Skip to content

Să îi învățăm pe copii patriotismul?

by Raluca Drăghici on 1 decembrie, 2013

patriotismulZilele astea profesorii trebuie să le vorbească copiilor despre patriotism. Cu această ocazie elevii ascultă povestea cu Marea Unire, pictează steguleţe româneşti, şi cam atât. Patriotismul, una din valorile de bază ale erei comuniste, este acum scos din sertar doar cu ocazia sărbătorilor naţionale. Dintre toate valorile în care cred românii, patriotismul este una dintre cele mai contestate. Şi nici nu e de mirare, având în vedere rezultatele negative la care a dus de-a lungul timpului: conflicte, dezbinare între vecini, discriminare. În plus, felul forţat, ipocrit şi formal cu care era impus în comunism i-a făcut pe mulţi să aibă o repulsie faţă de această valoare. Aşadar, să ne mai învăţăm copiii să fie patrioţi?

Faţa întunecată a patriotismului

Patriotismul are o faţă întunecată pentru că este una dintre valorile care dăunează când sunt în exces. Sunt sigură că ştii şi tu oameni care sub masca patriotismului ascund sentimente de şovinism sau xenofobie, sau naţionalişti care au conflicte cu vecinii de alte etnii.

În plus, patriotismul se clădeşte pe o iluzie, şi anume credinţa că poporul de care aparţii se deosebeşte în vreun fel semnificativ de alte popoare. Fiecare dintre noi credem că anumite grupuri de oameni au aceleaşi caracteristici (nemţii sunt harnici, japonezii sunt deştepţi, etc), şi acest fel de a gândi ne vine aproape automat. Totuşi, pe cât este de natural să gândim aşa, pe cât este de greşit. Sociologii numesc această tendinţă de a gândi Eroarea fundamentală de atribuire. Este o eroare pentru că în realitate aceste generalizări nu sunt adevărate. Nu putem spune despre toţi nemţii că sunt harnici, aşa cum nu putem spune despre toţi românii că sunt mai deştepţi, mai leneşi sau mai hoţi decât ceilalţi. Aşadar patriotismul care se trage din ideea că românii sunt cu ceva mai speciali decât restul este în mod fundamental eronat. Şi atunci, ce rost mai are să îi învăţăm pe copii patriotismul? Ca să îţi răspund la această întrebare, aş vrea să creionez puţin lipsa de patriotism.

Lipsa patriotismului

Ce crezi, românii sunt mai degrabă mulţumiţi de România? Sunt mândrii de ţara lor? Au încredere în cei care o guvernează şi în viitorul ţării? Au încredere în semenii lor? Eu cred că românii au o atitudine mai degrabă negativă referitoare la ţara lor şi că acest lucru se trage şi din cauza lipsei de patriotism. Lipsa patriotismului se asociază la nivel individual cu sentimente de nemulţumire, îngrijorare, pesimism şi uneori ruşine şi furie. Nu ştiu dacă ai vrea ca micuţul tău să trăiască aceste sentimente când se gândeşte la ţara lui.

Pe lângă asta, lipsa de patriotism duce la ceva şi mai grav, cu implicaţii la nivel social, şi anume pierderea încrederii în societate. Se ştie că există o legătură puternică între nivelul de încredere al individului în societate şi nivelul de trai. Chiar dacă nu ştim care este cauza şi care este efectul, cert e că ţările în care oamenii au încredere în societate au şi un nivel de trai mai ridicat. Şi atunci, cum vom putea să le asigurăm copiilor un nivel de trai ridicat într-o societate plină de neîncredere? Cum am putea să îi învăţăm spiritul civic dacă le transmitem faptul că în societatea noastră fiecare e pe cont propriu şi fură cât poate? Cum îi putem învăţa responsabilitatea socială şi implicarea în viaţa publică, dacă le trasnmitem ideea că totul este numai corupţie?

Chiar dacă par întrebări retorice, cred că ele au răspuns, care se leagă şi de patriotism. Însă nu de patriotismul extremist şi fals cu care suntem obişnuiţi, ci de un alt tip de patriotism, mai bine integrat în sistemul valoric. Hai să îi zicem un patriotism mai sănătos. Iată cum cred eu că trebuie să arate acesta.

Un patriotism sănătos

Cred că patriotismul nu este valoros în sine cât este în relaţie cu alte valori: respectul, simţul civic, încrederea în societate, sentimentul de mândrie, optimismul. Cred că au trecut vremurile în care patriotismul să fie asociat cu teritorialismul, misionarismul sau orgoliul național. În epoca globalizării și a granițelor difuze, el trebuie alăturat altor valori importante. Iată câteva din valorile care ar trebui să însoțească patriotismul:

 • Implicare socială. Poate că cea mai importantă valoare de care trebuie legat patriotismul este implicarea socială. În locul unei atitudini pasive, de aşteptare a unor schimbări de sus, copiii pot învăţa că pot contribui la dezvoltarea comunităţii în care se află, fiind atenţi la nevoile celorlalţi şi ajutându-i pe semenii lor, indiferent cât de puţin. Dacă copiii vor înţelege că iniţiativa lor contează şi că ei pot face o diferenţă, vor fi mult mai dispuşi să se implice în viaţa socială. În plus, ei trebuie să ştie că orice societate funcţionează doar atâta timp cât oamenii vor să se ajute unii pe ceilalţi şi să îşi ofere o parte din timpul şi resursele lor pentru binele celorlalţi. Societatea nu este un termen abstract ci este o mulţime de oameni care trăiesc împreună şi care depun efort ca lucrurile să meargă bine pentru toţi.
 • Interesul pentru cultura românească. Când le trezim copiilor interesul pentru cultura, tradiţiile şi obiceiurile româneşti, apare inevitabil şi sentimentul de mândrie naţională. Din fericire România are o grămadă de valori şi bogăţii, care trebuiesc arătate copiilor. Astfel, ei învaţă să aprecieze ceea ce au, să fie recunoscători şi să se simtă mândri că au avut şansa să se nască aici. Dacă reuşim să îi facem pe copii cu adevărat interesaţi de tradiţiile şi cultura populară, ei vor învăţa să le preţuiască şi să le ducă mai departe din dragoste şi nu din obligaţie.
 • Toleranţa. Opusă faţă de dorinţa de a ne compara cu alţii pentru a ne scoate în faţă, toleranţa îi va învăţa pe copii să îi accepte pe ceilalţi oameni, indiferent de locul în care s-au născut. Pentru a-i ajuta pe copii să fie toleranţi trebuie să le explicăm contextul în care un om a devenit ceea ce este. Astfel, în loc să le spunem copiilor că ţiganii sunt hoţi (şi să îi speriem că îi fură ţiganii), putem să le explicăm de ce câţiva dintre ei au ajuns să facă asta. Contrar aparenţei, nu este greu să îi învăţăm pe copii toleranţa. Ei oricum se nasc fără prejudecăţi, şi e de datoria noastră să îi păstrăm aşa.
 • Repere morale. Dacă în jurul nostru suntem asaltaţi de anti-modele, putem găsi în istorie şi cultură modele morale, oameni care s-au pus în slujba celorlalţi sau care s-au sacrificat pentru ţara lor. Astfel, profitând de eroii naţionali, putem să le arătăm copiilor ce înseamnă vitejia şi dragostea de ţară.
 • Respect. Patriotismul trebuie legat de un sentiment de respect faţă de cei care de-a lungul timpului s-au zbătut pentru ţară, pentru independenţa şi libertăţile de acum. Copiii trebuie să înţeleagă privilegiul de a trăi într-o ţară liberă şi independentă şi să fie conştienţi de sacrificiile făcute de români pentru aceste lucruri.
 • Spirit civic. În continuarea respectului faţă de ţară şi de ceilalţi vine şi formarea spiritului civic. Copiii trebuie să înţeleagă că, aşa cum Statul îi ajută să îşi asigure o educaţie, siguranţă şi ordine, aşa şi ei vor trebui când sunt mari să contribuie mai departe la îmbunătăţirea societăţii.
 • Optimism. Legat de implicarea socială, optimismul este o valoare care merge mână în mână cu patriotismul. El îi ajută pe copii să fie încrezători în viitor şi în capacitatea lor de a face schimbări, atunci când vor creşte.

Astăzi este ziua României şi tocmai am auzit Imnul Naţional. Nu m-am ridicat în picioare să-l ascult, nu am mai făcut asta de la grădiniţă. Şi, chiar dacă sunt emoţionată, nu mă încearcă un sentiment peternic de mândrie că sunt româncă. Mi-ar fi plăcut să am lacrimi în ochi când îl aud şi să cred în România. Şi mi-ar fi plăcut şi ca majoritatea prietenilor mei, care sunt plecaţi din ţară, să creadă în România. Sper însă ca măcar micuţii care pictează de zor steguleţe să îşi păstreze zâmbetul şi când vor fi mari şi să spună din inimă La mulţi ani România!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
3 Comments
 1. sabinus permalink

  Felicitari pentru faptul ca v-ati gandit sa treziti patriotismul in copii. Patria este una dintre valorile la care trebuie sa tinem, pentru ca ea e casa noastra

Trackbacks & Pingbacks

 1. cum formam patriotismul la copii

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.