Așa cum spune un aforism din popor, succesul este 1% inspiratie si 99% transpiratie. Desi orice parinte vrea ca micutul sa aibă succes in viata, totusi multi ezita cand vine vorba sa isi invete copilul sa fie perseverent. Asta pentru ca dobandirea perseverentei este un proces ce presupune eforturi si deseori sacrificii din partea copilului: acesta trebuie sa renunte la orele de joaca in favoarea celor de invatare, exerseaza pană oboseste, cauta mereu sa fie tot mai bun. Asadar, merita perseverenta atatea costuri? Si daca da, cum iti poti invata copilul sa fie perseverent?
Le ce ajută să fii perseverent?
- Perseverenţa înseamnă să nu renunţi la îndeplinirea scopurilor tale atunci când dai de greu. Ea te ajută mai ales în momentele dificile, în blocaje şi impasuri. Lipsa ei înseamnă abandonarea scopului şi sentimentul de eşec şi frustrare asociate acestuia. Perseverenţa contribuie la obţinerea unui succes chiar mai mult decât inteligenţa.
- Satisfacţia pe care o simţi când obţii ceva ca urmare a unui efort susţinut este mult mai mare decât cea pe care o ai când primeşti ceva fără să faci nimic. Plăcerile facile sunt mai trecătoare decât cele obţinute prin merit. Aşadar, atingerea unor scopuri mai înalte, chiar dacă se obţine mai greu, aduce mai multă satisfacţie pe termen lung.
- Când reuşeşti ceva graţie perseverenţei încrederea în forţele proprii creşte şi asta te va impulsiona să îţi propui şi alte scopuri înalte în viitor.
- Faptul că eşti perseverent îi poate impulsiona şi pe cei din jurul tău să îţi ia exemplul.
Aşadar, dacă îţi înveţi copilul să fie perseverent îi măreşti considerabil şansele să îşi atingă scopurile, să se simtă mai împlinit şi mai mulţumit de sine.
Cum îţi poţi învăţa copilul să fie perseverent?
Perseverenţa nu este ceva ce se obţine cu uşurinţă, ci este un proces de lungă durată. Sugestiile de mai jos nu au o aplicabilitate imediată, ci sunt de fapt principii pe care trebuie să le urmezi constant dacă vrei să-ţi înveţi copilul să fie perseverent.
- Ajută-l să îşi dezvolte motivaţia interioară. Motivele pentru care copiii fac ceva sunt fie că se simt obligaţi, fie că aşteaptă o recompensă sau o laudă, fie că îşi doresc cu adevărat să facă respectivul lucru. Evident, ultimul tip de motivaţie este cel mai bun pentru copil. Motivaţia interioară se naşte din interes, entuziasm şi curiozitate. Cu cât copilul este mai des obligat, mituit sau recompensat să facă ceva, cu atât motivaţia lui interioară va scădea. Aşadar, lasă-l pe el să descopere ce îi place şi să aleagă el direcţiile spre care vrea să se perfecţioneze.
- Învaţă-l să amâne recompensele. Nu îi întreţine copilului iluzia că ori de câte ori va cere ceva va primi, pentru că lucrurile nu funcţionează aşa în viaţa reală. Învaţă să spui nu la cererile lui nerealiste şi învaţă să-i spui mai aşteaptă puţin. El se va bucura mai mult când va primi ceva ce şi-a dorit mult timp decât dacă primeşte acelaşi lucru la prima bătaie din picior.
- Arată-i că eşecul nu este un capăt de ţară. Invariabil, orice act de învăţare presupune greşeli, şi copiii experimentează mii de eşecuri la începutul vieţii fără să se descurajeze. Treptat însă, dacă sunt lăudaţi într-un mod greşit sau dacă sunt aspru criticaţi când greşesc, copiii nu îşi vor mai permite să aibă eşecuri, şi vor abandona activităţile cu risc mare de eşec. Aşa că laudă-l pe micuţ pentru efortul depus şi încurajează-l să meargă mai departe atunci când s-a împotmolit.
- Arată-i că perseverenţa este o valoare. Evident, cel mai puternic exemplul de perseverenţă eşti chiar tu, părintele lui. Urmează apoi exemplele din jur şi povestirile despre mari personalităţi care au reuşit în viaţă graţie perseverenţei.
- Asigură-i copilului un program bine structurat. Pentru copil un program previzibil îi oferă mai multă linişte şi siguranţă. Când el trăieşte într-un mediu ordonat are şanse mai mari să devină perseverent. Asta pentru că perseverenţa presupune şi o doză importantă de disciplină interioară.
- Include-l în grupuri de copii perseverenţi. Copiii adoptă valorile grupului de prieteni din care fac parte, aşadar asigură-te că în grupul lui perseverenţa este apreciată. Caută-i medii în care copiii exersează şi îşi îmbunătăţesc permanent abilităţile şi evită mediile în care cei perseverenţi sunt etichetaţi ca tocilari. Dacă face parte dintr-un anturaj în care rezultate bune sunt motiv de mândrie, şi copilul tău va fi impulsionat să fie tot mai bun.
- Învaţă-ţi copilul să fie optimist. Uneori scopurile copiilor pot fi foarte îndepărtate sau greu de atins, şi din această cauză ele îşi pot pierde din puterea de atracţie. Reaminteşte-i copilului că ceea ce îşi doreşte este valoros şi important şi încurajează-l spunându-i că va ajunge acolo într-o bună zi.
Am hotărât să scriu despre perseverenţă pentru că fără această calitate dorinţa mea de a împărtăşi cu voi informaţii despre copii nu s-ar fi transformat în realitate. Iar faptul că acesta este chiar al 100-lea articol de pe blog îmi dă încredere că sunt pe calea cea bună 🙂
(Sursa foto)
Arhivă comentarii (pentru că blogul a fost mutat, atașez aici arhiva comentariilor la acest articol )
Raluca Vasiliu permalink
multumesc pentru apreciere, sper sa va foloseasca 🙂