Cum îţi ajuţi bebeluşul să înceapă să vorbească?

cum iti ajuti bebelusul sa inceapa sa vorbeascaCe poate fi mai emoţionant pentru un părinte decât momentul în care din gânguritul micuţului se desprind primele cuvinte? Cât timp unii părinţi aşteaptă ca bebeluşii să înceapă să vorbească de la sine, alţii vor să grăbească cât mai mult procesul de dezvoltare a vorbirii acestora. Ei vorbesc mult cu bebeluşii, îi pun să se uite la emisiuni educative, le arată fel de fel de obiecte, etc. Evident, nu toate tehnicile de dezvoltare a limbajului la bebeluşi funcţionează sau sunt eficiente pentru micuţul tău. În acest articol vreau să îţi prezint metode concrete şi eficiente de a-l stimula pe micuţul tău să îşi dezvolte vorbirea. Dar mai întâi să înţelegem cum se dezvoltă limbajul în primul an de viaţă.

 

Cum se dezvoltă limbajul bebeluşilor

Pentru ca bebeluşul să rostească clar primul cuvânt este nevoie de aproape un an de încercări şi progrese lente. Vorbirea presupune atât înţelegerea limbajului cât şi capacitatea de a pronunţa cuvintele. Dacă la naştere bebeluşul are tot ce îi trebuie pentru a înţelege cuvintele, nu putem spune acelaşi lucru şi despre puterea de a vorbi. Este nevoie de aproape un an pentru ca cei 18 muşchi implicaţi în emiterea sunetelor să se maturizeze şi să poată fi emise sunete clare.

  • În primele 5 luni de viaţă bebeluşii scot sunete involuntare şi nediferenţiate, emise din tractul vocal inferior (adică din gât). Pentru că respiră atât pe gură cât şi pe nas, sunetele nu sunt susţinute de respiraţie, şi gânguritul lor este nazal, răguşit.
  • De la 5 luni bebeluşii pot să îşi relaxeze tractul vocal şi atunci încep să producă vocale sonore. Pe la 6-9 luni apar primele silabe clare.
  • Treptat, micuţii trec de la sunete simple la silabe alcătuite din consoane şi vocale. De asemenea, sunetele scoase din gât, de tipul gu şi cu sunt înlocuite de sunete produse în partea superioară a gurii, de tipul ba şi da. Urmează apoi înşiruiri de silabe bababa şi apoi tot mai complexe, de tipul badababa.
  • În paralel cu dezvoltarea vorbirii creşte şi capacitatea de înţelegere a cuvintelor. Astfel, dacă în primele luni copiii sunt sensibili la sunetele oricărei limbi, de la 9 luni creierul acestora se specializează pe înţelegerea cuvintelor propriei limbi.
  • Începând cu 9-10 luni, micuţii sunt pregătiţi din punct de vedere fizic să vorbească. Ei folosesc strategii complexe de a învăţa să pronunţe cuvintele.

 Să vedem care sunt principalele mecanisme prin care bebeluşii învaţă să vorbească:

Cum învaţă bebeluşul să vorbească?

  • Deprinderea vorbirii este un proces foarte complex pentru micuţ. În principal, acesta învaţă să vorbească prin interacţiune directă cu cei din jurul lui. Ca să înţeleagă ce spun ceilalţi el se foloseşte foarte mult de citirea pe buze. Faptul de a putea să vadă cum se mişcă buzele celorlalţi atunci când vorbesc este o parte esenţială a învăţării de cuvinte noi.
  • Când aude un cuvânt nou, copilul observă mai întâi cum începe şi cum se termină acesta. Apoi el va încerca să îl reproducă, imitând mişcările buzelor celorlalţi. În funcţie de reacţia celor din jur bebeluşul va continua să exerseze noul cuvânt sau va renunţa.
  • Mult timp s-a crezut că părinţii care vorbesc mult în jurul copiilor îi impulsionează pe aceştia să înceapă să vorbească mai repede. Acest lucru nu este întru totul adevărat. Evident, copiii au nevoie să audă în jurul lor cuvinte, însă nu contează să fie foarte multe. Ceea ce contează este cât de receptivi sunt părinţii atunci când copilul iniţiază un dialog. Cheia dezvoltării vorbirii este ca părinţii să fie atenţi la felul în care comunică copilul cu ochii, degetele şi gura, şi să îi răspundă cât mai prompt la încercările acestuia de a comunica.

Cum să îţi stimulezi copilul să înceapă să vorbească?

Deşi există anumiţi factori genetici implicaţi în dezvoltarea limbajului, totuşi influenţa acestora este destul de mică. Rolul mediului şi al părinţilor este esenţial în dezvoltarea limbajului copiilor. Iată ce lucruri concrete poţi face tu ca părinte că să îţi stimulezi copilul să vorbească:

  • Răspunde prompt la încercările bebeluşului de a comunica. Ori de câte ori copilul încearcă să îţi spună ceva cu vocea răspunde-i fie prin cuvinte, fie printr-o mângâiere. Aşa el observă că sunetele lui au efect asupra părinţilor şi înţelege că vocea  sa este importantă pentru ceilalţi. Atingerile afectuoase oferite la una-două secunde după ce copilul îţi spune ceva sunt ca o recompensă pentru el şi îl stimulează să vorbească.
  • Lasă-l pe copil să conducă. În loc să iniţiezi tu dialogul este mai eficient să răspunzi încercărilor copilului de a comunica. Micuţul învaţă mai repede cuvinte noi atunci când ghidează el dialogul (arătând cu degetul spre anumite lucruri) decât atunci când îi direcţionezi tu privirea.
  • Fă diferenţa între sunetele sonore şi cele mai puţin sonore ale copilului. Sunetele sonore, clare, formate din consoane şi vocale sunt mai valoroase decât cele neclare şi produse din gât. Aşa că răspunde-i copilului mai ales la sunetele sonore, pentru ca el să îşi dea seama că acestea trebuiesc folosite mai des. În timp, micuţul va renunţa la sunetele neclare.
  • Învăţaţi să conversaţi sincronizat. Când copilul iniţiază un dialog emiteţi sunete alternativ. Treptat, măreşte uşor dificultatea sunetelor (de exemplu în loc de da spune dab), iar copilul va începe şi el să emită sunete mai complexe.
  • Denumeşte obiectele pe care copilul le arată cu degetul. Atunci când copilul atinge sau arată spre un obiect spune-i clar denumirea, asigurându-te că îţi vede buzele când pronunţi respectivul cuvânt. Asigură-te că ghiceşti exact obiectul spre care arată, pentru a nu-l induce în eroare pe micuţ.
  • Scutură uşor obiectele atunci când le denumeşti. Dacă micuţul este mai mic de 15 luni devine mai atent dacă scuturi obiectele din faţa lui atunci când le denumeşti. Dacă e mai mare de 15 luni nu mai este necesar să îi atragi atenţia în acest mod.
  • Fă astfel încât copilul să audă cuvintele noi de la mai mulţi oameni. Dacă sunteţi mai multe persoane lângă bebeluş, pronunţaţi fiecare cuvântul cel nou. Astfel, copilul extrage ce este similar din felul în care este pronunţat cuvântul, chiar dacă vocile diferă.
  • Evită expunerea la Tv. Contrar părerii că unele emisiuni educative pentru bebeluşi le vor stimula limbajului, adevărul este că expunerea la televizor le încetineşte copiilor procesul de deprindere a vorbirii.
  • Creşte capacitatea copilului de a respira. Având în vedere vorbirea trebuie sincronizată cu respiraţia, micuţii trebuie să-şi dezvolte permanent capacitatea de a respira. Prin jocuri care presupun suflarea (să sufle o pană, să sufle într-o trompețică, etc), micuţul îşi va prelungi respiraţiile.
  • Dezvoltă-i muşchii limbii. Pentru că limba are un rol esenţial în pronunţie, fă împreună cu micuţul jocuri cu limba (să lingă o îngheţată, să îşi plimbe limba pe buze, etc.).

Asemeni oricărei dezvoltări, şi deprinderea limbajul are suişuri şi coborâşuri. Perioadele de relativă stagnare în dezvoltarea limbajului sunt cele în care micuţul sedimentează ce a învăţat. Aşa că fii pentru copilul tău partenerul de dialog de care are nevoie!

(Sursa foto)

Arhiva comentarii

Alina permalink

          • Buna ziua as dori mai multe sfaturi deoarece sunt foarte ingrijorata despre baietul meu de 2 anisori deoarece nu vb doar spune baba si tata si nu este atent cand il strigi daca I spun sa aduca biberonul nu stie sunt foarte ingrijorata.Va multumesc
            Răspunde

            • Violeta permalink
              Buna Alina! Citeam comentariul tau, si cu aceeasi stare de neliniste si ingrijorare caut indrumari si sfaturi legare de comunicarea la copii. Cum ai gestionat situatia? Te rog daca ma poti ajuta cu un sfat
              Răspunde

Alina permalink
As dori mai multe sfaturi despre cum imi pot ajuta bebelusul sa vb si sa fie atent cand il striving.Va multumesc

Raluca Draghici

Sunt psiholog pentru copii in Brasov

Leave a Reply