Temperamentul copiilor

psihologpentrucopii.roToata lumea a auzit cate ceva despre temperament (macar propozitia gresita ”X este un copil foarte temperamental”), insa cred ca putini sunt cei care stiu ce este si mai ales la ce ne ajuta sa cunoastem temperamentul copilului nostru.

In conditiile in care cunoasterea acestuia pare mai mult un divertisment pentru parinti decat ceva util, cred ca este binevenita clarificarea aspectelor pe care este bine sa le stiti despre temperament.

  • Toate trasaturile de temperament au o baza biologica, si de aceea sunt foarte greu de schimbat. Baza biologica se refera la energia psihica a unei persoane, si la felul in care functioneaza sistemul nervos al acesteia. Asa cum ne nastem cu o culoare a parului, ne nastem si cu un sistem nervos in care energia circula rapid sau incet, este mobila sau stabila, etc. De aceea inca de la nastere putem cunoaste temperamentul copilului, si putem sa stim ca aceste trasaturi raman relativ constante de-a lungul vietii.
  • Nu exista temperamente bune sau rele, asa cum nu putem spune despre culoarea bruneta a parului ca este buna sau rea. Conteaza ce tip de caracter construim pe baza temperamentului. Daca un copil isi foloseste energia in exces ca sa ii bata pe altii, evident ca este un lucru nedorit, insa daca o foloseste ca sa invete multe lucruri, este ceva dezirabil. Bineinteles ca putem spune multe despre copil, dar nimic despre cat e de bine sau nu este sa ai multa energie.
    Din nefericire unor tipuri temperamentale li se atribuie conotatii pozitive sau negative care nu se justifica. Pe fiecare tip de temperament se pot construi caractere pozitive sau oameni cu un caracter mizerabil. Fiecare tip de temperament are puncte tari si puncte slabe, si este bine sa le cunoasteti pentru a vedea ce scoateti in evidenta si ce vreti sa corectati.
  • Trasaturile de temperament pot fi controlate, asa cum orice lucru innascut se poate modifica. Daca nu ne place culoarea parului il putem vopsi, daca nu ne place forma il tundem, iar daca ne place putem sa o punem in evidenta. Cate persoane nu spun ca ei din fire sunt niste impulsivi, dar se controleaza sa isi pastreze calmul?
    Cum orice trasatura este potrivita intr-o situatie si nepotrivita in alta, bineinteles ca va trebui sa invatam sa ne adaptam cat mai bine oricarei situatii. Rolul principal de a modela trasaturile de temperament ii revine educatiei, care ar trebui sa se bazeze pe dezvoltarea punctelor tari si diminuarea celor slabe.
    Unii parinti insa incearca sa se puna impotriva curentului: ignora ce e mai bun din fiecare temperament, dorind cu tot dinadinsul ca copiii sa dezvolte ceva ce e un punct slab al temperamentului. Ei spun: “E asa iute din fire, as fi vrut sa stea linistit!” si incearca sa il faca pe copil sa stea lungi perioade de timp nemiscat, in loc sa foloseasca faptul ca are energie ca pe ceva pozitiv si sa o canalizeze pentru a invata cat mai multe lucruri.
  • Trasaturile temperamentale reprezinta felul in care se poarta un om de obicei. Fiind oameni, suntem si veseli si tristi, avem si zile cu energie si zile in care ne simtim ca niste plante, deci teoretic avem toate insusirile in interiorul nostru. Totusi, ca sa ne dam seama ce tip de temperament avem, va trebui sa facem o generalizare si sa vedem pe care dintre ele o manifestam mai des. Desi in mod normal la copii temperamentul poate fi determinat mai usor (caci nu este inca „coafat” de educatie), totusi trebuie sa tinem cont de starea copilului si perioada prin care trece, caci altfel generalizam ceva ce este trecator.
  • Pentru fiecare tip de temperament exista metodele eficiente de educatie. Educatia ar trebui sa tina cont de ritmul de invatare si de particularitatile fiecarui copil. De aceea imi propun ca in viitor sa detaliez punctele tari si slabe ale fiecarui tip de temperament, precum si metodele de invatare eficiente. Ar fi poate util sa va prezint si unele metode de a determina temeperamentul copiilor, in cazul in care doriti sa stiti cu exactitate care este „firea” copilul vostru (desi tipurile pure sunt foarte rare).

In speranta ca v-am impulsionat interesul pentru acest subiect, mi-ar placea ca in propriul vostru ritm sa ma intrebati cat mai multe despre temperament, caci eu, la viteza cu care scriu, s-ar putea sa fi omis anumite lucruri. Asta mi-e firea, ce sa-i faci? 🙂

(sursa foto)

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply