Buna Mihaela, in ce fel crezi ca impiedica aceste ticuri dezvoltarea fetitei? Ticurile arata intr-adevar neplacut insa nu inrautatesc viata unui copil: daca acesta nu este constient ca le face si nu este stresat, nu au nici o influenta negativa nici asupra dezvoltarii lui nici asupra viitorului. Din pacate, cred ca atitudinea ta disperata mai mult o streseaza pe fetita, si astfel complica problema. Chiar crezi ca este un capat de tara ca face aceste ticuri, mai ales cand stii ca sunt sanse mari sa treaca de la sine?

  • Violeta permalink

   Buna, Mihaela! Si baietelul meu are in tic, zic eu asemanator, scutura tot ce prinde in manute.. nu stiu daca il deranjeaza sau nu. Pe mine in schimb, da ma ingrijoreaza si iti inteleg starea, de disperare uneori asta simt si eu! Spune-mi te rog, a scapat fetita ta de tic?

 23. Buna ziua…..baiatul meu de 6 ani isi roade unghiile de 9 luni de cand am nascut
  Pe langa asta ispira greu ca la dr cand asculta cu stetoscopul
  Soacra mea este sup terapie psihiatrica..atacuri de panica..hipohonder…mereu e negativa si din un stranut te face sa crezi ca suferi de o boala incurabila
  Multumesc

 24. alina rusu permalink

  Buna ziua,
  Fetita mea are 7ani si de cateva luni are o manifestare ciudata, ca un oftat. Zice ca simte uneori ca nu ii ajunge aerul. Am fost la mai multi medici: pediatru, alergolog, orlist, cardiolog care mi-au spus ca nu are nimic. Dar mie imi e teama pt ea. Am citit despte ticuri. As vrea sa o consulte un psiholog sau neurolog dar mi se pare drastic. Sa mai astept? Uneori mi-e teama ca i se opreste respiratia. Ce complicatii pot da ticurile?

  • Andra permalink

   Buna baietelul.meu face la fel .
   Cum.a ti rezilvat problema ? Sa rezolvat denla sine cat timp a trecut ? Mai trage aer in piept?

   Multumesc anticipat

 25. Buna ziua.Am o fetita de 6ani si de o luna are dureri de coloana cervicala si frecvent ofteaza(spune ca nu-i ajunge aerul).Din cauza durerilor cervicale da din cap(in fata si in spate)obsesiv.Am mers cu ea la neurolog,psiholog,psihiatru,fund de ochi,rmn.Concluzia a fost ca sunt ticuri emotionale(din cauza clasei pregatitoare).Am facut si fizioterapie,2zile a dat din cap mai putin dar apoi iar s-a intensificat,ea spune ca o doare.As vrea sa va intreb daca sunt sau nu ticuri pentru ca e si durere.Mentionez ca suntem toti stresati pentru ca nu mai stim ce sa-i facem.

  • Buna ziua, pana acum nu am auzit ca ticurile sa fie acompaniate si de durere, insa pana la urma experienta mea nu e asa mare, asa ca eu cred ca este bine sa ne bazam pe parerea celor care au vazut-o deja. Eu cred ca este foarte recomandat sa o duceti la psiholog, chiar si numai pentru a infirma ideea unor cauze emotionale ale ticurilor. Daca dotriti va pot recomanda pe cineva

 26. Ciprian Roman permalink

  Buna ziua,
  Sunt un parinte ,foarte ingrijorat de ceea ce se intampla copilului in varsta de 7 ani,evit sa merg la Dr.. pentru ca l-am si speriat foarte tare cu asta….iar acum va marturisesc ca va scriu..in urma unei mari discutii cu el si termindu-se cu pedepsirea lui-
  Este un copil minunat…iubitor,sensibil…extraordinar de sensibil…nu suporta un tipat mai strident,nu poate suporta injuraturi..ori discutii..este bagaret…nu ii place sportul..,am avut incercuri multe..dar mereu cu acelasi rezulatat..Plans…!Inclina ,si imi cere catre teatru.
  PROBLEMA MARE INSA…sunt ticurile pe care in mos repetat le are cam de pe la varsta de 3 ani si jumatate,de cand a inceput gradinita…iar ele au incepu cam asa..(De foarte multe ori pe zi,repetand si repetand si iar repetand,).Doamne Iarta-ma,Doamne iarta-ma…cum credea el ca a facut ceva—-Nu mai fac,daca am facut asta(si asta nu i le spune in mod diresct cuiva,ci lui insisi)Nu mai fluier ,daca am fluierat(el nu stie sa fluiere)Daca il intreb,spre exemplu,ceva ce ar putea sa imi raspunda concret,(cum ar fi daca exista ceva ,intr-un loc ce da bea la vazut,si poate sa-mi raspunde cu certitudine prin da sau nu,)el raspunde cu CRED,POATE…CAM ASA!(CE ORA AI AVUT…CRED,CA!)AI DAT CE TE-AM RUDAT?cAM ASA!)Cand l-am impulsionat foarte mult,sa renunte…foarte speriat nea spus ca ii este frica sa nu minta!In acelasi timp este foarte retras,nu comunica..are un singur prieten..dar cu siguranta va spun ca stiu ca poate fi foarte nazdravan!Sunt disperat,imi este si un pic frica…Nu stiu ce sa ii fac,de multe ori nu mai stiu cum sa ma comport!
  Sper sa mai imi dati cateva sugestii ,ce pot veni in ajutorul lui si al nostru
  VA MULTUMESC,

  • Razvan permalink

   Bună ziua.

   Cred ca 90% din copii răspund evaziv în multe ocazii (mai ales despre școală sau despre activitați individuale). Încercați sa nu puneți întrebări închise cu răspunsuri da sau nu, sau intrebari generale. EX. Ai teme pentru acasă? sau Ce ați făcut astăzi la școală. Răspunsurile ar fi „nu știu”, „nu îmi aduc aminte” etc. Încercați întrebări de genul: Ce ti-a plăcut astăzi din ce a predat d-na invatatoare? sau Ai învățat ceva nou? etc.

 27. Nina permalink

  Mda..interesant , eu am 29 de ani și am tot felul de ticuri de când mă știu și din păcate da „e de rasul lumi” de multe ori am ticuri care îmi provoacă durere ,nervi,durere de cap etc….încerc sa mă controlez și da de câte ori mă gândeam gata nu mai fac parcă făceam și mai mult (((((((((dar am observat ca la nervi fac mai mult .eu sunt conștientă de ticurile mele dar pur și simplu nu mă pot abține ((((

 28. gurau gabriela permalink

  buna ziua am un baietel in vastra de 5 ani si de cateva zile scoate ca un sughit din gat va rog sa mi spuneti daca ar putea fi un tic

 29. cosmaciuc daniela permalink

  Buna ziua am un baietel de 7 ani si de 2 ani are ticuri din voce din mâini picioare si nu stiu cauza a luat antibiotic de la 5 luni pana pe la 3 ani pentru o problemă la rinichi si ma gândesc daca din cauza asta are ticuri?

 30. catalin permalink

  Am un baiat care de la varsta de 3 ani a inceput sa aiba ticuri care s au agravat foarte tare ajungand la 9 ani cu ticuri foarte severe: tipat foarte tare, repetat cuvinte, tras capul violent spre inapoi si altele.Am fost la mai multi neurologi psihiatri si ultimii mi-au prescris medicamente.Inca nu i-am dat decat med homeopate intrucat am vb cu alti parinti si mi au spus ca nu au avut decat rezultate de moment. Recomanda-ti-mi va rog unde sa merg in tara sau in afara tarii la un specialist. Sunt disperat si nu stiu ce sa fac. Astept sfaturi

  • Buna, imi pare rau sa aud despre copilul dvs. daca este vorba despre un sindrom Tourette, eu cred ca veti avea nevoie de tratament medicamentos, cuplat cu psihoterapie. Eu sincer nu as renunta la medicamente, atata vreme cat este si psihoterapie. Acest sindrom este foarte complex si are si cauze biologice, iata de ce, ca orice boala, trebuie tratat si medicamentos. Daca sunteti din Bucuresti va pot indruma catre mai multi psihoterapeuti de copii, pe mail.

 31. liliana mihaela permalink

  Am si eu o fetita de 6ani care are un tic nervos vocal sau din gat un fel de ,,hat”” asa se exprima .acum 2 ani am operat-o de polipi astept un sfat va rog

  • de cat timp are ticul? e constienta de el? cum este in general, e mai anxioasa? In afara acestui tic mai sunt si alte probleme?

 32. amerie_30 permalink

  buna ziua,
  baietelul meu de 11 ani are un tic de 4 ani ;mai exact isi misca frecvent capul in partea stanga si clipeste din ochiul stang ,am observat cand are emotii predomina acest tic.Am rugamintea sa ma indrumati la ce specialist ( psiholog .neurolog ,psihiatru )as putea merge cu el .,,sau daca ar trebui sa mai astept .

 33. Madalina permalink

  Am o fetita de 2 ani si 3 luni. De mica i a placut sa se joace atunci cand adoarme cu nasul, barbia, degetele dar acum a ramas doar la ureche. Cand adoarme trebuie sa ma frece cu degetele la ureche. Toate astea le face altora, nu ei. Nici nu stiu daca sa l denumesc tic, dar cere urechea
  Cand se culca, plus ca atunci cand este nervoasa, se joaca, vrea sa desfaca o sticla, trage de o ata, isi incleasteaza dintii ca un bulldog. Ea e o fetita ft docila, finutza, dar si foarte fasneata. Se pot manifesta ticuri de la varste asa micute? Sa o mai las sa se joace la urechea mea? Sa am pe parcurs in vedere anumite transformari comportamentale? Va multumesc

 34. Roxans permalink

  Buna ziua!baietelu meu de 1 an si 2 luni are un tic,ciudat…isi bate cu palma urechea si tipa in acelasi timp..am observat ca face asta atunci cand nu il las sa faca cv gresit sau daca il iau dintr un loc inde ii place…in rest e jucaus/vesel..imi arata cu degetu ce vrea sau daca nu inteleg ma ia de mana si ma duce la lucru/locu unde vrea.ce sa fie cu acest tic??

  • Buna ziua, acesta nu pare a fi un tic. ticurile sunt gesturi mult mai simple, care presupun incordarea unei grupe musculare. Cred ca cel mai bine este sa mergeti cu el la un pediatru

 35. Ioana permalink

  buna,
  Numele meu este Ioana,am un baietel de 6 ani care isi roade unghiile de obicei am observat cand este printre necunoascuti,de cateva zile isi indoaie capul spre stanga,face asta cand citeste sau se joaca ,a schimbat recent clasa si invatatoarea,locuiesc in USA,saptamana viitoare am programare la medic,aveti cumva un sfat?ar trebui sa vb cu el despre asta?la unghii ii tot atrag atentia cand il vad

 36. Irina permalink

  Buna ziua ! Am un baietel de 9 luni jumate si de 2 saptamani, isi lasa capul in jos si isi ridica ochii in sus ca si cum ii da peste cap. Prima oara am zis ca face asa, fiindca ii este somn sau ca se alinta, dar face asta de mai multe ori pe zi…nu stiu daca pot sa numesc tic ce face el…Va rog, ajutati-ma cu un sfat. Va multumesc !

  • Iuliana Masgras permalink

   Buna ziua ,am un baietel cu aceeasi problema ca a irinei ,lasa capul in jos si ridica ochii in sus.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

   • Stelian permalink

    Buna ziua,
    Baietelul meu face la fel. O sa mergem si la doctor, puteti sa imi spuneti daca ati fost deja la dictor si care a fost cauza, daca este una …

    • Iuliana permalink

     Am fost la doctor, nu au găsit cauza, dar deocamdată a încetat sa mai facă acele ticuri.

 37. Georgi permalink

  Băiețelul meu de 8ani are și el un tic care Mă îngrijorează la început ridica din umeri dar acu își dă capul pe spate. Asta de cca 4sapt .oare o mai tine mult, cam în cât timp dispar ticurile aste si ce pot să fac să înțeleagă că nu trebuie să mai facă așa?

 38. vanda permalink

  Buna ziua,ceva ma nelinisteste si pe mine ..fetita mea are tic;asa cred la ochii;ii duce pe amandoi in partea dreapta..si mai nou cand face asta misca si din unul din degete..nu conteaza la ce mana..oare este tic care se va lasa sau ce poate fii ??multumesc ptr. Un raspuns!

 39. vanda permalink

  Mentionez nu strânge din ei ci ii deschide si se uita in partea dreapta fara sa conștientizeze…are 11 anișori. .spune ca ea nu stie si nu poate controla asta; avem deja un consul astazi!

 40. nellu permalink

  am o fetita de 7 ani care repeta cu voce scazuta ce a spus cu voce tare. nu stiu de ce . poate ma ajutati…

  • Ati descoperit de ce repeta fetita cu voce scazuta ce a spus cu voce tare? De cateva zile am observat si eu acest lucru la fetita mea. Cred ca se numeste palialie.

   • Buna ziua, repetarea cu voce scăzută nu este un tic. Observati va rog daca are si alte probleme, pentru ca de obicei aceste repetitii apar fie la copii cu elemente de autism, fie la cei cu tulburari de anxietate.

 41. Luman permalink

  Bună-ziua fetita mea de 5 ani jumate are de micuța un tic cu mâinile da tot timpul d-in plus toți glumim ai spunem zburătoare mai ales la emoții. Apoi are jocul iei cu mâinile toată ziua se joaca este în lumea ei vorbește cu mânuțele aleargă după ele dacă ma înțelegeți. Cu alte cuvinte are imaginația și lumea ei.Întrebarea trebuie sa ne îngrijoreze treaba aceasta sau ???? Cărei opinia dumneavoastră. Noi nu o forțăm sa nu mai facă și o lăsăm în lumea ei unde se simte minunat. În rest este sănătoasă, isteață, deșteaptă nu are nici un alt semn de altceva.în afara de tipul cu mâinile. Și după cum am citit alte întrebări și răspunsuri, nu se retrage de alți copi se joaca normal cu oricine . Va mulțumesc. NICU

  • Buna ziua, avand in vedere ca nu am vazut-o pe fetita (nu stiu cand si cum face ticul, cum este ea in general), nu va pot raspunde la aceasta intrebare, daca e ok sau nu. Va recomand insa, pentru linistea dvs, sa mergeti cu ea la o consultatie la un doctor neuropsihiatru. El are multa experienta si stie daca este vorba doar despre un tic sau este mai mult de atat. O simpla consultatie nu are cum sa ii faca rau si, daca aveti trimitere, nici nu costa

 42. Cori permalink

  Buna ziua, fetita mea de 2 ani se tot strange de nas si isi incoarda mainile sau corpul. Nu este rusinoasa deloc uneori ne miram cat este de comunicativa. Oare ce ar putea fi si ce putem face? Multumim anticipat

 43. Alina permalink

  Bună ziua! Ma îngrijorează la băiețelul meu cu vârsta de 1 an și 6 luni, ca de cv timp are obiceiul de a se uita cu coada ochiului atunci când merge în preajma gardurilor, a pereților sau a unor locuri noi. A început sa facă asta cam pe la 12 luni, dar rar. De câteva zile, după ce s-a jucat pe lângă un gard, și-a amintit probabil și face mai des . Mi se pare ciudat acest lucru. Pe lângă asta mai are momente când lovește ușor cu degetele ca și cum ar bate ritmul, dar numai pt câteva secunde, sau închide și deschide pumnul. Ar trebui sa ne îngrijoram?mulțumesc!

  • Nicoleta permalink

   Bună ziua, am un băiețel de 7 ani! De 2 ani de zile clipește des din ochi când este obosit, și ridica tot timpul din umărul drept… va rog frumos să-mi spuneți unde pot merge cu el..??

  • Corina permalink

   Buna ziua, ma scuzati,as vrea sa va intreb care e situatia in momentul de față vizavi de ticul privitului cu coada ochiului de-a lungul gardului, sau a pereților….a trecut de la sine? Va multumesc

  • Iza permalink

   Buna ziua,si baietelul meu se uita cu coada ochiului cand fuge pe langa un gard.a trecut de la sine la copilasii vostrii?
   Multumesc

  • Madalina permalink

   Ati rezolvat cu copiii care se uita cu coada ochiului pe langa gard sau pereti?Am un baietel de 2 ani cu aceeasi problema

   • Acesta nu este un tic! este mai degraba un mic experiment de-al micutului, deci nu aveti nici ce sa faceti si nici de ce sa va faceti griji!

    • Denis permalink

     Buna ziua!si băiețelul meu de 2 ani si 4 luni are acelasi obicei de a se uita cu coada ochiului cateodata pe langa pereti si garduri!a trecut de la sine la cei care au mai pățit asta?

 44. Anamaria permalink

  Buna seara,
  Sunt o mamica ingrijorata de ticurile fetitei mele de 6 ani,puteti sa-mi recomandati un medic bun din Botosani sau eventual Iasi ? desi ar fi dificil , cu siguranta nu este de ajuns o singura consultatie. Ticul persista de o luna dar nu constant si acum chiar sa modificat total alt tic, sunt zile intregi cand nu observ nimic apoi 2-3 zile cand face ff intens (acum isi misca capul din sranga in dreapta iar in forma cea mai intensa ridica si o mana in sus). Cand ma bucur ca a disparut hopa iar vad ca face, intensitate cea mai mare este seara cand este obosita. Am fost deja la psiholog, neurolog -au spus ca fetita nu are nimic..nu am fost multumita de raspuns.. si sincer eu sunt cu nervii la pamant.. Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 45. Irina permalink

  Sunt o persoana care a avut ticuri toata viata ei. Nu am avut probleme de concentrare niciodata. Problema este ca in familie, niciodata nu s-a discutat normal pe baza lor. Intotdeauna, fie mama mea tipa la mine sa ma opresc, fie radea de mine cand le faceam. Probabil nu constientiza cat de prost ma simteam in acele momente. Era suficient ca radeau strainii de mine. Ideea e ca aceste ticuri nu s-au ameliorat. Cand terminam brusc cu unul, aparea altul (de ex cand nu mai strambam din nas, am inceput sa trag nasul incontinuu). Am ajuns la aproape 30 ani cu ticuri. Nu ma simt bine deloc atunci cand le fac. Incerc sa ma stapanesc, dar simt o tensiune si trebuie sa ma descarc facand acel tic. Oare mai am vreo sansa in viata asta sa fiu 100% normala, fara sa am vreun tic ?

 46. Irina permalink

  Tin sa mentionez si ca am trait intr-un mediu in care certurile dintre parinti erau destul de dese, uneori se ajungea si la bataie (da, am vazut scenele), amenintari cu plecat si dat afara din casa samd. De asemenea, eram bruscata de sora mea mai mare (batai aproape zilnice). Simt ca m-au afectat toate aceste lucruri din copilarie si probabil ca ar fi trebuit sa cer ajutor dar parintii n-au considerat niciodata ca aceste lucruri m-ar fi putut afecta pe mine cu ceva. Ei si in momentul de fata considera ca este o prostie, ca afectati au fost ei din cauza acestor probleme si nu eu. Simt ca pe langa ticuri, copilaria mea ma afecteaza si in alte aspecte ale vietii, implicit uneori in relatia cu sotul meu. Stiu ca ar trebui sa cer ajutor dar ceva ma retine. Poate teama ca voi fi vazuta ca o „nebuna” si ca voi fi judecata de familie, prieteni, colegi samd.

  • Buna Irina, multumim pentru deschidere si sinceritate. Frumusetea unei consilieri psihologice este ca este confidentiala, adica nimeni nu va sti ca mergi la psiholog, daca nu le spui tu. Inteleg ca parintii tai nu au luat in serios aceste probleme, insa tu deja iti poti lua propriile decizii, daca simti ca te ajuta. Bineinteles, este important sa apelezi la un psiholog doar cand simti ca esti pregatita si chiar iti doresti o schimbare. Toate cele bune!

 47. Andrei permalink

  Buna ziua, baietelul meu in vârsta de 2 ani si 2 luni priveste cu coada ochiului cand trece pe lângă un gard, calorifer, perete etc
  Deseori sta cu ambele mâini la urechi in timp ce fredonează diverse sunete.
  Are momente cand își strânge foarte tare dinții si tremura usor din cap
  Toate gesturile le face de aproximativ 1 luna.

  Ne puteți spune daca sunt ticuri sau sunt alt tip de manifestări?
  Mulțumim anticipat!

  • Buna ziua, din ce imi spuneti, nu sunt ticuri, pentru ca nu sunt gesturi simple. Cel mai bine este sa il tineti putin sub observatie, ca sa vedeti daca aceste gesturi se intensifica sau apar comportamente noi, si apoi sa mergeti cu el la doctor, pentru a va confirma daca totul e in ordine cu el.

 48. Maria permalink

  Buna seara.

  Am o fetita de 3 ani si are un tic de foarte multa vreme (de peste 1 an): sta cu mana la buric destul de des, mai ales atunci cand se plictiseste, e obosita, nervoasa etc. Uneori chiar si in public.

  E foarte deranjant, i-am atras atentia de multe ori, iar acum, cand isi da seama ca face acest lucru si ma uit la ea dezaprobator pleaca din camera cateva minute sa stea cu mana la buric si apoi se intoarce (zice „Gata, nu mai stau cu mana la buric”). Dar situatiile se repeta iar si iar.

  In rest nu are nici o problema. Spuneti-mi va rog, ar trebui sa ma ingrijoreze acest lucru?

  Multumesc si felicitari pentru articolele interesante si utile!

 49. Claudia permalink

  Buna ziua!An un baietel de 9 ani si de ceva timp are un tic ,isi drege vocea ,gafaie si este agitat.va rog sa ma sfatuiti cu ce pot sa il ajut

 50. Cristina permalink

  Buna ziua! Am o fetita de 6 ani, foarte energica si usor agresiva cu alti copii care ii vorbesc urat sau o jignesc. De la 3 ani, in urma unei raceli, a ramas cu o tuse din gat, pe care o are si in prezent. De aproximativ un an (de cand a aparut si surioara ei), au inceput sa apara si alte ticuri, pe langa tusea interminabila, cum ar fi clipitul din ochi, trasul nasului la fiecare 10 secunde, strambatul din nas si de doua zile a inceput sa deschida gura si sa-si aplece capul in piept sau intr-o parte. Am vorbit cu ea, am incercat s-o fac sa le constientizeze dar nu reusesc. Va rog din suflet sa ma indrumati catre un specialist, ca nu mai stiu ce sa fac. Va multumesc mult

 51. Cristina permalink

  Locuim in Bucuresti, daca ne puteti ajuta cu o parere sau un sfat si cu o recomandare catre un medic specialist. Va multumesc inca o data.

 52. Dorotea permalink

  Buna ziua. Fetita mea de 8 ani are un tic cam de un an in asi smulge genele sau sprancenele. Cand era mai mica sotul meu a lasat-o sa-i smulga parul de pe mana. Cred ca probabil atunci s-a declansat acest tic, obicei. Nu stiu cum sa o ajut pentru ca am povestit mult cu ea si tot din nou si din nou face la fel.
  Multumesc anticipat pentru orice sfaturi primesc.

 53. Stimata doamna dr.Am o fetita de 2 ani pe care in ultimul timp (poate facea si inainte dar nu ma deranja) vorbeste cate-o data cu gurita intr-o parte.Nu tot timpul vb asa .Credeti ca este cazul sa o duc la un dr? Alte ticuri nu are, este un copil normal iar pt varsta ei vorbeste f multe cuvinte si leaga si propozitii.Multumesc mult!

  • Ioana permalink

   Si fetita mea a inceput sa vorbeasca cu mandibula in partea dreapta doar la anumite sunete: Ș Ț ci . Cred ca asa a invatat ea sa le pronunte entru ca inainte nu le zicea. Oricum avem programare in luna iunie la neurologie pediatrica.Sa speram ca tine de logopedie.

 54. Adry permalink

  Buna.Copilul meu vorbeste sacadat.Credeti ca ar fi vre-o problema?

 55. Cornelia Manciulescu permalink

  Buna ziua,i mi puteți recomanda s i mie un specialist în Buzau,tot pt ticuri,probleme emoționale.Multumesc!

 56. Valeria permalink

  Buna ziua!! Băiatul are 9 ani a început sa miște din ochi nu am atras atenția am crezut ca de la jocurile electronice apoi cind am observat ca parca arunca ochii intr-o parte sau peste cap. Sa fiu sinceră sint o mama fricoasa tare . Încerc sa ignor dar nu pot el observa ca imi fac grija si zice eu așa ma joc . Am început sa ii dau vitamine un complex B
  Ce mai pot face?? Mulțumesc

 57. Robert permalink

  Bună ziua! Şi copilul meu de 6 ani are nişte ticuri (aşa au fost clasificate de un medic neurolog şi un psihoterapeut): închide ochii, ca şi cum ar clipi şi concomitent lasă capul în faţă. Puteţi să-mi recomandaţi un psiholog în Curtea de Argeş, judeţul Argeş? Mulţumesc!

 58. Mirabela permalink

  Buna ziua.Fetita mea,de 3 ani are un obicei de a-si rupe pielitele de la degetele.O face deja de cateva luni de zile.A inceput la degetul mare,dar acum o face la aproape toate degetele.Partea proasta e ca isi face rau,ajunge chiar sa-i curga sange,o doare si plange…Eu asociez aparitia acestui tic cu momentul in care am ramas eu insarcinata cu a doua fetita.E un copil foaaaarte atasat de mine.Inca suntem nedespartite…as putea spune ca e chiar dependenta de mine.Am incercat pe cat posibil sa nu o neglijez in nici un fel,mai ales dupa ce a aparut si surioara.I-am mai atras atentia atunci cand am vazut ca-si „face buba” la unghii,dar fara razultat.De multe ori imi spune „mami,spune-mi sa nu mai fac buba”… incerc sa o distrag atunci cand vad ca incepe…sa o pup,sa o iau in brate,sa-i spun ca o iubesc… i-am dat si remedii homeopate,dar fara rezultat.Imi puteti da un sfat?

 59. Elena permalink

  Buna baiatul meu are 3 ani si 4 luni are un tic cand e concentreaza undeva sau la ceva scate limba afara uita de ia. Are o energie de nedescris vorbeste greu avand invesere ca invata 2limbi pronunta stâlcită cuvintele. Cum pot sal ajut??? Mulțumesc

 60. alexandra permalink

  buna!fetita mea are aproape 6 ani si de mica cand se enerveaza isi freaca picioarele,dar acum mai nou de o luna cred sramba din nas ca si cum ar gadilao ceva acolo.am intrebato daca o deranjeaza ceva daca o mananca nasul sau ceva de genu si mi-a zis ca nu,ca nu stie de ce face asa,de cele mai multe ori face cand nu-i convine ceva cand se supara sau e concentrata la ceva anume si daca ii atrag atentia.am icercat sa vb cu ea sa incerce sa-l contoleze,ce ar trebui sa fac,sa o duc la un doctor sau sa o mai las un timp?multumesc

 61. Măria permalink

  Fetița mea are un an și trei luni ,are doua ticuri :când adoarme îmi ia părul in mână și baga degetul in gura.Nu stiu ce sa fac ,cum sa scăpăm de aceste obiceiuri !!

 62. Adina permalink

  Bun ziua , fetita mea implineste 10 ani peste o luna . Are perioade cand clipeste involuntar din ochiul drept . Am fost la un oftalmolog acum doi ani , a spus ca totul este ok , dar ticul revine cam la jumatate de an .Am recurs la mici „trucuri ” ,renunta o perioada ,apoi revin . Este posibil sa fie o problema neurologica ??

  • Nu neurologica, ci posibil sa fie psihologica. Daca insa fetita nu este deranjata de tic, eu spun sa il lasati sa treaca de la sine

 63. Maria permalink

  Buna seara.am un băiat de 3 ani care se cateva luni se tot scarpina(isi trece mâinile pe fata si urechi),de 5 zile a inceput sa clipească foarte des.este un copil cu foarte foarte multa energie nu sta o secunda,nu doarme bine,nu prea manaca.de 2 luni tot a fost racit, rosu in gat,nas înfundat si i’am dat medicamente si el nu vrea sa ia nici o picătură si urla si plângea.sa ii fi aparut ticul asta din cauza fricii ca ii dau medicamente?unde îmi recomandați sa merg ?

 64. Elena permalink

  Bună ziua! am un băieţel de 7 ani jumătate, care a început de vreo 3-4 ani să îşi roadă unghiile şi tot de vreo trei ani a avut episoade de clipit des…cu rosul unghiilor am luat-o ca atare, iar pt clipit am ajung la concluzia că este conjunctivită alergică…Dar, acum vreo 2 luni, a apărut un nou tic: încleşta braţul drept, uneori şi ridicând brusc mâna de la jumătatea cotului… ne-am speriat şi am fost la spitalul obregia, unde i s-a făcut o encefalogramă, iar diagnosticul a fost de ticuri cronicizate. ni s-a recomandat consult psihiatric şi tratament psihiatric, pe care am ales să nu îl administrăm…Am început şi consiliere psihologică…s-a liniştit câteva zile, apoi a început să aducă gâtul în faţă, ca şi când ar fi vrut să atingă cu bărbia marginea de sus a bluzei…în fiecare zi alt tic, ori scăpam de unul şi apărea altul, ori, ma grav, cam toate în acelaşi timp. în plus, de câteva zile are şi un mormăit/geamăt aproape permament… ne gândeam să încercăm şi un tratament homeopat; şi îmi pun toate speranţele în psiholog..dar mă nelinişteşte că prea face ticurile astea fără oprire, de când se trezeşte până adoarme, nu are nici o clipă de linişte…El spune că aşa îi vine să facă…Dvs ce ne recomandaţi să facem mai departe?

  • Maria permalink

   Buna. Am aceleasi probleme cu baietelul meu si as diri sa aflu daca a-ti rezolvat problema. Ce tratamrnt ia… Sper sa imi raspundeti. Sanatate!

 65. Mary permalink

  Buna ziua, am un baietel de 9 ani care de ceva timp isi tot indoaie degetele de la maini, le trosneste, daca ii spun sa inceteze se leaga de cele de la picioare sau incepe sa muste bluzita….nu stiu cum sa procedez ca sa scape de acest tic ( consider eu tic), multumesc

 66. Florentina permalink

  Buna ziua. Baietelul meu, de 1 an si 5 luni are momente cand forteaza privirea spre stanga, miscand si capul in aceeasi directie. Initial o facea in joaca, insa de cateva zile o face destul de frecvent. Ar putea fi considerat un tic? Sau ar putea fi o alta problema? Nu prezinta alte comportamente ingrijoratoare. Multumesc anticipat

 67. Paun Cristina permalink

  Buna ziua.

  Am un baietel de 1 an si 4 luni si de fiecare data cand se supara sau este foarte obosit, in timp ce merge se incovoaie, int-o parte sau cealalta.
  Un alt tic ar mai fi ca leagana piciorusul cand il culc. Ca sa poata sa adoarma il plimb prin camera.
  Credeti ca sunt motive sa ma ingrijorez? Spune-ti-mi ce trebuie sa fac?
  Multumesc.

 68. mariana permalink

  Buna ziua,baietelul meu in varsta de 8 ani a imceput cam acum un an sa stranga din ochi fiind tratat de conjunctivita,episoadele fiind primavara si toamna.Din aceasta primavara,dupa tratament a incetat sa stranga ochii,dar a inceput cu o respiratie fortata(cam 3saptamani),
  acum misca capul foarte insistent aproape toata ziua (cam de alte 3 saptamani) am avut si mici tensiuni in familie la care el a asistat si cel mai mult a fost suparat de problemele mele de sanatate.Din cate am citit cred ca e vorba de ticuri ,am facut o programare la psiholog.Are rezolvare aceasta problema? Ma grabesc cu mersul la psiholpg? Sunt destul de speriata!

 69. Anca permalink

  Baiat 11ani.da involuntar din cap .nu are o cauza anume nici de emoție,nici de bucurie,nici de supărare.a mai avut ticuri dar acesta este cel mai” lung” că durata (3sapt).îmi spune că dacă nu da din cap îl dor mușchii gâtului.ce să fac? Neurooptimizer ii ajuta cu ceva? mulțumesc

 70. Mihai permalink

  Si baiatul meu a avut ticuri ( din ochi, din mana, din umeri din gura , etc ) incepand cu varsta de 10 ani. Am fost la un medic f bun din Iasi ,medic care l-a diagnosticat cu sindromul petit mal.
  I-a fost recomandat singurul medicament care este special pt aceasta boala – PETINIMID .
  La acea data in tara noastra se gesea destul de greu acest medicamet. De vreo doua ori l-am comandat in Austria.
  Doctorul i-a prescris acest medicament pt o perioada de 10 ani.
  Dupa numai 2 ani de tratament „ticurile” au disparut definitiv. Acum baiatul meu are 20 de ani si este super ok.

  • Christina permalink

   Buna!la ce medic din Iasi ati fost? Va multumesc!

   • Carmen permalink

    Buna seara! Stiu ca a trecut mult timp, dar va rog sa imi spuneti la ce medic din Iasi ati fost cu problema ticurilor. Am o fetita de 5 ani si 8 luni care se confrunta cu ticuri.Multumesc.

  • geanina permalink

   Ce medic din Iasi? Va rog spuneti si mie.

 71. Aura Bucuresti permalink

  Buna ziua, am si eu o mare suparare cu baietelul meu de 6 ani si jumatate care se confrunta cu ticuri aparute inainte de a implini 5 ani: intai a inceput sa stranga din umeri si sa-si lase capul pe spate, dupa care a aparut un clipit aproape spasmodic. Pe atunci mergea la karate si probabil s-a speriat de lovituri, in acelasi timp in familie traversam o perioada dificila (a asistat la certuri si manifestari mai agresive ale tatalui lui, care nu locuieste cu noi, eu crescandu-l singura). El e un copil extrem de istet si sociabil, prietenos cu copiii si adultii deopotriva, chiar prea sociabil cateodata, ii place sa faca „spectacol”, in acelasi timp insa e hipersensibil si irascibil, face crize de nervi in care ne loveste pe cei din casa, tranteste usile mai nou, in special de cand ii interzic tableta de care a devenit dependent. Eu il banuiesc si de hiperactivitate, pentru ca nu poate sta locului o clipa, desi la scoala se comporta exact invers, a fost mereu cel mai linistit copil. Clipitul a disparut si reaparut cu intermitente, insotit si de alte ticuri (intinsul mainilor, plescait mai nou, scobit in nas, ruperea unghiilor si a pielitelor). Zilele acestea a fost foarte speriat ca va incepe clasa I (si bineinteles clipitul s-a agravat iar), m-a rugat sa-l fac sa planga ca sa se descarce, si mi-a spus ca el simte mereu nevoia sa planga, chiar si la scoala (desi e un copil mereu cu gura pana la urechi!). Are des cosmaruri, puse pe seama jocurilor si videoclipurilor la care se uita zilnic. Din pacate anul trecut i-am schimbat scoala de trei ori, din cauza doamnelor care urlau in clasa si il speriau de nu mai voia la scoala. Eu sunt o mama extrem de anxioasa si de „closca”, dar i-am impus mereu reguli si disciplina de bun simt necesare, combinate cu multa iubire si afectiune manifestata in permanenta. Din pacate am senzatia ca tot ceea ce fac cu el e gresit, vazandu-l atat de agitat uneori, si chinuit de aceste ticuri! Unde ma sfatuiti sa merg cu el, va rog din suflet?

 72. Neagu Daniela permalink

  Buna ziua, am un baietel de 4 ani si jumatate, de vre-o jumatate de an are un tic cu urechile, nu stiu cum sa ma exprim, isi inchide urechea prin apasare, o face la ambele urechi, sau pur si simplu isi strece mana pe la nas, sau prin cap, sau in orice parte a corpului, l-am intrebat de ce face asa, zice ca daca se scarpina la nas apoi simte ca il mananca peste tot corpul, i-am facut control orl, in ideea ca poate are dopuri, dar nu are, dar mai demult a facut vanataie la ureche din cauza acestui tic, care tin sa mentionez ca l-a copiat de la un baietel de la gradi, dar totusi parca este prea mult timp, ce ma sfatuiti sa fac in acest sens.
  O zi placuta, multumesc anticipat.

  • Valentina Ilca permalink

   Am și eu aceeași problema cu băiatul meu, cum ați rezolvat?

 73. Constantin Popa permalink

  Bună ziua am o fetita de 9 ani soare un tic de daily trage genele de la ochi .ati putea sa ne ajutati sa o facem sa nu si le mai tragă ? Va multumesc

 74. Buna ziua..acum o luna baietelul meu a inceput sa lase capul intr o parte.dupa doua trei zile il lasa in fata.a inceput sa inchida ochii de multe ori..dupa inca o saptamana intorcea capul in partea stanga si sucea putin gurita..acum scoate un fel de mormait..hmm…am fost cu el la neurolog mia spus ca nu are nimic..asa il duc de vreo 3 sapt.la mai toti doctorii…raspuns nu am…nu mai stiu ce sa fac..mi se rupe sufletul cand il vad…tot caut pe internet despre ticuri ..va rog sa mi spuneti parere si ce a r tr sa fac…

 75. Aly permalink

  Buna ziua, Am o fetiță de 3 ani care deschide gura când se joaca sau când se bucura de ceva si tremura. I am tot atras atenția,însă nu renunță la acest tic. Mă puteți îndruma,va rog! Mulțumesc.

 76. Diana permalink

  Buna Ziua. De o saptamina fata mea de 8 ani face mișcări din cap și nu se poate controla …am vorbit cu ea de face asta și a spus ca nustie.ce sa fac puteți va rog sa m-a ajutați .ms

 77. dan permalink

  Buna ziua,
  Am observant de cateva zile la fetita mea de 1 an si 8 luni ca tine pumnul inchis la mana dreapta. Uneori o face si timp de 10-15 minute continuu.
  Ea pare sa fie stangace ca si mine, respectiv sotia.
  In rest, atunci cand nu tine pumnul inchis (nu pot spune ca il tine strans ca la box ci pur si simplu inchis), se comporta perfect normal cu el. Apuca normal si cu mana dreapta, ne ia de mana, in patutul de joaca se tine de margine cu ambele maini si daca ii dam o carte, o rasfoieste cu ambele maini la fel. In alte cuvinte, in afara de „sesiunile” cu manuta inchisa, are un comportament perfect normal cu ambele maini. Daca ii dam un creionas sa mazgaleasca o foaie (bineinteles supravegheata sa nu faca prostioare), incepe sa mazgaleasca cu stanga, de aici am si dedus ca ar fi stangace.
  Ce parere aveti de povestea enuntata mai sus? Poate fi vorba de un simplu tic sau poate fi ceva neurologic ce trebuie investigat urgent?

 78. Călinescu Amalia permalink

  Bună ziua.Am o fetiță de 1 an si 8 luni care de ceva vreme ține mâna dreaptă semi-strânsă nu închide pumnul complet.Face acest lucru uneori nu mereu atunci când scrie,desenează e stângace face multe lucruri cu mâna stângă,scrie desenează cu mâna stângă.Am inceput sa fac exercitii cu ea cand o vad ca tine mana dreaptă asa ii pun jucării in mana sau un pix un creion sau incerc sa i explic cat poate intelege la varsta ei sa nu mai tina mana asa.Ce parere aveți? Este un tic acest obice?Precizez ca are momente când tine mana dreaptă semi strânsă si are momente cand nu face acest lucru.Ea este un copil vesel,vioi,jucăuș,foarte inteligent.Ce ma sfătuiți?Multumesc frumos!Imi cer scuze ca am trimis de mai multe ori dar scrisesem emailul greșit.Mulțumesc.

 79. Curtseit carmwn permalink

  Buna seara! Ma confrunt cu o problema despre care am mai citit, insa teama de agravare ma determina sa va scriu si sa va cer parerea. Baiatul meu, in varsta de 7 ani, a capatat un tic, sper sa fie doar un tic, si anume, roteste ochii f des, ii da peste cap. E un copil f activ, este f inteligent, face fotbal de performanta, inot si campion la sah. Este, in acelasi timp, dependent de tableta si telefon. L-an dus la oftalmolog, are un fel de matreata la gene, care il face sa se scarpine la ochi f des, dar nu are alte probleme, nu are nevoie de ochelari. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca acest tic, pe care il are de 2 luni si jumatate, va trece de la sine, ori va fi necesara consultatia unui neurolog sau neuropsihiatru. Va multumesc!

 80. Buna ziua,am și eu un băiețel de 2ani,și de o luna a prin obiceiul sa de,a din fund.Se ascunde sub pătură si da din fund.Nustiu ce sa fac.

 81. Jandek permalink

  Buna ziua sunt un tată disperat imi cresc fetița singur va rog sa ma ajutați dacă puteți am o fetița de 10 luni de 3 saptamani am opservat ca in timp ce se joaca sau sta in fund își lasa brusc capul in jos si isi ridica umeri .. ma puteți ajuta ce ar putea fi asta!! 😱😭

 82. Jandek permalink

  In rest e un copil normal

 83. Marian permalink

  Am un baiat de 10 ani, de 8 -9 luni are are cateva ticuri : scoate limba , misca din maini haotic, isi linge palmele, roade unghile. Vă rugam dati-ne un sfat. Nu stim ce sa mai facem.

 84. hunny permalink

  Buna ziua! am un baietel de 6 ani care de vreo luna are ca un fel de tuse.isi drege la cateva minute /secunde vocea.Il intreb daca il doare gatul zice ca nu.i-am facut exudat care a iesit negativ,am facut teste cutanate de alergie care nu au reliefat ca ar fi alergic la ceva.ce pot face cu el?sa aiba vreun tic?noaptea doarme foarte bine,dresul vocii incepe cam la vreo jumate de ora dupa trezire,iar seara se opreste.baietelul meu are deficit de atentie si facem logopedie de la 3 ani pt intarziere in limbaj.care este parerea dvs? multumesc anticipat!

 85. Alina panfil permalink

  Buna seara , copilul meu are 5ani si jumatate . de putin timp,am observat ca atunci cand alearga, mai mult canr joaca fotbal ,da din cap.dreapta,stanga. De la ce poate fi? De ca asa…!?multumec anticipat pt raspuns.

 86. Mariana permalink

  Buna ziua si eu am un baiat de 11 ani si are mai multe ticuri ,isi roteste ochii,tremura,da din umeri ,am mers la medic luam si tratament ,mergem si la psiholog dar de o luna nu prea se vede …ce pot sa fac?

 87. Nady permalink

  Bună ziua. Fetița mea ( 6 ani și 2 luni ), are o lună de cînd deschide gura involuntar. Am vorbit cu ea, a spus ca-i place asa să facă . La gradi nu prea face, mai mult seara . S-a schimbat si comportamentul, la oricare adresare in partea ei- striga, apoi isi da seama si vorbeste calm . Ajutati-ma va rog c-un sfat, cum s-o ajut? Mentionez ca isi doreste mereu să fie lider și cînd nu reușește se supără (((

 88. Andreea permalink

  Buna ziua , nu vreau sa descurajez pe nimeni dar rog psihiatri sa nu mai pacaleasca oamenii si sa de creada atotstiutori, si mie mi s a spus ca atunci cand o sa fiu adult o sa scap de ticuri/ la pubertate etc … aflati ca am 34 de ani si inca am ticuri , intradevar le controlez mai bine si ma ascund cand le fac de asemenea e adevarat ca daca le exersezi faci mai putin, oboseala le accentueaza, lipsa de somn, daca sunt f odihnita am si zile cand nu le fac dar …… nu cred ca or sa dispara vreodata deci nu mai dati sperante false la oameni, eu si acum astept sa dispara….. deci nu mai mintiti

 89. Victoria permalink

  Fetita mea de 2 ani jumate se mangaie pe par, invarte parul intre degete de nu mai pit sa il pieptan. A inceput de un an si face asta mereu inainte de somn, e un copil activ, nu stiu daca hiperactiv, dar are multa energie. Credeti ca e un tic sau ar trebui sa fac o vizita la neurolog?
  Multumesc!

 90. Furdui permalink

  Buna ziua!Va rog,poate sa mai intalnit cineva cu aceata situatie.Copil 3,5 ani,de vreo jumatate an,isi duce maxilarul spre dreapta si ramane asa,parca ar mesteca ceva.Il atentionez,dar peste putin timp iarasi face.Astazi a facut si in somn.Incotro sa o apuc?

 91. Nicoara permalink

  Buna ziua! Un psiholog pentru ticuri complexe la Tulcea sau prin apropiere?

 92. Am o fetita de 4 ani și jumătate are mai multe ticuri :își învârte parul când sta la masa, se scarpina în nas, se bate singura când se enerveaza și când o cert. Mai recent de vreo doua săptămâni a fost răcită și a făcut în colturile gurii zabaluta și a rămas cu un tic de a deschide gurita mare. Ce este de făcut, ce ma sfătuiți?

 93. Ana permalink

  Buna seara am un baietel de 6 ani de la sarbatori a incepute sa clipeasca.am crezut ca poate de la vant sau praf il deranjeaza.am fost la oftalmolog si ia facut controlul complet dar nimic ia gasit un pic de tensiune oculara.dupa tratament am revenit la control si era totul ok.dar decclipt clipea in continuare si mai rau a inceput ca roteasca ochii.mai ales cand e obosit.E ai un copil emotiv nu stie sa isi stapaneasca emotiile .cand e ziua lui sau stie ca trebuie sa mergem undeva .e siper agitat.nerabdator.numara zilele pana la ziua lui sau dimineata se trezeste f devreme daca stie ca trebuie sa facem ceva.Va rog frumos poate reusiti sa ma indrumati ce sa fac.multumesc frumos

 94. Ana permalink

  Tensiunea oculara era de la cat sa frecat la ochi.

 95. Ramona permalink

  Bună. Băiețelul meu de 5 anișori are un tic ce creste în intensitate din moment ce îl urmăresc. Când vrea să ne povestească sau sa recite o poezie un cântec sau să spună ceva curios da ochii peste cap în timp ce vorbește. Oare ce are? Cineva mi-a zis că ar fi lipsa de vitamine. Ce mă sfătuiți? Mulțumesc

 96. Maria permalink

  Am un baiat de 13 ani.De vreo 3 luni a început sa faca miscari cu maxilarul tot la cinci minute.Nu as vrea sa înceapa colegii sa rada de el.Oare daca i as administra magneziu zece zile pe luna ar ajuta?La noi in oras e mai greu cu psihologul pt copii…Sper sa nu avem nevoie.

 97. Cristina Nicolae permalink

  Bună ziua!
  Am o fetita de 3 ani și 9 luni care înca își mai, suge degetul în timpul somnului. A început la câteva luni, când am lăsat-o fără s aini dau, seama ca poate deveni o problema în timp. Înainte era mai tot timpul cu degetul în gura și când era trează. Acum doar pe la 4 dimineața o apucă, când am înțeles ca este a doua parte a somnului, în timpul zilei a renunțat. Nu știu de sa ii mai fac: am încercat cu lac amar, produse iuți, dat peste mâini, vorbit frumos, pedepse… Nimic nu a funcționat. La grădinița merge de la 2 an și jumătate și acolo nu baga degetul în gura în timpul somnului. Am crezi ca ar putea fi din cauza ca ea a dormit în pătuț în camera ei de când S- născut. 3 psihologi am consultat pana acum, fără niciun rezultat. De câteva luni am observat ca a început sa îți tragă pielitele de la degete… Va rog sa ma ajutati cu un sfat ca sunt disperata

 98. Oana permalink

  Baiatul meu, de 10 ani, cand se joaca la calculator sau se concentreaza la ceva, isi aduce maxilarul in fata si molfaie limba. Nu stiu daca e tic, pentru ca poate dura mult timp, dar imi dau seama ca nu e constient de asta. I-am tot atras atentia, insa dupa cateva zeci de secunde, face iar. Am discutat cu el, i-am explicat ca nu e frumos, sa incerce sa se controleze, insa desi e de acord cu mine si probabil ar vrea, nu poate sau nu-si da seama cand face asta. Pe el nu-l deranjeaza, doar pe mine. Alte ticuri nu am mai observat. Ce ma sfatuiti sa fac? Multumesc anticipat.

 99. Adrian permalink

  Buna ziu,copilul meu de 3 ani are un tic să strângă din pumni,se încordează când îi place ceva.Totul a început pe la 1 an jumate când mergând pe strada am observat că când trec mașini se oprește și uitanduse la ele cum merg strânge din pumni si se încordează.Este o problema gravă sau va trece de la sine?Mulțumesc!

 100. Ioana permalink

  Bună ziua! Am un copil de 4 ani care de o luna începe sa clipească mult, am fost cu el la neurolog, ni sa spus ca poate sa fie ca a stat mai mult la TV, sau din cauza unui stres, sau ca ar putea avea conjunctivită, nu stim daca e tic, dar daca este tic ce ne recomandați sa facem? Sunt îngrijorată, daca ați putea sa îmi da-ți niste sfaturi ar fi super!

 101. Andreea Florenitin permalink

  Băiatul meu are 16 ani e clasa a 1-a și se uita la desene pe Disney și când vede un desen pe nume prințesa stea pupă încontinuu televizorul și îl și linge, și scuipă . Dacă nu vrea ceva mă bate la vreo 12-13 ani mă lingea. I am interzis să se uite și era să îmi de-a cu ceva cap, la școală nu învață bine și face ca un câine , face mereu din limba știu că e anormal ca un adolescent să facă chestile astea, am văzut aici multe probleme cu copii mai mici , cineva mă poate ajuta?????

 102. Mihaela permalink

  Bună ziua!
  Băiețelul meu de 3 ani are un obicei ciudat, as zice: își scarpina bubitele foarte mult. Dacă ii apare o iritație sau o bubita scarpina sa desprindă scoarța. Acum are doua, câte una pe fiecare picior, nu se vindeca de vreo luna, pentru ca tot rupe scoarța. Face asta mai ales înainte de somn sau când se plictisește. E și agresiv și agitat uneori. Am pus problema pe seama faptului ca a mai apărut un frățior, însă avea aceste comportamente și inainte.
  Unde ar fi mai potrivit sa meegem: la psiholog sau psihiatru? Va mulțumesc!

 103. Diana permalink

  Bună!!! Am o problema cu fetita mea de 11 luni jumate , a început de vreo 2 3 săptămâni sa își muște obrăjorul. Face asta destul de frecvent… posibil sa fi învățat de la mine…si eu când sunt stresata îmi mușc buzele pe interior.
  Problema e ca sa tot muscat și i se vede în coltul gurii pe interior o denivelare de la mușcăturile repetate nu as vrea sa se răcească sau sa rămână cu ceva acolo…
  Ce ar trebui sa fac ? Sa apelez la un medic , credeți ca ar fi o problema psihică?
  E o fetita activa ,jucăușă destul de receptiva..
  Va rog frumos sa ma îndrumați.

 104. Ramona permalink

  Buna ziua,băiețelul meu în varsta de 5 ani și jumătate are un tic as spune de o săptămână, arată semnul acela urat cu degetul în mijloc, când soțul l a vazut i a atras atenția că nu e bine,eu l am.certat, și acum face la fel dar încearcă sa se ascundă, noi îl vedem dar nu i mai spunem nimic,maine am ales sa sun un medic psiholog sa i cer un sfat,oare sa ma îngrijorez?va mulțumesc din suflet pt un eventual răspuns!!!

 105. Rodica Baiasu permalink

  Buna!Cum poate sa scape de un tic de miscari repetate dand din cap ca si cum si-ar aranja bretonul copilul meu de 10 ani cum sa procedez?

 106. Badea Niculina permalink

  Bună ziua Băiețelul meu de doi ani și 10 luni își tot strâmbă gurita într-o parte oare de la ce Va mulțumesc

 107. Csapai permalink

  Bună am si eu un băiat are un tinc foarte urât își dă cu mânuța în piept tot timpul câte odată să uită la mânuță si face un gest de ma îngrijorat foarte tare se râde .are 4ani jumate .încă face în pampers si nu mănâcă toate mâncărurile singur trebuie sai dau eu am fost cu el la doctor si mia spus ca are întârziere mintală toate lucrurile el le învață mai târziu si este si putine emoții sistemul nervos .are tratament.dar de tic nustiu cum sa fac sa scape de el iam tras atenția de nustiu câte ori im dat peste mânută lam loat si cu frumosul si explicatul nustiu ce sa mai fac vă rog ajutați-mă.

 108. Ioana permalink

  Buna ziua! Am si eu o fetita in varsta de 5 anisori, de o vreme are un tic in momentul in care este fericita sau se bucura de ceva, isi incordeaza mainile si are un zambet asa fortat, trepideaza…. .ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc!

  • muresan ciprian permalink

   buna ziua!am un baiat de 6 ani si de vreo 2 ani au inceput ticurile,

 109. IoanaT permalink

  Buna ziua! Am si eu o fetita in varsta de 5 anisori, de o vreme are un tic in momentul in care este fericita sau se bucura de ceva, isi incordeaza mainile si are un zambet asa fortat, trepideaza…. .ce ma sfatuiti sa fac? Va multumesc!

 110. Buna seara am si eu baiatul cu un tic, acesta este ca tot da din cap ca si cum ar aproba ceva. Are ticul de ceva vreme, am mers cu el la doctor si mi.a zis ca trebuie sa merg la un Neurolog. Daca se poate sa imi spuneti se poate sa fie ticul pe sistem nervos? El este un copil zburdalnic,nu este nervos, doar ca i-a aparut dintr-o data ticul acesta. Astept raspuns de la dvs, va multumesc!

  • Florina permalink

   Bună seara!Am si un băiat de 3 ani care nu vorbește și de 2 luni are un tic își tine buzita de jos în guriță o suge,și a deformat o într o parte.Am încercat cu ardei iute,ii spun mereu sa nu I mai tina,dar degeaba.Acum doarme și cu ea la fel în guriță.Ce ma sfaturi sa fac?Mulțumesc!Am fost și la psiholog și mi a spus ca nu are ce sa ii facă.

 111. Maria David permalink

  Bună seară! Ma ajuți va rog ,și pe mine cu un răspuns Doamna Dr. Psiholog. Am un băiețel în vârstă de 9 ani și cam de 2 ani are un tic la ochi am fost la oftalmolog și a spus ca nu are nimic la vedere..ne a trimis la neurolog ,apoi neurologul la psihiatrie…am fost la psihiatrie și ne a dat un tratament dar sau accentuat simptomele…acum face și din ambii umeri și capul îl mai da intr-o parte 😔…Unde trebuie sa mergem exact? La ce medic ?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.