Skip to content

Să mai și dăm în mintea copiilor!

by Raluca Mosora on 23 octombrie, 2014

4001340800_268db15148_zNu știu de ce, dar mereu îmi imaginez că cei care îmi citesc articolele mă consideră o persoană serioasă, așezată, puțin sobră, aș zice. Asta pentru că scriu mai ales despre probleme și dificultăți, suferințe de tot felul și alte aspecte întunecate ale existenței noastre de zi cu zi. Însă realitatea este (din fericire) diferită: îmi place la nebunie să mă distrez cu copiii! În majoritatea ședintelor râdem, ne zbenguim și punem în practică tot felul de idei trăznite: ieri de exemplu am umplut cabinetul de sfori, inventând un adevărat labirint cu lasere, prin care trebuia să te târăști ca sa treci. Alaltăieri am vânat fantome care zburau libere (auzi la ele) prin cabinet, și le-am arestat. Mai acum o saptămână am rămas peste program ca să termin de făcut un castel din piese de lego. Da, munca mea chiar este uneori o joacă de copii!

Sunt sigură că și tu dai (măcar din cand în când) în mintea copiilor. Că uiți de tine, de probleme și de griji când te joci cu copilul tău. Sunt tare curioasă cum te distrezi cu copilul, și te invit să ne spui și nouă cum și în ce feluri dai din când în când în mintea copiilor! Același lucru le-a intrebat și doamna Irina Olteanu pe mămicile de la Qbebe, și răspunsurile au fost de-a dreptul savuroase!

De ce este bine să dai uneori în mintea copiilor? Păi, sunt o grămadă de motive! Iată cele la care m-am gandit eu:

„Oricat ar incerca sa o faca pe adultii, copiii nu se pot pune la mintea lor. Asadar, le revine parintilor sarcina de a se pune la mintea copiilor. A te pune la mintea copilului inseamna sa ajungi pe aceeasi frecventa cu el: sa vorbesti la nivelul lui de intelegere, sa simti cu aceeasi intensitate cu care simte si el, sa faci ce face si el. Cu alte cuvinte, sa ii arati ca il intelegi in totalitate. A te pune la mintea copilului este in primul rand un exercitiu de acceptare neconditionata. In loc sa incerci sa il schimbi, sa il corectezi sau sa il conduci pe copil, pur si simplu te lasi ghidat de el si il lasi sa te duca in lumea lui. Cand te pui la mintea lui renunti la rolul de adult, educator sau conducator si devii un simplu partener de joaca, un invitat in universul lui. Acesta iti va impartasi din preocuparile lui, te va face prietenul sau confidentul lui, aliatul lui in lupta cu temerile. Pentru el nu vei fi un adult in fata caruia trebuie sa se poarte intr-un anumit fel, ci prietenul fata de care se poate manifesta sincer si autentic.

Cand te pui la mintea copilului intri de fapt in mintea lui, adica ii descoperi gandurile, emotiile, fricile, dorintele. Impartasindu-ti-le, el se va simti inteles si va sti ca nu este singur in fata lor, ci ca este insotit de cineva de nadejde…”

Dacă te-am facut curios și vrei să știi mai multe despre trăsnăi de părinte dar și despre cum poți să fii mai liber si spontan în relație cu copilul, te invit să citești și restul interviului Aici.

Și, după ce te vei amuza, nu uita să revii și sa ne împărtășești și nouă din experiențele tale de părinte trăsnit! 🙂

(Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
2 Comments
  1. Ionela Manea permalink

    Eu si baietelul meu de 6 ani facem campionate de trante in fiecare seara: tinem scorul scris pe o foaie, dureaza aprox. 10 minute. Cine reuseste sa il tina pe celalalt pe jos mai mult de 10 secunde castiga. Este ca o descarcare de tensiune de peste zi, si pentru mine si pentru el

  2. Diana permalink

    Si noi ne distram si construim fel de fel de adaposturi ciudate: ieri am facut o casuta in dulapul din dormitor, pe care l-am golit de haine si inauntru am pus perne, mancare si o lampa mica, sa avem lumina. Era atat de linistitor acolo incat nu ne mai venea sa plecam! Mi-au amortit genunchii de la cat am stat dar nu neam indurat sa plecam pana nu i s-a facut somn. fetita mea este si foarte creativa si spune niste povesti foarte interesante. Mi-a spus ieri o poveste despre o hainuta cu suflet si aventurile ei. Se pare ca a fost o inspiratie pentru ea sa stam in noua casuta.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.