Skip to content

Crizele de furie de la 1 la 3 ani (3)

by Raluca Drăghici on 5 martie, 2023

SUNT CRIZELE DE FURIE NORMALE SAU SUNT SEMNUL UNOR PROBLEME PSIHICE?

Văzând anvergura crizelor, prima întrebare pe care și-o pun părinții când apar simpaticele crize de furie este dacă sunt normale sau sunt semnul unor probleme mai mari, de ordin psihiatric. 

Crede-mă, mi-ar plăcea să îți spun că sunt normale, pentru că, da, majoritatea sunt normale. E normal și este specific vârstei ca în această perioadă să apară crizele de furie: micuțul este o creatură a prezentului și a plăcerii, nu înțelege mare lucru din lume, își dorește lucruri intens, nu suportă interdicțiile, se frustrează ușor și nu are autocontrolul format. Nu e de mirare deci de ce se furia lui atinge maximul.

În același timp însă, furia este o emoție care poate ascunde în spatele ei orice altă emoție și orice altă problemă. Criza de furie poate fi doar o furie și atât sau poate fi un semn că ceva mult mai profund este în neregulă cu copilul. Crize de furie fac și copiii normali dar și cu cei care au tulburări psihice. Așa că ai nevoie de câteva repere ca să verifici dacă are rost să te îngrijorezi sau nu.

Când să te îngrijorezi?

  1. Primul și cel mai important indiciu este dispoziția copilului tău de peste zi, în afara momentelor în care face crize de furie. Este el ok sau nu? E jucăuș, atent la ceilalți, liniștit, se poartă normal? Dacă copilul are o dispoziție morocănoasă sau e trist, abătut, cu mintea în altă parte, dificil de consolat, iritat, asta nu e prea bine. La fel, e îngrijorător și dacă se poartă altfel decât de obicei, fiind cuminte în loc de energic, fără stare în loc de cuminte, etc. 
  2. Orice regres în dezvoltare este de asemenea un semn că ceva nu e ok cu copilul. Spre exemplu, dacă micuțul era obișnuit cu olița dar acum face iar pe el, dacă revine la biberon, dacă vorbește iar stâlcit, toate acestea indică faptul că s-ar putea să fie mai mult decât o furie trecătoare. 
  3. Frecvența crizelor de furie contează și ea. Ăsta este un criteriu relativ pentru că în etapa crizelor de furie, ei bine, ele sunt dese. Ca reper dat de Asociația Psihologilor Americani, copilul nu ar trebui să facă mai mult de o criză de furie pe zi, iar dacă pentru o perioadă mai lungă de timp sunt mai multe de 5 pe zi, există suspiciunea că poate fi ceva în neregulă cu el, de ordin psihiatric.
  4. Durata crizelor de furie indică și ea apariția unei probleme. În majoritatea lor, tantrumurile durează aproximativ 5 minute. Dacă cele pe care le face copilul durează în mod normal mai mult de 25 de minute, s-ar putea să fie o problemă. 
  5. Nu în ultimul rând, e important să observi dacă micuțul se poate calma singur. În cazul în care, în lipsa ajutorului exterior, tantrumul durează la nesfîrșit, e un semn că ceva nu e ok cu el.

Bineînțeles, cu cât sunt mai multe semne îngrijorătoare din cele de mai sus, cu atât riscul ca în spatele unui tantrum să fie și o altă problemă sunt mai mari. Ce faci în acest caz? Păi, s-ar putea ca simpla parcurgere a cărții să nu fie suficientă. Mai bine mergi la psiholog sau la psihiatru, iar ei îl vor evalua cu atenție pe micuț și îți vor spune ce să faci în continuare.

Ce faci dacă nu prea sunt semne îngrijorătoare? Te calmezi, dar nu de tot. Deoarece chiar dacă crizele de furie nu sunt anormale, asta nu înseamnă nici că reprezintă un comportament normal, adică cu care e firesc să te întâlnești zi de zi. E ca atunci când copilul plânge în hohote: simplul fapt că plânge nu înseamnă că are depresie clinică dar nici nu te aștepți să plângă în hohote de câteva ori pe zi. 

Crizele de furie nu ar trebui să intre în tabloul de manifestări zilnice ale copilului tău. Ele sunt comportamente extreme și nu ar trebui să rămânem impasibili când apar. De aceea, când copilul face o criză de furie este important să fim receptivi la suferința lui și să ne mobilizăm ca să-l ajutăm să o depășească. Cu alte cuvinte te rog, nu le ignora doar pentru că sunt normale.

Acesta este un fragment din cartea despre crizele de furie. Am decis să postez cartea capitol cu capitol, și în momentul în care articolul ăsta strânge 100 de likeuri voi debloca următorul capitol. Așadar, dacă vrei să continuăm, știi ce ai de făcut! Iar dacă vrei acces rapid la toată cartea, o poți cumpăra direct de aici!   

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilăria pas cu pas
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.