Skip to content

5 lucruri fascinante despre somn și vise

by Raluca Mosora on 26 mai, 2014

4209757080_6c1510b7b3_zOare cum putem să ne dăm seama în ce călătorii misterioase plecăm atunci când dormim? Ce se întâmplă în mintea copiilor şi bebeluşilor atunci când visează? Ştiai că în timpul visului creierul este mai activ decât atunci când suntem treji? Efemere şi înşelătoare, majoritatea viselor ne scapă printre degete când deschidem ochii. În primele 5 minute după trezire uităm deja jumătate din vis. După 10 minute, de obicei 90% din vis dispare. Aşadar, cum putem să pătrundem tainele viselor? Cum să le dezlegăm misterul? Iată întrebări care i-au intrigat pe oamenii de ştiinţă şi i-au determinat să studieze fascinantul proces care se petrece în spatele pleoapelor noastre adormite. Iată câteva dintre răspunsurile lor.

1.  “Substanţa” din care sunt formate visele

Fiind încărcate de imagini şi acţiuni, visele sunt extrem de greu de descris cu exactitate. Majoritatea uităm ce am visat chiar de când deschidem ochii, sau, dacă ne aducem aminte un fragment, el nu poate fi redat clar în cuvinte. Fiind un produs al plăsmuirii omului, visul nu poate fi analizat direct, asemeni unui obiect. De aceea oamenii de ştiinţă au trebuit să aştepte până la inventarea unor instrumente foarte sofisticate de scanare a creierului, ca să îşi dea seama de ce şi cum apar visele. Ei au observat ce zone ale creierului devin active când dormim, şi ce funcţii îndeplinesc acestea în viaţa de zi cu zi. Astfel, ei şi-au dat seama ce conţin visele şi cum se produc.

„Substanţa” visului e făcută din emoţii, amintiri şi imagini vizuale. Poveştile din vis, bizare şi pline de emoţii, nu sunt construite după logica de zi cu zi, pentru că toţi centrii legaţi de raţiune şi gândire liniară devin inactivi în vis.

Visele se construiesc după un alt fir narativ, dat de emoţiile noastre. Practic, scenariile fantastice pe care le construim în vis au rolul de a ne da ocazia să mai retrăim o dată emoţiile puternice de peste zi. Fiind puse iar în scenă, aceste emoţii sunt procesate şi îşi pierd din intensitate. Mai mult, ele vor fi întipărite în memoria autobiografică (informaţiile despre propria persoană).

Aşadar, visul este emoţie reamintită, retrăită şi întipărită în memorie. Este o readucere în scenă a experienţelor de peste zi şi o supapă de descărcare a emoţiilor intense. Pe lângă asta, al el mai are şi alte funcţii esenţiale.

2. Somnul şi visele, ajutoare nepreţuite

Importanța somnului în viaţa noastră este covârşitoare. În somn ne reîncărcăm bateriile, ne eliberăm de tensiunile de peste zi, continuăm să procesăm inconştient gândurile care ne frământă, găsim soluţii alternative şi punem în scenă fantezii interzise. Când visăm, unele informaţii din memoria de scurtă durată trec în memoria de lungă durată, ajutându-ne astfel să reținem mai bine.

Somnul cu vise este însă şi o poartă către noi înşine, pentru că ne pune în contact cu propiile preocupări. Dacă în viaţa de zi cu zi suntem preocupaţi şi de noi înşine şi de ceilalţi, în vis suntem mult mai “egoişti”. Visul aduce în lumină doar propriile preocupări, spun cercetătorii. Partea din creier responsabilă cu planurile personale este foarte activă, la fel şi partea legată de luarea deciziilor. Astfel, punem în scenă diferite variante la care ne-am gândit, le testăm, le ajustăm, renunţăm la ele. Ne îndeplinim dorinţe interzise care ne plac, fără să ţinem cont de ce vor ceilalţi. Adică suntem dedicaţi în totalitate propriei persoane.

3. Fel de fel de vise peste noapte

 De-a lungul nopţii pe ecranele minţii se derulează vise foate diferite. În timpul unei nopţi parcurgem mai multe cicluri de somn, care durează în medie câte o oră şi jumătate. Fiecare ciclu are mai multe faze de somn, şi majoritatea viselor apar în timpul fazei REM (Rapid Eyes Movement). Etapa de REM durează în medie 15 minute (şi creşte ca timp cu fiecare ciclu de somn, astfel încât spre dimineaţă durează 25-30 de minute). Ne putem da cu uşurinţă seama dacă cineva este în timpul fazei REM pentru că i se mişcă ochii, are tensiunea crescută şi deseori are contracţii involuntare ale muşchilor. În timpul somnului cu vise, creierul este foarte activ: apar imagini vii, pline de acţiune, de multe ori încărcate de agresiune. De cele mai multe ori în vise apar doar câteva persoane, cu care avem interacţiuni puternice. Dacă cineva ne trezeşte în această fază a somnului, suntem în stare să ne reamintim ce visăm.

Fiind dinamică şi fantezistă, ai putea spune că perioada REM este cea mai spectaculoasă parte a somnului. Însă o grămadă de fenomente interesante se întâmplă şi în afara ei. De exemplu somnambulismul, vorbitul în somn, terorile nocturne, toate apar în perioada somnului profund. Această etapă conţine vise mai puţin expresive şi mai abstracte. Acţiunea visului nu este una clară. Interacţiunile cu personajele din vis sunt deseori mai prietenoase. Tot acum apar şi anumite personaje simbolice care ne pot ajuta sau ghida în vreun fel.

De-a lungul vieţii, perioadele de REM şi cele de somn profund se modifică ca pondere. Bebeluşii îşi petrec aproape jumătate din timp în faza REM, însă nu se ştie dacă şi visează în acest timp. La 3 ani, copiii visează aproximativ o treime din timpul de somn, iar bătrânii au somn cu vise doar 15% din timp.

4. Vise pe care le uităm şi vise care ne urmăresc peste zi

Visele au o viaţă foarte inegală: unele se evaporă imediat ce deschidem ochii, lăsându-ne doar cu o senzaţie difuză, pe care nu o putem lega de nimic. Altele ne urmăresc toată ziua ca o presimţire şi ne influenţează dispoziţia de peste zi. Însă există şi vise pe care nu le uităm niciodată sau vise care se repetă şi ne însoţesc o perioadă lungă de timp. Acest lucru se întâmplă din cauză că au fost atât de intense sau bizare încât ne-au atras atenţia chiar şi când dormeam, aşadar s-au întipărit în memorie.

Se pare că persoanele care au o cenzură interioară puternică uită mai repede visele faţă de cele care sunt mai permisive cu ele însele.

5. Semnificaţia viselor

Fiind bizare prin natura lor, visele i-au invitat întotdeauna pe oameni să le caute semnificaţia. Ei au mers la vraci să le desluşească visele şi apoi au creat cărţi de simboluri onirice. Însă cheia visului nu este la cineva din exterior, ci chiar la plăsmuitorii lui.

În încercarea noastră de a da un sens viselor, de obicei ne concentrăm atenţia asupra acţiunii (care oricum nu este atât de coerentă pe cât încercăm să o facem să pară). Însă această cale e greşită, pentru că visul nu are un fir logic. Ce trebuie să facem e să urmărim emoţiile pe care le-am trăit de-a lungul visului.

Pentru asta, în primul rând trebuie să descriem visul cât mai clar, imediat după ce ne trezim. În loc să ne concentrăm însă pe acţiune, trebuie să depistăm emoţiile avute precum şi ce anume din vis (imagine, persoană) le-a declanşat.

O altă cheie a visului o reprezintă găsirea detaliilor bizare, care ne-au frapat. În vis apar deseori situaţii surprinzătoare, paradoxale. Există asocieri ciudate de imagini, din contexte foarte diferite. Unele persoane pot avea trăsături specifice altora. Aceste detalii ne arată legăturile emoţionale inconştiente pe care le-am stabilit între situaţii, persoane, amintiri. De exemplu, dacă partenerul se află în biroul şefului, asta ne poate arăta că am făcut o asociere inconştientă între el şi şeful nostru.

Şi mai ales, cunoscând tendinţa de a deturna mesajele inacceptabile ale visului, este important să fim sinceri cu noi înşine şi să ne recunoaştem intenţiile, oricât de inacceptabile ni se par.

Somnul şi visele, atât la adulţi cât şi la copii, sunt subiecte foarte complexe, și dacă aş începe să îţi vorbesc despre ele, mă tem că te-ar lua somnul. Însă, dacă şi ţie ţi se pare un subiect fascinant, te invit să alegi una din întrebările de mai jos, şi eu voi răspunde la ea într-un articol de vis J

 • Cum sunt visele la copii şi la bebeluşi?
 • De cât somn au nevoie copiii?
 • Care sunt tulburările de somn la copii?
 • Ce să facem când copilul are coşmaruri?
 • Care sunt consecinţele unui somn insuficient?
 • Ce să facem când copiii au un somn agitat?
 • De ce apare insomnia?

 (Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
3 Comments
 1. Iuliana permalink

  Buna ziua,
  Sunt foarte preocupata de subiectul: Ce să facem când copiii au un somn agitat?

  Cand baitelul meu era mai mic, in preajma a 3 ani, cand mai visa urat, sau plangea, se linistea foarte repede daca punea mana la pieptul meu (fiind hranit la san pana la 1 an si 7 luni), a fost de moment….o solutie..
  Apoi au venit nopti in care plangea, se zbatea….dar nu mai reuseam sa il linistesc nici cum…. dar erau de scurta durata si adormea….
  Acum, sunt nopti mai exact 2 nopti in decursul a 6 luni, in care efectiv se ridica in fundulet si bosumflat isi pune mainile la piept si imi arata cat de suparat este, dar nici in aceste situatii nu reusesc sa il linistesc.
  Am discutat cu alte mamici, si nu pot sa raman cu acea consolare ca si alti copii fac la fel, eu consider ca e o problema, dar nici nu vreau sa exagerez.
  Cum pot sa-l linistesc? Ma sperie cumplit ideea ca nu-l pot ajuta. Ar trebui sa vizitam un medic specialist?

  PS. Are si nopti cand se ridica si imi spune: mami, am visat un elefant care ma stropea cu poma, si rade fericit adormind la loc pe pernuta lui.
  Multumesc, si astept urmatorul articol.

  • Buna ziua, e important sa va dati seama cand are el nopti agitate si cat de des are aceste treziri nocturne. Aceste treziri pot fi din cauza anxietatii si aici ati putea avea motive sa fiti ingrijorata. De ce nu mergeti la un psiholog pentru o evaluare a dezvoltarii emotionale?

Trackbacks & Pingbacks

 1. copilul tau are cosmaruri?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.