Grupuri de dezvoltare personală pentru adolescenții din Brașov

psihologpentrucopii.roÎți sună cunoscut? Normal, pentru că am mai făcut! Iar acum le reluăm pentru că au prins tare bine și este nevoie de ele. Așadar, dacă ai un puști cu vârsta cuprinsă între 12 si 18 ani (știu că nu mai e puști, dar nici nu vreau să îi spun domnișor sau domnișoară, că nu sunt noob), și crezi că ar trebui să învețe mai multe despre socializare în cadrul unui grup ghidat de un psiholog specializat, anunțul ăsta este pentru tine
(more…)

Continue ReadingGrupuri de dezvoltare personală pentru adolescenții din Brașov

Care este diferența între pedepse și consecințe?

psihologpentrucopii.roPentru că pedeapsa a devenit azi o metodă cel puțin nerecomandată de a-ti educa copiii (cei mai mulți dintre noi am mâncat-o pe pâine în copilărie), în locul ei a apărut sintagma a aplica consecințe. Dacă vii la mine la cabinet, și eu te voi sfătui tot să aplici consecințe în loc de pedepse. Numai că, pentru că te văd cum zâmbești puțin încurcat, o să îți și explic ce înseamnă consecința, care e diferența dintre ea și pedeapsă și o să căutăm împreună exemple de consecințe cât mai potrivite pentru copilul tău. Nu de alta dar, dacă nu îți spun ce este consecința și folosesc ca exemplu a-i lua copilului accesul la ecran o săptămână, ție asta îți va suna tare de tot a pedeapsă, și există riscul să crezi că de fapt consecința nu e decât e o denumire mai acceptabilă pentru pedeapsă. Așadar hai să facem puțină lumină în subiect și să îți spun 3 diferențe principale între pedeapsă și consecință. (more…)

Continue ReadingCare este diferența între pedepse și consecințe?

Despre rănile din copilărie: abandonul, respingerea sau neglijența

psihologpentrucopii.roNici eu nu știu de ce mă întorc iar și iar la aceeași stare de tristețe, pentru că de fapt în prezent nu mai am de ce să fiu tristă, îmi spunea cineva. Îți sună cunoscut? Ai și tu tristeți persistente, neliniște permanentă, nervozitate fără motiv, gol interior, pesimism, pe care le duci cu tine dintotdeauna? Toate sunt poveri din copilărie, urme ale rănilor emoționale de atunci. Răni care nu s-au dus odată cu trecerea anilor ci s-au transformat în tipare de a gândi, de a reacționa, feluri de a fi. Observând încăpățânarea cu care aceste stări se declanșează iar și iar, te întrebi dacă le vei depăși de fapt vreodată sau dacă te vei lupta cu ele toată viața. (more…)

Continue ReadingDespre rănile din copilărie: abandonul, respingerea sau neglijența

Ce înseamnă gender fluid și cum să vorbim cu adolescenții despre asta?

psihologpentrucopii.roCând m-a întrebat prima oară un adolescent cu ce pronume să mi se adreseze, am surâs ușor ironic și am spus: prEnumele meu este Raluca. Iar el a spus: știu, dar mă refeream la pronume. E posibil să vrei să folosesc pronume masculine în cazul în care nu te identifici cu genul feminin. Stai, cee? …și așa a început conștientizarea faptului că adolescenții de azi chiar se întreabă dacă sunt băieți, fete, gender fluid, transgender, agender și alte lucruri. BIneînțeles că nu toți se întreabă asta și bineînțeles că unii răspund simplu. Dar, în cazul celor în care discuția asta nu e doar un topic de amuzament ci atinge unele neliniști interioare, e musai sa vorbim despre ce înseamnă a fi fată sau băiat sau ambele sau niciunele. (more…)

Continue ReadingCe înseamnă gender fluid și cum să vorbim cu adolescenții despre asta?

Reflecții despre rolul de părinte: cele mai dificile perioade din viața copilului

psihologpentrucopii.roDaca cauti printre filmuletele facute de mine, gasesti unul cu un copac magnific. Metafora acestuia este de fapt un prilej să te invit să reflectezi puțin la rolul tău de părinte, în timp. Am azi pentru tine două întrebări și o rugăminte.  (more…)

Continue ReadingReflecții despre rolul de părinte: cele mai dificile perioade din viața copilului

Ordinea nu se formează de la sine!

psihologpentrucopii.roDacă nu aș fi așa de obosită pentru că a trebuit să fac ordine la jucăriile copiilor (ups)… v-aș spune astăzi pas cu pas cum se formează o deprindere. Și, poate e din cauză că, stând acasă, fac ordine de mii de ori pe zi, în perioada asta mi se pare că regina deprinderilor la copii este ordinea. (more…)

Continue ReadingOrdinea nu se formează de la sine!

(Şi) adolescentul tău este dependent de telefon?

psihologpentrucopii.roA venit vacanţa, copilul tău are parte în sfârşit de timp liber şi relaxare! Asta mai mult teoretic, pentru că, practic, va sta muult timp în faţa ecranelor. Cât despre relaxare, da, va fi relaxat până vei încerca să-i iei telefonul. În acel moment vor apărea proteste vehemente, amenințări și țipete, de mai bine nici nu-i mai ceri să mai lase telefonul (nu prea ai şanse de reuşită, oricum). Ştiu, te gândeşti că el nu vrea să renunţe la ecrane. Dar dacă ar vrea dar nu poate? Nu cumva de fapt el este dependent de ele şi tu nu-ţi dai seama? Hai să înţelegem exact cum arată dependența de telefon şi mai ales ce putem face. (more…)

Continue Reading(Şi) adolescentul tău este dependent de telefon?

Ce rol are adolescentul tău în grup?

psihologpentrucopii.ro

Dacă eşti adolescent, sigur o să-mi spui că tu nu te încadrezi în nici un rol, că tu eşti unic şi că te porţi cum ai chef, indiferent de situaţie. Iar eu o să-ţi spun că ştiu că eşti unic, că ştiu că tu eşti tu şi că nu încearcă nimeni să te bage în anumite tipare. Şi atunci ce rost are discuţia despre roluri? o să mă întrebi. Păi are rost, ţi-aş spune, pentru că rolurile sunt ca nişte haine.  Tu rămâi tot tu indiferent ce haine porţi şi totuşi felul în care te îmbraci spune multe despre cine eşti, despre grupul cu care te identifici, despre ce vrei să vadă ceilalţi la tine, despre cât de multă atenţie doreşti. Indiferent cât de neobservat vrei să treci, hainele te trădează şi oferă informaţii despre tine. Aşadar, te invit să devii conştient de ce le transmiţi celorlalţi prin “hainele” pe care le porţi. (more…)

Continue ReadingCe rol are adolescentul tău în grup?

Crizele de furie de la 1 la 3 ani (3)

psihologpentrucopii.roSUNT CRIZELE DE FURIE NORMALE SAU SUNT SEMNUL UNOR PROBLEME PSIHICE?

Văzând anvergura crizelor, prima întrebare pe care și-o pun părinții când apar simpaticele crize de furie este dacă sunt normale sau sunt semnul unor probleme mai mari, de ordin psihiatric.  (more…)

Continue ReadingCrizele de furie de la 1 la 3 ani (3)