Skip to content

Joc: Ritmul meu preferat

by Raluca Mosora on 27 noiembrie, 2013

joc in ritmul meuDacă ţi-aş spune că simţul ritmului este legat de inteligenţă, ai apleca urechea mai mult la lălăiturile copilului tău? Ai vrea să ştii cât de complexe sunt ritmurile pe care le poate reproduce? Sau cum stă cu creativitatea muzicală? Şi mai ales, vrei să obţii informaţii preţioase despre universul lui emoţional? Ei bine, există un joc prin care le vei afla pe toate. Aşadar doamnelor şi domnilor, în aplauzele dumneavoastră, cu surle şi trâmbiţe, declar deschisă gălăgia!
Vârsta potrivită: de la 3 ani
Materiale necesare: instrumente muzicale adevărate sau improvizate: beţe, pahare de sticlă, cutii cu nisip, clopoţei, etc.
Ce trebuie făcut:

  • Precum te-am obişnuit, începem cu ceva simplu, menit să îl atragă pe copil în joc. Aduceţi-vă aminte de ritmurile cele mai cunoscute (ritmul ța-ța-ța căpriță-ța, ritmul de pe stadionul de fotbal, etc). Cu cât vă veţi aminti mai multe cu atât veţi intra mai repede în joc şi în plus vă veţi elibera memoria de ele. 
  • Înainte de a forma noi ritmuri testează memoria ritmului la copilul tău. Începe cu un ritm de 3 bătăi, pe care îl faci cu degetul în masă, şi spune-i să îl imite exact aşa. Continuă cu un ritm de 4 bătăi şi tot aşa, până când greşeşte de 3 ori când trebuie să reproducă un ritm. Aceea este capacitatea lui maximă de a reţine ritmuri. 
  • Acum este momentul să exploraţi cât mai multe sunete. Ascultaţi cu atenţie sunetele instrumentelor muzicale sau ale obiectelor zdrăngănitoare pe care le aveţi şi găsiţi-le denumiri: pot fi joase, ridicate, grave, subţiri, melodioase, seci, puternice, agresive, cristaline, etc. Pentru o ascuţire a auzului este indicat să închideţi ochii când ascultaţi un sunet. Alegeţi 2-3 sunete care vă plac mai mult. 
  • Acum, că aţi găsit sunete plăcute, este momentul să vă dezlănţuiţi creativitatea. Începeţi să improvizaţi: mai întâi unul din voi alege un ritm, pe care îl repetă, şi celălalt de asemenea repetă ritmul celuilalt. Apoi, cât timp unul păstrează ritmul, celălalt introduce un alt ritm şi încearcă să îl armonizeze cu primul. Schimbaţi ritmurile de mai multe ori şi fiţi foarte atenţi ca cele două să sune bine împreună. 
  • Puteţi improviza şi mai mult, inventând ritmuri pentru fiecare emoţie: propune-i să găsiţi un ritm care se potriveşte cu furia, dragostea, frica, etc. Cât timp vă jucaţi nu vă criticaţi unul pe altul, ci încurajaţi-vă permanent. Dacă vreţi, puteţi folosi şi vocea. 
  • Când interesul pentru joc scade ca intensitate, opriţi-vă. Asigură-l pe copil că veți mai juca acest joc în viitor ori de câte vrea.

Bine de ştiut:

  • Deşi se ştie că muzica are un efect eliberator, de obicei nu prea avem ocazia să ne exprimăm prin intermediul ei. Considerăm că doar cântăreţii sau cei cu o voce deosebită au voie să cânte, şi din cauza asta ne privăm de plăcerea de a cânta, fredona, bate din palme, construi ritmuri. E păcat, pentru că prin muzică ne eliberăm de stres şi intrăm în contact cu noi înșine.
  • Fiind legată de emoţii, muzica ne oferă indicii foarte preţioase despre felul în care se simte copilul. Dacă este lăsat în mod spontan să producă ritmuri, el va exprima prin intermediul acestora felul în care se simte. Aşadar, observă dacă ritmurile pe care le produce sunt agresive sau temătoare, pline de entuziasm sau formale, vesele sau triste. Ajută-l pe copil să îşi dea seama de felul în care se simte, spunându-i ce emoţii se întrevăd din ritmurile lui, şi apoi verifică dacă într-adevăr simte aceste emoţii. 
  • Acest joc este preţios şi prin faptul că te ajută să creezi un sentiment de comuniune cu copilul tău. Când îl vei încerca, vei vedea că atunci când celălalt preia ritmul propus de tine e ca şi cum intră pe aceeaşi lungime de undă cu tine şi asta te va face să te simţi minunat. De asemenea, s-ar putea să fii fascinat de puterea pe care muzica şi ritmul o au asupra ta. Poate că în fiecare din noi a rămas dorul arhaic de a te aduna cu tot tribul şi de a cânta şi dănţui.

 

(Sursa foto

Articol din categoria:Ora de joacă

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.