Skip to content
Tags

Am împlinit patru ani! (vremea schimbărilor)

by Raluca Mosora on 11 ianuarie, 2015

3363229455_b45e6ca477_zTocmai am realizat că s-au împlinit 4 ani de când am început să scriu pe blog. Patru ani! Ştiu că pare un clişeu, dar chiar nu mi-am dat seama când au trecut aceşti ani! Ţin minte cu precizie cum m-am decis să încep să scriu, miile de frământări pe care le-am avut înaintea primelor articole, bucuria primelor aprecieri pozitive. Deşi am scris 193 de articole, încă nu simt că am epuizat nici un sfert din subiectele de psihologie a copilului. În acelaşi timp, sunt tot mai conştientă de faptul că este timpul să merg mai departe.

Ce înseamnă să merg mai departe cu blogul? Dintre multele direcții de dezvoltare, două mi se par extrem de ademenitoare, așa că le voi pune în practică. Iată ce voi face de acum încolo.

Voi scrie informații mai aprofundate, pe anumite subiecte

Pe măsură ce am avansat cu scrierea articolelor, mi-am dat seama că ele au devenit tot mai lungi. În plus, când scriu despre un anumit subiect, automat îmi vin în minte încă alte zece idei de articole. Asta se întâmplă pentru că simt nevoia să tratez mai pe larg anumite subiecte şi să prezint o perspectivă mai largă asupra creşterii copiilor. Subiecte majore precum divorţul părinţilor, disciplinarea copiilor, integrarea în colectiv, etc. sunt prea ample pentru a încăpea într-un articol de blog. Articolele nu pot trata decât informaţii punctuale, şi din această cauză sunt ca nişte piese de puzzle, pe care vreau să le integrez într-o imagine mai de ansamblu. Cel mai probabil, voi face asta scriind pe larg despre anumite subiecte, pe care apoi ţi le voi pune la dispoziţie sub formă de e-book

Voi completa informarea părinţilor cu formarea acestora, în cadrul atelierelor de formare pentru părinți.

Cel mai probabil ai ajuns pe acest blog pentru că ai nevoie să îţi înţelegi copilul. Ai întrebări la care vrei să afli răspunsul: de ce face copilul meu asta? Este normal să facă aşa? Însă, chiar dacă informaţiile te ajută să înţelegi, ele nu produc automat schimbarea. Informaţia este un prim pas, necesar dar nu suficient. Pentru ca o schimbare să apară ai nevoie şi de abilităţi noi dar şi de o perspectivă corectă de a înţelege lucrurile.

De cele mai multe ori, cei care îşi dau seama că au nevoie de ajutor pentru schimbare apelează la consiliere psihologică. Consilierea individuală produce schimbările cele mai profunde, pentru că este personalizată pentru fiecare copil şi fiecare familie în parte. Ea rămâne în continuare metoda mea preferată de intervenţie, însă sunt conştientă că are un neajuns: se adresează mai ales copiilor cu probleme. Nimeni nu îşi duce copilul la psiholog dacă problemele acestuia nu sunt semnificative.

Însă părinţii simt nevoia de îndrumare şi în micile obstacole de zi cu zi. Sunt preocupaţi şi să prevină, nu doar să repare. Şi în plus, mulţi chiar vor să îşi ajute copiii să se dezvolte cât mai mult şi mai frumos. Vor să fie părinţi buni care chiar se ocupă de copiii lor. Pentru aceştia am pregătit ateliere de formare pentru părinţi, în care nu doar vorbim despre, ci şi învăţăm concret cum.

Scopul acestor ateliere este să îi susţină pe părinţi în formarea unor abilităţi şi atitudini pozitive, care să îi ajute în relaţia cu copiii. În aceste ateliere părinţii nu vor sta cuminţi şi vor primi informaţii, ca la şcoală, ci îşi vor sufleca mânecile şi vor lucra, concret, pe diferite teme. Uneori, provocările vor fi mai mari, pentru că orice schimbare începe cu propria persoană. Iată de ce atelierele nu sunt pentru oricine, ci doar pentru cei care au curajul de a-şi înfrunta fricile şi pentru cei care chiar sunt motivaţi să schimbe ceva.

Pentru că atelierele de formare se adresează unui număr mic de participanți, este necesar un proces de selecţie a celor care vor participa la ele. Îţi voi da mai multe detalii referitoare la procesul de selecţie în câteva zile, când voi posta şi detalii despre primul atelier (nu-ți fă griji totuși, nu o să doară). 🙂

Dar, gata cu discuțiile despre viitor. Să revenim în prezent, la aniversarea blogului. Tocmai am împlinit patru ani și nu îmi doresc decât să cresc mare și să mă distrez! 🙂 Mă bucur că am parcurs împreună aceşti ani, apreciez faptul că mă citești şi sper să mai avem încă mulţi ani înainte, cu întâlniri productive şi informaţii utile!

La final, te invit și pe tine la o felie de tort (virtuală, cum altfel?). Este chiar tortul tău preferat din copilărie, al cărui gust seamănă atât de mult cu fericirea! Nu-i așa că e frumos să ai patru ani? 🙂

Children with Birthday Cake

(Sursa foto1 și foto 2)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
3 Comments
 1. Claudia permalink

  La Multi Ani frumosi si plini de satisfactii!!!
  Multumim pentru articolele tale.
  Ne ajuta foarte mult!

  Cu drag din Timisoara,
  Claudia

 2. adriana permalink

  Felicitari si la mai multi! Iti doresc putere si rabdare, pasiunea e deja garantata (ca de n-ar fi, n-ai mai povesti…)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.