Skip to content

Despre puterea femeilor

by Raluca Mosora on 8 martie, 2014

despre puterea femeilor Astăzi, de Ziua Femeii,  vreau să îţi vorbesc despre lumea animalelor. Mai exact despre cimpanzei şi maimuţe bonobo, rudele noastre cele mai apropiate din punct de vedere genetic (avem în comun cu ele peste 99.6% din ADN). Dintre acestea, doar cimpanzeii se aseamănă cu noi în privinţa unui aspect neplăcut: agresivitatea din interiorul propriei specii. Se pare că, dintre toate animalele, noi suntem cei mai sângeroşi când vine vorba de propria specie: ne omorâm unul pe altul, organizăm în mod constant genociduri împotriva apropiaţilor şi comitem abuzuri grave cu membrii aceleiaşi specii. Se pare că nici un animal nu îşi mai foloseşte în mod constant agresivitatea împotriva propriei specii aşa cum o facem noi și cimpanzeii. Oare de ce se întâmplă asta şi mai ales de ce maimuţele bonobo, care sunt identice din punct de vedere genetic cu cimpanzeii, nu fac asta?

Răspunsul îl aflăm dacă ne uităm la diferenţele între stilul de viaţă al cimpanzeilor şi cel al maimuţelor bonobo:

  • Viața la sol/viața în copaci. Atât cimpanzeii cât şi maimuţele bonobo trăiesc în Africa Ecuatorială, însă în zone diferite. Cimpanzeii îşi petrec majoritatea vieţii în copaci, pentru că pe sol se află gorilele, care le mănâncă vegetaţia. Bonobo trăiesc la sol în comunităţi largi, petrecându-şi majoritatea timpului împreună. Ambele tipuri de comunitate au acelaşi număr de membri, însă dinamica de grup este foarte diferită. 
  • Războaie și tortură între vecini. Bărbaţii cimpanzei formează alianţe şi îşi semnalizează prezenţa prin sunete foarte puternice, care îi intimidează pe posbilii cimpanzei din grupul vecin. Violenţele dintre grupurile vecine sunt de lungă durată şi se încheie când toţi masculii unui grup sunt omorâţi, iar femelele sunt nevoite să treacă dintr-o tabără în alta (a fost consemnat un război de 4 ani intre cimpanzei). De multe ori cimpanzeii se organizează şi pleacă în campanii de decimare a membrilor grupului vecin. Ei se furişează noaptea pe teritoriul inamic şi îi pândesc. Când prind un mascul singur îl torturează şi îl omoară (îi sfâşie carnea, ii smulg testiculele, îl lovesc cu bețe). Astfel, prin aceste expediţii ei îşi omoară încet încet toţi adversarii. În cazul maimuţelor bonobo aceste violenţe lipsesc cu desăvârşire, ba din contră, ele îşi petrec majoritatea timpului în interacţiuni sociale pozitive.
  • Femelele cimpanzeu, lăsate în urmă. Poziţia femeilor este şi ea foarte diferită în cele două specii: în cazul cimpanzeilor, bărbaţii călătoresc în grup şi femelele îi urmează. De cele mai multe ori femelele au grijă de pui, care se joacă prin copaci, astfel că ele rămân în urma bărbaţilor. Până când acestea ajung să se reunească cu grupul cimpanzeii masculi mănâncă majoritatea mâncării disponibile, şi ele nu rămân cu mare lucru. De multe ori cimpanzeii sunt agresivi cu femelele şi uneori le omoară puii, pentru a le determina să se împerecheze iar. De asemenea, femelele nu au prea mult timp să stea împreună şi să formeze alianţe.
  • Cooperare și muuult sex. În cazul femelelor de bonobo, lucrurile sunt diferite: ele petrec majoritatea timpului împreună, şi majoritatea interacţiunilor sunt pozitive. Nu există abuz asupra femeilor şi nici infanticid. Dacă un mascul este atacat, imediat în apărarea lui sare mama lui şi grupul ei de maimuţe, astfel încât conflictul este estompat. Oricum, în grupul de bonobo nu se adună tensiunea, pentru că femelele sunt foarte sensibile la apariţia oricărui conflict şi, cum simt că un mascul este tensionat, cum se angajează într-o activitate sexuală cu el. Faţă de cimpanzei, maimuţele bonobo se angajează într-o intensă activitate sexuală, atât heterosexuale cât şi homosexuale, şi în variate poziţii. Femelele sunt mult mai solidare unele cu altele şi îi domină pe masculi. Ele nu permit ca aceştia să formeze coaliţii agresive şi nici să escaladeze conflictele.

Concluziile sunt ușor de tras: se pare că marea diferenţă între o societate dominată de violenţă şi una paşnică constă în puterea femeilor de a fi solidare unele cu celelalte şi de a nu-i lăsa pe bărbaţi să formeze coaliţii agresive. Folosindu-se de puterea grupului şi de sex maimuțele bonobo reuşesc să ţină violenţa sub control şi să formeze o societate bazată pe armonie şi pe cooperare. Învățătura pe care o simpaticele noastre surori ne-o transmit este că cheia în menținerea păcii s-ar putea sa nu se afle la bărbați, așa cum se credea, ci la noi, femeile. De noi depinde pacea societății în care trăim.

Aşadar, dragi femei, la multi ani nouă! Să rămânem unite și să credem în puterea noastră de a face lumea un loc mai primitor. Și, mai ales, să nu uităm să apelăm la farmecul personal pentru o cauză cât se poate de nobilă! 🙂

(Sursa foto

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.