Skip to content

De ce vorbim despre crizele de furie? (1)

by Raluca Drăghici on 18 august, 2020

Salutare! Nu știu cum v-a prins pe voi, dragi părinți, vara lui 2020, dar pe mine m-a prins de-o ureche și m-a scuturat bine de tot. Așa că, până mă dezmeticesc și mă vizitează iar muza statului productiv în fața ecranului am decis să încep să împart cu voi cartea despre crizele de furie. Adică să o public treptat pe blog, capitol cu capitol. Ritmul îl veți stabili voi, astfel că la fiecare 100 de likeuri adunate mai adaug un capitol. Dap, doar atât de la mine din prezent, să îi dăm cuvântul mai inspiratei Raluca din trecut.

DE CE VORBIM DESPRE CRIZELE DE FURIE? 

Puține momente din viața ta de părinte sunt mai penibile decât acelea în care copilul se tăvălește pe jos urlând, în public, de-ți vine să intri în pământ de rușine. Uneori îngerașul de peste zi se transformă într-un mic monstru care urlă cât îl țin plămânii, e roșu ca racul, te lovește, dă din picioare și puțin îi mai lipsește ca să scoată fum pe nas. Dacă încerci să te apropii de el nu faci decât să agravezi situația, ba chiar s-ar putea să-ți iei o palmă. Și, cu cât sunt țipetele lui mai stridente, cu atât sunt nervii tăi mai întinși. Într-o clipă, totul se transformă într-un dezastru: îți pierzi cumpătul, îl ameninți, ba chiar îi mai dai și câte o palmă la fund iar apoi imediat te simți cel mai groaznic părinte din lume. Dacă reușești să te controlezi totuși, nu îți rămâne decât să te uiți deznădăjduit la micul urlător care ți-a distrus speranța că vei mai putea fi vreodată un părinte bun. Și, când totul pare pierdut, micul monstru dispare și la fel de brusc apare iar îngerașul cu ochii limpezi, cuminte și liniștit, ca și când tocmai s-ar fi trezit dintr-un vis. Doar tu rămâi confuz, cu nodul în stomac și cu o mie de frământări în minte: copilul meu are o problemă, poate suferă cu nervii. Tocmai i-am dat o palmă, sunt un părinte groaznic. Este un răsfățat și i-au crescut cornițele. Dacă face așa când e mic, ce o să mă fac cu el când crește? Oare să îl duc la un psihiatru? 

Crizele de furie sunt unele dintre cele mai mari provocări ale relației dintre părinte și copil. Deși durează doar câteva minute au un impact negativ puternic asupra ta: din cauză că sunt așa intense te fac să te simți copleșit și neputincios. Din cauză că sunt imprevizibile îți creează o stare de tensiune permanentă. Din cauză că sunt provocatoare scot ce e mai rău din tine, făcându-te să devii părintele care nu ai vrut niciodată să fii. Nu e de mirare că, dacă se repetă, îți vine să apelezi la ajutor de specialitate. 

Acest ghid își dorește să vină în sprijinul tău, ca părinte, ca să te ajute să treci cu bine prin perioada tantrumurilor. Îmi doresc ca, urmându-l, să te simți iar în control, să fii stăpân pe situație și să îți redobândești încrederea în viitorul tău de părinte. Și mai ales, îmi doresc ca acest ghid să te ajute să repari relația cu copilul tău și să o aduci într-o nouă etapă, mai evoluată (pentru că, oricât ți se par acum de groaznice, ele sunt o ocazie să evoluați și să vă întăriți relația).

Chiar dacă crizele de furie sunt o problemă urgentă și presantă îți recomand să parcurgi toata cărțulia (știu că nu ai timp, normal că nu ai timp, doar trăiești în secolul XXI! Ți-aș împrumuta eu dar mă tem că îl dormi pe tot).

Ok, deci citește cât vrei și alege ce paragrafe te interesează mai mult, însă eu îmi fac datoria și îți prezint structura cărții!

  • Mai întâi aflăm ce sunt crizele de furie, de ce apar și alte lucruri generale despre ele
  • Apoi ne dăm seama care este specificul crizelor de furie de la 0 la 3 ani.  
  • După prezentarea cauzelor generale urmează câteva repere prin care să-ți dai seama care dintre cauzele enumerate i se potrivesc copilului tău (tot aici încep și temele tale pentru acasă, pentru că va trebui să observi, să te gândești,să analizezi ce se întâmplă cu copilul tău). 
  • Odată ce ți-ai format o idee despre cauzele pentru care micuțul (cu gură mare, totuși) face tantrumuri, putem trece la soluții. Începem prin a diferenția între soluțiile de moment (care sunt totuși, prioritare) și soluțiile de lungă durată (care sunt de fapt cele care elimină crizele de furie).
  • Discutăm concret despre 3 tipuri de soluții: Soluții de urgență, pe care să le aplici în timpul unui tantrum, ce să faci când se apropie o criză de furie și (extrem de surprinzător, știu) ce să faci imediat după o criză de furie. Acestea sunt splendide și minunate dar nu tratează cauza problemei ci doar ameliorează situația. 
  • Așa că cea de-a patra categorie de soluții este cea care merge de fapt la rădăcina problemelor. Am ales soluții testate și adaptate pentru vârstele mici și acoperă toate cauzele care pot duce la crize de furie (sau cel puțin cele la care m-am gândit eu). 
  • La final ne strângem mâinile călduros, îți las o pereche de căști antifonice și numărul meu (just in case, nu sugerez nimic) și te întorci la viața ta calmă dintotdeauna. Ah, nu înainte de a-ți spune soluția fără de care niciuna din soluțiile de mai sus nu funcționează. 

(Acesta este un paragraf din cartea mea despre crizele de furie de la 1 la 3 ani. Dacă vrei să o citești pe toată, o poți cumpăra de aici).

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilăria pas cu pas

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.