Skip to content

Ce fel de caracter vrei să aibă copilul tău?

by Raluca Mosora on 30 decembrie, 2015

caracterul copiluluiCu fiecare etapă de creştere copilul are ocazia să înveţe lucruri bune: să împartă, să fie politicos, să se joace frumos, să devină independent, etc. Astfel, pe măsură ce creşte, el îşi dezvoltă firesc anumite calităţi. Însă există şi trăsături de caracter care nu vin odată cu vârsta şi nici nu apar de la sine. Trăsături precum bunătatea, altruismul, curajul, corectitudinea, care fac diferenţa între un caracter frumos şi unul urât, viciat. Acestea au nevoie să fie cultivate cu răbdare iar tu, ca părinte, eşti dator să contribui la dezvoltarea lor. Astăzi îţi propun să priveşti în perspectivă asupra trăsăturilor de caracter pe care vrei să le formezi la copilul tău.

Ce calităţi fundamenale vrei să aibă copilul tău când va fi mare? Ce fel de om să fie? Ce valori să-l călăuzească în viaţă? Iată câteva întrebări complexe la care vom descoperi răspunsul treptat, pe măsură ce găsim răspunsul la alte întrebări mai simple. Așa că ia o hârtiuţă pentru că vom face o listuță.

Care sunt calităţile pe care le admiri cel mai mult?

În primul rând, este important să-ţi dai seama ce calităţi apreciezi tu, în general, la oameni. Dacă în minte îţi vin doar 2-3, îţi mai înşir eu câteva, pentru inspiraţie, din care poţi să alegi câte vrei:

 • Bunătatea
 • Altruismul
 • Blândeţea
 • Mila
 • Curajul
 • Înţelepciunea
 • Veselia
 • Corectitudinea
 • Modestia
 • Sinceritatea
 • Conștiinciozitatea
 • Independența
 • Creativitatea
 • Curiozitatea
 • Optimismul
 • Simțul umorului
 • Recunoștința
 • Încrederea în sine
 • Generozitatea

Desigur, toate trăsăturile de mai sus sunt bune, însă vei simţi că unele dintre ele ţi se par mai importante decât celelalte. Că te atrag mai mult şi sunt mai valoroase pe termen lung. Acestea sunt calităţi pe care le consideri în sine valoroase şi pe care crezi că orice om ar trebui să le aibă. Calităţi pe care sigur ţi le-ai dori şi pentru tine, şi pentru partenerul tău, şi pentru copilul tău. Într-un minut, scrie-le pe cele care ţi se par cele mai importante.

Care sunt defectele pe care le urăşti cel mai tare?

Ca să completezi tabloul calităţilor este necesară o scurtă incursiune în partea întunecată a defectelor pe care le urăşti cel mai mult. Aici sunt sigură că nu ai nevoie de inspiraţie, ci doar să îţi reaminteşti de persoanele care te enervează şi de aspectele care te deranjează la ele. După ce le-ai găsit, încearcă să te gândeşti care este opusul acelui defect, şi să îl treci în lista calităţilor (s-ar putea ca acesta să fie un proces mai dificil decât pare la prima vedere).

Care erau modelele tale când erai mic?

calitati copilAdu-ţi aminte care au fost pentru tine persoanele pe care le admirai cel mai mult. Persoane care te-au fascinat şi al căror fel de a fi te-a inspirat şi pe tine. Nu alege personaje din filme sau cărţi ci 2-3 persoane cu care ai avut o relaţie reală şi ţi-ai petrecut o perioadă de timp. Ce te-a fascinat cel mai mult la ei? Ce calităţi au întruchipat ei? Retrăieşte câteva clipe sentimentul de bine şi admiraţie pe care l-ai trăit în preajma acelor persoane, şi momentul în care s-a născut în tine dorinţa de a fi şi tu ca ei. (Dacă vrei, dă-ţi câteva secunde şi pentru a trăi recunoştinţa faţă de ei). Apoi, notează 1-2 calităţi principale ale fiecăruia şi adaugă-le în listă.

Care sunt limitele fiecărei calităţi?

Aşadar, eşti în faţa unei liste de trăsături de caracter pe care ai vrea ca şi copilul tău să le aibă. Acum este momentul să te distanţezi puţin de ele şi să te gândeşti critic: ce se poate întâmpla rău dacă copilul tău îşi dezvoltă acea trăsătură în exces? Orice calitate, indiferent cât este de mare, dacă este dusă la extrem, poate să devină un defect: cei prea buni pot cădea pradă profitorilor, cei prea corecţi pot deveni inflexibili, cei prea răbdători pot deveni inerţi, etc. Aşa că, lângă fiecare calitate pe care ai găsit-o, adăugă încă o trăsătură de caracter care o poate tempera şi îmbogăţi totodată. Spre exemplu, bunătatea poate fi acompaniată cu capacitatea de a discerne intenţiile oamenilor, pentru a nu deveni naivitate. Corectitudinea poate fi acompaniată de empatie, pentru că atunci când cineva greşeşte să nu devenim prea aspri sau intoleranţi cu ei. Sinceritatea poate fi acompaniată de blândețe, pentru a nu-i răni pe ceilalți, etc. Adaugă în lista ta cât mai multe calităţi care să acompanieze calităţile iniţiale.

Acum, că lista este aproape gata, selectează calităţile care ţi se par de o importanţă capitală şi pune o steluţă în dreptul lor, pentru că ele sunt cele pe care vei simţi că este obligatoriu să i le formezi copilului tău.

Cum este copilul tău în prezent?

trasaturi de caracterIar acum este momentul să trecem de la dorinţă la realitate. Uitându-te la copilul tău, observă ce calităţi din listă are deja? În dreptul fiecăreia dă o notă de la 1 la 10, în funcţie de gradul de dezvoltare a acesteia în prezent, la copilul tău. De la 1 la 3 înseamnă că el nu o are aproape deloc, de la 4 la 7 este un nivel mediu şi peste 7 eşti norocos. Evident, evaluarea ta nu are cum să fie foarte obiectivă, însă este un punct de plecare pentru viitor.

Ordinea în care îl vei ajuta pe copil să-şi dezvolte respectivele trăsături de caracter nu este în funcţie de nota dată, ci în funcţie de importanța acestora pentru tine (vei începe cu cele cu steluţă).

Mai are copilul tău şi alte calităţi în afară de cele de pe lista ta? Dacă da, ce îţi spune faptul că nu ele nu sunt atât de importante pentru tine? Înseamnă acest lucru şi că ele nu sunt importante în general?

Dacă aş fi în locul tău şi aş avea în faţă o listă de calităţi pe care vreau să le dezvolt la copilul meu m-aş întreba cum să fac asta. Bineînţeles, în acest proces care se întinde pe toată viaţa nu există o singură cale şi o singură modalitate. Fiecare persoană şi fiecare experienţă din viaţa lui sunt ocazii de a-şi forma caracterul. Tu, ca părinte, eşti doar unul din factorii care contribuie la formarea lui. Însă asta nu înseamnă că eşti neputincios, şi iată care cred eu că sunt câteva direcţii în care poţi acţiona.

Cum ajuţi la formarea caracterului copilului tău?

 • Fii atent la modelele lui. Mai presus decât învăţăturile morale de tipul aşa e bine/aşa nu e bine stau persoanele pe care copilul tău le admiră. Una din cele mai profunde forme de învăţare este prin imitarea unui model. Când suntem fascinaţi de cineva suntem automat atenţi la gesturi, posturi şi fel de a fi şi le preluăm de la sine. Modelele copilului pot fi adulţii din jur dar şi copiii din grupul lui. Iată de ce este important să îţi dai seama pe cine are el ca model şi să realizezi dacă aceste persoane au o parte din calităţile din lista ta. De asemenea este bine să ştii dacă există şi anti-modele, persoane care întruchipează defectele pe care le urăşti cel mai mult. Dacă eşti norocos, copilul tău are în jur modelele potrivite şi atunci ai şanse bune să-şi dezvolte calităţile dorite. Altfel este mai dificil, pentru că nu-i poţi impune tu un model. Ce poţi face în acest caz este să îl pui în contact cu o persoană model şi să speri că şi el o va admira.
 • Pune-l în situaţii care facilitează dezvoltarea calităţilor dorite. În ce situaţii dezvolţi generozitatea? Care este contextul apariţiei corectitudinii? Gândeşte-te în ce împrejurări are ocazia copilul tău să-şi dezvolte trăsăturile bune de caracter şi du-l acolo în mod constant, dându-i astfel suficiente ocazii să înveţe să se comporte într-un anumit fel.
 • Fii atent la valorile grupului din care face parte. Influența grupului este cel puţin la fel de mare ca a familiei. În grupul din care face parte copilul tău sunt apreciate aceste calităţi sau sunt blamate? Chiar dacă copilul tău are un model bun, este posibil să nu-şi dezvolte respectivele calităţi dacă observă că ele nu sunt apreciate de cei din grup. Pe cât posibil, încearcă să-l integrezi pe copilul tău într-un grup care are valori asemănătoare cu ale tale.

În această perioadă suntem înclinaţi să ne facem planuri pentru anul care vine. Eu îţi propun să-ţi duci gândul şi mai departe în viitor, peste ani şi ani. Imaginează-ţi cum va fi când copilul tău va avea vârsta ta de acum. Ai fi prieten cu el? I-ai căuta compania? Iar, dacă cumva răspunsul este nu, eu zic să iei lista de mai sus și să o transformi într-un coif, cu care să sărbătorești anul care bate la ușă. 🙂 Să avem un an nou plin de armonie!

calitatile copilului

(Sursa foto1, foto2, foto3 si foto4)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
4 Comments
 1. Estera permalink

  Minunat execitiu de memorie si … sinceritate pentru noi, parintii.

  Singura parte a postarii care ma nelisnisteste este ultimul punct. Stim cu totii ca e aproape imposibil sa controlezi cu ce grupuri se afiliaza copiii chiar de la varste foarte mici. Cum as putea sa ii spun fetitei mele de sapte ani: ‘Nu te juca cu x pentru ca foloseste cuvante nepotrivite pentru varsta ei/lui!’, de exemplu?

  Mai tarziu, in adolescenta, va fi si mai interesant. Cum va fi ea capabila sa isi pastreze integritatea opiniilor etc. si sa nu fie exclusa din grup sau umilita?

  M-ar interesa niste raspunsuri la aceste intrebari neretorice.

  Un An Nou bun!

  Estera

  • La multi ani Estera! si multumesc de comentariu. Asa este, parintilor le vine mai greu sa controleze grupul copiilor si adevarul e ca in orice grup exista cativa copii care au comportamente nepotrivite. Asa ca, daca tot e sa fim atenti, e bine sa urmarim care sunt copiii populari din grupul lui. Pe acestia este mai probabil sa ii imite, asa ca valorile si felul lor de a fi conteaza destul de mult. Si de asemenea ne putem indruma copilul sa isi aleaga din grupul prezent cateva modele (zic indruma pentru ca noi putem doar sugera, insa nu putem garanta ca o sa reusim). Oricum, rolul copilului in grup mi se pare si mie un subiect fascinant si cu siguranta voi mai scrie mult pe tema asta. Sa avem un an frumos!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ce trăsături de caracter au frații mai mari? - Psiholog pentru copii | Psiholog pentru copii
 2. Pentru mamele care se sacrifică - Psiholog pentru copii

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.