Ce nu poate face un bebelus
Hai sa vedem: nu poate sa cante la pian, nu poate sa joace sah, nu poate conduce masina….vorbind serios acum, stiu ca gasesti peste tot informatii despre cand si cum incepe bebelusul sa faca anumite lucruri (sa zica mama, sa mearga, sa arate cu degetul, etc). Insa sunt o gramada de lucruri pe care el nu le poate face, si, din cauza ca nu le stii, s-ar putea sa fii surprins sau ingrijorat. Te provoc sa verifici cate din ele nu stiai.
Unde este foamea?
In primele 3-4 luni bebelusul se afla intr-o stare de fuziune eu-lume, adica nu stie unde se termina corpul lui si unde incepe exteriorul. Asadar, el nu poate face diferenta intre senzatiile care vin din interior (foame, sete, durere) si cele care vin din exterior (ce vede, ce aude, ce simte pe piele). El simte aceste senzatii insa nu poate sa le localizeze. Cu alte cuvinte, nu stie ca foamea este in interior si ca lumina vine din exterior.
Pe masura ce primeste senzatii tactile si aduna mai multe informatii despre propriul corp (care e pozitia membrelor, cum arata ele, cum se simte cand se misca), el va incepe sa isi formeze granita intre eu si lume, si apoi constiinta propriului corp.
Sfat practic: Ajuta-ti copilul sa isi formeze constiinta propriului corp oferindu-i cat mai multe atingeri placute pe toata suprafata pielii. Informatiile obtinute prin piele il ajuta sa inteleaga mai bine unde se termina el si unde incepe lumea, deci care este granita cu exteriorul.
Cine e frumosul din oglinda?
Bebelusii se uita cu mare atentie in oglinda, isi vorbesc, se studiaza si par ca se simt bine cu imaginea lor. Insa, pana tarziu de tot (studiile arata ca pe la 18 luni) nu sunt constienti ca ei sunt cei din oglinda. Realizeaza ca e cineva care face miscari la sincron si sunt intrigati de acest lucru, insa nu fac legatura intre ei si imaginea lor. Cand vor deveni capabili sa se recunoasca in oglinda este semnul ca au facut un progres remarcabil, si anume au devenit constienti de propria persoana! A fi constient de propria persoana inseamna in esenta sa iti dai seama ca tu esti o persoana diferita de ceilalti, care are propriul corp, propriile emotii si ganduri .
Sfat practic: Verifica daca copilul tau a devenit constient de sine cu ajutorul testului oglinzii: fara sa-si dea seama fa-i un mic semn pe frunte (de exemplu o bulinuta rosie). Pune-l apoi in fata oglinzii: daca isi pune mana la bulinuta rosie, e semn ca stie ca e el in oglinda. Daca nu, e semn ca inca nu face legatura intre cel din oglinda si propria persoana.
Ce-i cu ceata asta?
Daca celelalte simturi sunt exersate inca din burtica, vazul isi incepe dezvoltarea doar dupa nastere. In primele 2 luni bebelusul nu vede nimic clar, nimic focusat. Tot ce este mai departe de 25 cm este ca intr-o ceata groasa, si doar obiectele stralucitoare sau care prezinta contraste foarte mari sunt percepute. Pana la 4-5 luni, arata studiile, ochii inca nu lucreaza in echipa, adica nu se focalizeaza neaparat in aceeasi directie si nu se coordoneaza prea bine. De asemenea, pana pe la 5 luni bebelusii nu au perceptia adancimii, adica nu stiu daca un obiect este mai apropiat sau mai indepartat. Doar dupa ce ochii se coordoneaza mai bine se dezvolta si vederea tridimensionala.
Sfat practic: pentru a stimula dezvoltarea vizuala (care la randul ei stimuleaza dezvoltarea intregului creier) utilizeaza imagini simple, cu contraste puternice. Cel mai bun contrast este alb-negru, dar si alb-rosu. Carticelele Prin ochi de bebe sunt special concepute pentru dezvoltarea vizuala a bebelusilor si deci sunt ideale in primele luni de viata ale acestora.
Nimic din ce nu vad nu exista!
In primele luni (unii spun 9, altii doar 4) bebele nu poate sa-si formeze reprezentari. Asta inseamna ca obiectele si persoanele exista pentru el atata timp cat le poate vedea sau auzi. Cand nu le mai poate percepe pur si simplu nu mai exista pentru el! Cand parintii dispar din raza vizuala bebelusul crede ca a ramas singur si acesta poate fi un lucru terifiant pentru el. Ca sa se asigure de prezenta parintilor el are nevoie fie sa ii vada fie sa ii auda.
Sfat practic: Pana la 9 luni cea mai buna strategie de a-l proteja de pericol este sa iei din raza lui vizuala obiectele periculoase sau, daca are deja in mana unul, sa ii distragi atentia asupra altuia si apoi sa i-l iei si sa il ascunzi.
Nu stiu sa chem somnul inapoi
Toata lumea se trezeste spontan de cateva ori pe noapte, insa noi, adultii, reusim de cele mai multe ori sa readormim fara probleme. Pana la 6 luni, insa, bebelusii nu au capacitatea de a adormi la loc singuri. Iata de ce ei au nevoie de un ajutor extern ca sa se intoarca la somn: fie sanul mamei, fie leganatul, fie o mangaiere.
Sfat practic: Alaptarea naturala ii ajuta pe majoritatea bebelusilor sa readoarma. Laptele matern contine hormoni care au un efect relaxant asupra bebelusilor, dar si asupra mamei. Asadar, cel putin in primele 6 luni alapteaza-l la cerere fara grija. Oricum nu exisa bebelus rasfatat.
Nu preiau chiar toate emotiile tale.
Bebelusii sunt foarte atenti la fetele celor din jur inca de cand se nasc si ii studiaza cu mare atentie. Cu toate astea insa, nu reusesc sa identifice foarte clar emotiile celor din jur. Bebelusii reusesc inca de la nastere sa isi dea seama daca cineva se simte nervos, trist sau suparat, insa doar de la 3-5 luni incep si ei sa se simta tristi sau speriati. In prima jumatate de an bebelusul nu este atat de afectat de stresul emotional din jur, arata studiile.
Sfat nepractic: Daca sunteti la primul copil, este normal ca in primele luni intre tine si partener sa apara tensiuni. Nu te simti coplesit de vinovatie, bebele s-ar putea sa fie mai rezistent la stres decat crezi, cel putin in primele luni. Asta nu inseamna, evident, ca lucrurile pot ramane asa pe termen lung. Insa in timp si cu rabdare veti dobandi un nou echilibru in familie.
Ai bifat lucruri noi din ce ti-am zis sau le stiai deja pe toate? Stii si tu cateva lucruri pe care bebelusul nu le poate face? Daca da, te provoc sa-mi scrii intr-un comentariu ce alte lucruri nu poate face un bebelus. Iar cel care imi da raspunsul cel mai interesant (din primele 10 comentarii) va primi din partea mea un set de carticele Prin ochi de bebe. Ei, asta da lucru surprinzator, nu?
Bebe nu poate controla cand face pipi sau scaun 🙂
Asa e! Si nu e nici macar constient ca le face!
Cred ca nu pot controla emotiile sau fricile. Probabil lucruri care noua ni se par banale – o punga, aspiratorul sau o sticla cu apa- lor li se poate parea infricosator. Iar emotiile, atunci cand nu e lasat sa faca ceva, cand vrea in brate etc se lasa cu plans pentru ca nu stie altfel cum sa actioneze.
Bine spus, bebele nu are capacitatea de a-si opri sau controla emotiile, adica de a se auto-regla emotional. Auto-reglarea emotionala se formeaza mult mai tarziu (cand copilul nu mai este bebe). Iar modul in care copilul isi formeaza autoreglarea emotiilor este prin interiorizarea felului in care a fost calmat cand a trait emotii puternice. Iata de ce este foarte important ca de fiecare data cand un bebelus plange sa fie calmat de catre parinti. Felul in care ne purtam cu el cand plange sau este speriat devine felul in care se va purta cu sine insusi in astfel de momente.
Pentru nou nascuti este dificil sa isi regleze si sa isi mentina temperatura corpului, de aceea contactul piele la piele cu unul dintre parinti este foarte important.
Așa e, unul din beneficiile contactului piele la piele este și reglarea temperaturii!
Un bebe mic nu știe diferența între zi și noapte, dar cu multa răbdare și câteva trucuri și ritualuri poate învăța mai ușor. Cu ajutorul muzicii relaxante de adormit, masajul, legănatul, un articol vestimentar al mamei,lumina difuza etc. pot induce copilului ideea că a venit timpul somnului de noapte.
Sigur,toate îl ajută pe micuț să știe că e noapte. Iar în timpul trezirilor din timpul nopții este indicat să se vorbească cat mai puțin,și lumina sa fie cat mai mica
Cascatul nu este molipsitor pentru bebelusi si copii pana la 5 ani, deoarece ei nu pot empatiza.
Bebele, mai exact nou născutul , nu poate tine corpul relaxat. Isi păstrează poziția caracteristica vieții intrauterine . 🙂
Bebelusul nu cunoaste lucrurile, nu-si recunoaste jucariile, de aceea le gusta de zor,nu cunoaste actiunile, dar recunoaste cumva jocurile amuzante si rade in hohote, nu cunoaste lumea, dar reuseste, cu brio, sa se integreze si sa faca parte din ea😍
Bebe nu știe sa doarmă singur. Adică atunci când i se face somn devine iritat ca si cum l ar deranja ceva. Sta așezat și scanceste, se agita, iar dacă îl așezi culcat sa doarmă se enervează și plânge mai tare. Se liniștește, bineînțeles, când e pus la san😋
Bebelusii nu vorbesc, dar atunci cand ii vorbesti bebelusului, il ajuti sa isi dezvolte vocabularul.
Bebelusii nu au fobiile/temerile noastre, nu se nasc cu ele. Este important ca noi sa ne controlam aceste impulsuri si sa invatam ca noi suntem garantul realitatii pentru copilul nostru.
Bebelusii sunt obisnuiti cu gustul anumitor alimente inca din timpul vietii intrauterine si atunci cand se nasc cunosc gustul laptelui matern si gustul lichidului amniotic.Ei nu pot deosebi insa pana la varsta de doua saptamani intre gustul laptelui mamei lor si gustul laptelui altor mame.Ulterior vor face diferenta si mai ales se vor calma rapid atunci cand mamicile le dau sa suga.
Buna,interesant articol.
Eu am un bebe de 3 lunite si o saptamana,iar de cateva saptamani observ ca are foarte multe balute.
Deci,unul dintre lucrurile pe care bebe nu le poate face la inceput de drum,este sa-si inghita saliva si inclusiv mai tarziu,cand incepe diversificarea,sa mestece.-un exercitiu destul de greu pentru ei si pe care il dobandesc pe parcurs-
Pupici
In primele luni de viata inca au muscarri involuntare ale mainilor pe care nu si le pot controla si care deseori oi trezesc.
Unii bebelusi par sa aiba mucisori dar nu este asa in prima saptamana se „curata”caile nazale.
Bebelusii disting mai bine imaginile alb-negru decat cele color.
Bebelușii care sunt tinuti in brate mai mult/purtati vor fi adulti mult mai echilibrati emotional reusind sa isi gestioneze emoțiile mai usor.
Bebelușii nu percep negația de la începutul unei afirmații. De exemplu ‘Nu pune mâna pe…’ este de fapt o invitație de a atinge obiectul respectiv.
Bebelusii nu pofte. Sunt doar curiosi
Dragii mei, vă mulțumesc pentru răspunsurile voastre,care au făcut ca acest articol să fie mai complet și mai interesant.recunosc că mi-a fost greu să aleg, pentru că toate comentariile au fost faine. În cele din urmă,am ales comentariul Anei ca fiind câștigător,pentru că se referă cel mai mult la aspectele psihologice ale dezvoltării copilului. Așa cum spune și Ana și cum voi mai scrie, depinde de noi cum ii prezentăm lumea bebelușului,pentru că el în primele luni nu cunoaște temerile și pericolele. El se uită la reacțiile adulților ca să vadă dacă o situație este periculoasă sau nu. Ana,te voi contacta pe mail pentru a vedea cum sa ajungă cărticelele la tine. Dragii mei, vă mulțumesc încă o data si ma voi mai gândi și la alte mici surprize pentru articolele viitoare!