Cum arată crizele de furie de la 1 la 3 ani?(2)

psihologpentrucopii.roAvem noroc că cei mici nu au înălțimea și greutatea noastră, spunea cineva, pentru că probabil ne-ar omorî într-un acces de furie de așa anvergură. Într-adevăr, pe cât de mici copiii, pe atât de puternice crizele de furie. 

În primii ani tabloul unei crize de furie este impresionant: timp de 5-15 de minute copilul plânge în hohote disperat, țipă, lovește pe oricine încearcă să se apropie de el, se poate lovi singur și în general este de neconsolat. Dacă pleci de lângă el și îl lași singur face și mai urât, dacă încerci să te apropii te respinge. În timpul tantrumului copilul uneori se oprește și chiar se liniștește dar de multe ori pare că doar a făcut o pauză să-și refacă forțele și să continue cu o forță uraganică și mai mare. 

Trăite din interior, crizele de furie sunt izbucniri incontrolabile ale unor emoții care au ajuns la maxim: furie neputincioasă, frustrare, neglijare, frică, respingere sau îngrijorare. Mormolocul care face crize de furie nu mai poate vedea dincolo de frustrarea de moment și nu are autocontrolul format, astfel încât nu are nici un instrument ca să își țină sub control furia. Pentru el furia este FURIA CEA CARE A VENIT SĂ NE COPLEȘEASCĂ TOATĂ FIINȚA.

Dacă la începutul unui tantrum furia este emoția cea mai pregnantă care apare, treptat ea este înlocuită de tristețe, îngrijorare sau disperare. Cu cât criza de furie durează mai mult cu atât tinde să devină o criză de plâns. 

La această vârstă crizele de furie pot apărea în orice moment, cu oricine și în orice loc (pe măsură ce crește va deveni mai selectiv șmecherul). Dacă copilul a acumulat frustrări și este într-o stare de activare, te simți ca pe teren minat în preajma lui. Crizele de furie pot izbucni din orice fleac, și, dacă mai este și obosit sau înfometat, aproape că ai garanția apariției lor.

Acesta este un fragment din cartea despre crizele de furie. Am decis să postez cartea capitol cu capitol, și în momentul în care articolul ăsta strânge 100 de likeuri voi debloca următorul capitol. Așadar, dacă vrei să continuăm, știi ce ai de făcut (later edit> e deblocat, iar butonul de likeuri nu mai merge de hat )! Iar dacă vrei acces rapid la toată cartea, o poți cumpăra direct de aici!   

Urmează: Sunt crizele de furie normale sau sunt semnul unor probleme psihice?

(Sursa foto)

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply