Skip to content

Joc: De la dorință la realizare

by Raluca Mosora on 5 ianuarie, 2014

joc de la dorinte la realizariÎndemnați de creativitate şi de dorinţa de auto-perfecționare, oamenii ne uimesc prin ideile frumoase pe care le au. Ideea jocului de astăzi îi aparţine unei prietene care, la început de an, a creat un instrument de dezvoltare personală potrivit şi pentru adulţi şi pentru copii. Aşadar suflecă-ţi mânecile şi pregăteşte-te să faci ceva frumos!

Materiale necesare: 2 borcane decorative, materiale decorative (textile, carioci sau acuarele, abţibilduri, hârtie creponată, lipici, etc), hârtiuţe colorate de diferite mărimi.

Vârsta necesară: peste 5 ani

Ce trebuie făcut:

 • Fiindcă veţi face un joc care presupune crearea unor obiecte decorative, etapa de pregătire a materialelor este importantă. Alege materialele care crezi tu că sunt potrivite pentru decorarea a două borcănaşe. De asemenea, având în vedere că va trebui să staţi la masă, începe jocul când copilul are chef de lucru manual.
 • Chiar dacă copilul este nerăbdător să înceapă ornarea borcănaşelor, începeţi cu partea de dorinţe. Propune-i să se gândească la câteva dorinţe care ar vrea să se îndeplinească în curând. Întreabă-l dacă sunt dorinţe uşor sau greu de îndeplinit, şi în funcţie de răspunsul lui dă-i o foaie mai mare sau mai mică. De asemenea, întreabă-l dacă le poate împlini singur sau are nevoie de ajutor. Cele pe care le poate îndeplini singur vor fi scrise pe o hârtiuţă de o culoare, celelalte pe o hârtie de altă culoare. Nu vă grăbiţi, ci discutaţi despre fiecare dorinţă: Este ea realizabilă? Este greu de îndeplinit? Merită efortul de a o îndeplini? După ce aţi răspuns la aceste întrebări şi aţi ales hârtiile potrivite pentru fiecare dorinţă, este momentul să le scrie sau să le deseneze.  
 • Odată ce aveţi în faţă hârtiuţele cu dorinţe, veţi fi mai motivaţi de începerea lucrului. Spune-i că, aşa cum în mintea noastră trebuie să facem loc acestor dorinţe, aşa trebuie să pregătim un loc şi pentru dorinţele de pe hârtiuţă. Borcanul Dorinţelor le va păstra şi vă va ajuta să le duceţi la îndeplinire. Cu grijă şi răbdare începeţi decorarea borcanelor, aşa cum vă doriţi. Activitatea trebuie să fie distractivă dar contează şi rezultatul obținut. Aşadar, ajută-l pe copil să realizeze decoraţiunile aşa cum îşi doreşte, fără să intervii prea mult. O activitate corect realizată trebuie să îl facă pe copil să se implice total în ea, să îi placă ce a ieşit şi să ştie că produsul final este munca lui şi nu a altcuiva. De asemenea, mândria pe care o resimte că a realizat produse atât de drăguţe îl va ajuta să rămână în poveste mult timp după ce a terminat concret activitatea.
 • Înainte de a realiza Borcanul cu realizări explică-i rolul acestuia: spune-i că dorinţele nu vor să rămână toată viaţa în Borcanul Dorinţelor, ele vor să se transforme în realitate. Toate dorinţele care se adeveresc vor sta în Borcanul Realizărilor, ca să ne reamintească că, dacă vrem ceva, este posibil. Umplerea Borcanului Realizărilor va fi un motiv de bucurie şi de mândrie pentru copil. 
 • Chiar dacă cele două borcane au fost confecţionate, jocul nu se termină. El va dura mult timp, poate chiar un an. În funcţie de vârsta copilului şi de nivelul de încredere în sine poţi apela la Borcanul Dorinţelor mai des sau mai rar. La început este mai bine să îl foloseşti des, chiar şi pentru dorinţe mici, şi treptat vei vedea că micuţul va pune în el doar dorinţele mai semnificative. De asemenea, dacă copilul este mai mic sau dacă nu are multă încredere în el, alege dorinţe mici, concrete, uşor de îndeplinit.
 • Este foarte important să foloseşti des Borcanul Realizărilor. Poţi pune în el dorinţele care s-au îndeplinit repede dar şi alte realizări de-ale copilului (la fel ca laudele, realizările sunt cele pentru care micuţul a depus efort). Borcanul Realizărilor poate funcţiona ca o recompensă pentru copilul tău, motivându-l să îşi atingă dorinţele. Adaptează jocul în funcţie de copilul tău astfel încât el să se mobilizeze pentru atingerea dorinţelor şi nu să fie plictisitor sau împovărător pentru el. Cel mai reuşit joc este cel în care copilul alimentează singur Borcanul Dorinţelor şi verifică nerăbdător Borcanul Realizărilor, cu speranţa de a-l umple.

 Bine de ştiut:

 • Chiar dacă pare un joc în primul rând de creativitate şi de fantezie, el este de fapt foarte realist. El îl ajută pe copil să îşi dezvolte partea raţională, adică cea care planifică, calculează, mobilizează. Ideea din spatele jocului este că dorinţele nu trebuie să rămână într-un loc (adică în Borcanul Dorinţelor) ci trebuie făcut ceva astfel încât ele să se împlinească (adică să se mute în celălalt borcan, al împlinirilor). Cele două borcane ne arată că nu e suficient să îţi pui o dorinţă, ci trebuie şi să faci ceva ca să o îndeplineşti. Ele marchează de fapt începutul şi sfârşitul unei dorinţe.
 • Învaţă-ţi copilul să îşi înţeleagă mai bine propriile dorinţe. Arată-i că unele sunt doar fantezii aproape imposibil de îndeplinit (de exemplu dorinţa de a zbura pe Lună). Este bine că ele există însă neîndeplinirea lor nu trebuie să îl facă nefericit. Alte dorinţe în schimb se pot îndeplini în anumite condiţii, care depind de condițiile din exterior. Există şi dorinţe a căror împlinire depinde doar de el. Ele sunt cele mai preţioase, pentru că sunt în controlul lui.
 • Este important ca micuţul să înveţe să îşi analizeze propriile dorinţe. Arată-i că există dorinţe bune pentru toată lumea (de exemplu de a-şi face prieteni), dorinţe bune doar pentru el şi rele pentru ceilalţi (de exemplu de a primi o jucărie extrem de scumpă), şi chiar şi dorinţe rele pentru toţi (de exemplu dorinţa sadică de a distruge o jucărie). Învaţă-l cum să se gândească dacă dorinţele lui sunt bune şi pentru el şi pentru ceilalţi. Acest fel de a gândi pune bazele altruismului şi al înţelepciunii.
 • Dacă există dorinţe care totuşi nu se îndeplinesc, chiar dacă a încercat, explică-i că uneori lucrurile nu se întâmplă aşa cum vrem noi, şi că este bine să ştim să le lăsăm în urmă, fără regrete. În felul acesta îi vei dezvolta toleranţa la frustrare şi îl vei pregăti pentru realitate.
 • Borcanul Realizărilor este şi o modalitate excelentă de a-l face pe copil conştient de valoarea lui. Văzând cum acest borcan se umple, copilul devine mai optimist, mai încrezător în forţele proprii şi mai motivat să încerce şi în viitor să îşi îndeplinească dorinţele.

Dacă finalul anului este un moment de bilanţ, începutul anului este un moment bun să ne revizuim dorinţele şi să ne alegem altele noi. Aşadar scoate de la naftalină dorinţele vechi, uită-te la ele, ajustează-le, și îndrăzneşte să îți pui dorinţe noi. Dar nu uita că locul lor nu este în Borcanul Dorinţelor, ci în cel al Realizărilor! Spor!

Articol din categoria:Ora de joacă
2 Comments
 1. Ana permalink

  Mi-as dorii sa o inTeleg pe fatita mea mai bine are 3ani

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ce să faci când copilul tău e supărat - Psiholog pentru copii | Psiholog pentru copii

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.