Skip to content

Este micutul tau pregatit sa isi faca prieteni?

by Raluca Drăghici on 28 octombrie, 2017

Sigur vrei ca micutul tau sa se integreze in grup si sa isi faca prieteni. De aceea, te ingrijorezi daca ii loveste pe ceilalti copii si te bucuri daca isi imparte jucariile. Oare cand este copilul pregatit sa isi faca prieteni? Cum invata el sa socializeze? Pentru a afla raspunsul la aceste intrebari te invit sa tragem cu ochiul la locul de joaca al mogaldetelor de cativa anisori. 

Ce inseamna sa ai un prieten? Iata o intrebare al carei raspuns difera foarte mult in functie de varsta celui pe care il intrebi. Un copil de 7 ani iti va zice ca un prieten este cel cu care te joci, care iti ia apararea cand ai probleme si care stie sa pastreze un secret. Un adolescent iti va vorbi despre confidente, sprijin cand dai de greu si experiente de neuitat impreuna. Iar noi, adultii, probabil vorbim despre cineva pe care te poti baza cand dai de greu si despre iesit in oras sau in concedii impreuna. Ei bine, prieteniile intre pitici nu seamana cu nimic din ce am spus mai sus. Asa ca hai sa vedem care este specificul acestora.

Cum arata prieteniile la varste mici?

Exista prietenii intre bebelusi?

Din momentul in care vin pe lume, bebelusii sunt foarte receptivi la oameni. Se uita cu mare luare aminte la fetele lor, la gesturi, la miscari. Si, de pe la 5-6 luni, imediat ce sunt capabili, incep sa initieze contactul cu ceilalti: raspund inapoi cand le vorbesti (producand fel de fel de sunete), se uita in ochii tai, iti zambesc si se apropie de tine. Insa, chiar daca sunt atenti la alti copii si au preferinte catre unii dintre ei, totusi e prea devreme sa spunem ca isi fac prieteni. Ei se pot bucura de compania altor copii si pot sa fie atenti la ei, insa cand se termina interactiunea se termina si prietenia lor.

Prieteniile de conjunctura

Intre 1 si 2 ani lucrurile se schimba mult. Copiii se recunosc cand se vad si se bucura cand se intalnesc cu cei pe care ii plac. Incep sa fie atenti la felul in care se joaca ceilalti si sa le imite actiunile. Faptul ca se bucura cand sunt impreuna, ca stau aproape unii de ceilalti si ca incearca sa se imite (inclusiv smulgandu-si jucariile din maini) sunt primele semne de imprietenire.

La aceasta varsta prieteniile se leaga usor (oricine este dornic de joaca si e aproape devine prieten). Daca te uiti atent vei observa ca micii prieteni nu se joaca de fapt impreuna ci unul langa celalalt. Acest tip de joc se numeste joc paralel, si ne indica faptul ca micutii nu sunt inca capabili sa participe la acelasi joc. Insa asta nu inseamna ca ei nu sunt prieteni!

Prieteniile cu nabadai

Daca te uiti la interactiunile dintre copiii de 2 ani, cu greu le-ai putea numi prietenie. Smulsul jucariilor din mana, protejarea obsesiva a propriilor jucarii (al meu, al meu!!), imbrancelile, impinsaturile si loviturile, iata cum arata majoritatea intalnirilor dintre prieteni. Si totusi ei se bucura cand se vad, se cauta unul pe celalalt, stau aproape si se imita (semne clare de prietenie).

Cand sunt impreuna, copiii de 2 ani sunt atenti la propriul joc, insa temporar pot interveni si in jocul vecinului, pentru ca sunt mereu cu ochii pe ce face el. Ei nu povestesc, nu isi impartasesc impresii, ci doar se joaca sau alearga impreuna.
Treptat, pe masura ce interactioneaza mai mult, copiii inteleg ca posesivitatea si agresivitatea ii indeparteaza pe ceilalti asa ca incep sa faca si gesturi de bunavointa: isi ofera jucariile, ii iau in brate pe cei suparati, etc.

Primele prietenii declarate

De la 3 ani prieteniile incep sa semene tot mai mult cu ceea ce numim in mod obisnuit prietenie. Copiii stiu deja cine le este prieten (iti pot spune si tie daca ii intrebi) si se prefera cand sunt intr-un grup mai mare de copii. Cand se joaca, pot sa faca impreuna aceleasi lucruri (sa construiasca impreuna un castel, sa se joace de-a gradinita, etc).

Ei incep sa povesteasca unul cu celalalt (de fapt incep sa spuna despre ei insisi, dar inca nu asculta cu luare aminte).

Incepand de la aceasta varsta, copiii doresc sa fie cat mai asemanatori cu ceilalti si sa aiba aceleasi lucruri pe care le are si prietenul lor. Pentru ca incep sa pretuiasca prietenia invata sa ofere si ei jucarii si sa renunte la propriul joc pentru a-l face pe cel propus de prietenul lor.

Avand in vedere ca vorbim doar despre primele prietenii ma voi opri aici (dar daca vrei, cere-mi in mod prietenos si iti voi spune cum sunt prieteniile la varste mai mari). 🙂

Care sunt semnele ca micutul tau e pregatit sa isi faca prieteni?

In lumina celor spuse mai sus, putem face o mica lista cu semnele care iti arata ca micutul tau e pregatit sa isi faca prieteni.

  • Observa cu atentie alti copii,chiar daca nu li se alatura
  • Se bucura cand recunoaste anumiti copii
  • Imita ce fac si ce se joaca ceilalti copii (daca nu pe moment mai tarziu)
  • Cauta sa stea langa alti copii
  • Este bucuros cand se joaca langa ceilalti copii (chiar daca nu face acelasi joc)

La ce sa nu te astepti de la primele prietenii

  • Prietenii inca nu-si povestesc prea multe si nu isi fac confidente. Ei nici nu sunt curiosi sa descopere mai multe despre prietenul lor.
  • Prietenia inca nu inseamna sa fii amabil sau dragut cu celalalt. A fi prieten si in acelasi timp a-l lovi pe cel cu care esti prieten este absolut acceptabil la aceasta varsta.
  • Prietenia nu este inca loialitate. Astazi pot fi prieten cu tine si maine pot sa ii acord atentie altui copil, pentru ca sunt mai atras de el sau de ce are.
  • Prietenia nu inseamna inca sa imparti jucariile. Dimpotriva, cu cat copiii sunt mai atrasi unii de ceilalti cu atat sunt sanse mai mari sa isi doreasca aceleasi jucarii (si, bineinteles, sa se certe pe ele).
  • Prietenia nu inseamna inca a te baza pe celalalt cand dai de greu sau a-i lua apararea lui daca da de greu.

Toate aceste lucruri se dezvolta mai tarziu, pe masura ce cresc si copiii. Deocamdata insa este nerealist sa te astepti ca aceste comportamente sa existe deja.

Asadar, chiar daca nu pare mare lucru, prima prietenie este de fapt samanta unei vieti armonioase printre ceilalti. Ea este bucuria de a trai momentului prezent si placerea de a te juca langa un alt pici la fel de deschis catre viata ca si tine. Este inceputul altruismului, increderii si sentimentului ca apartii unei comunitati. Sa le dam asadar picilor cat mai multe ocazii sa se imprieteneasca si sa-i lasam sa simta pe pielea lor ce bine e sa fii inconjurat de prieteni!

(Sursa foto1, foto2, foto3, foto4 si foto5)

Articol din categoria:Copilul în grupul lui
One Comment
  1. Laura permalink

    Foarte interesant.As dori foarte mult sa citesc despre prieteniile la vârste mai mari.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.