Skip to content

Din lumea copiilor: Misiune imposibilă

by Raluca Mosora on 13 octombrie, 2013

Pe masă stau înghesuite 3 păpuşi: regele, regina şi prinţul între ei. Băiatul de zece ani se uită ţintă la ele şi spune: de fapt regele este plecat din castel, în misiune. Pune mâna pe rege şi dă să îi schimbe poziţia dar se răzgândeşte şi spune: de fapt îl las aşa, că e mai bine. Pentru cine e mai bine? întreb. Pentru prinţ, spune el cu voce scăzută.

Misiunea regelui este să găsească o comoară şi să i-o aducă reginei. Cu vocea tremurată, băiatul spune că regina nu îl mai primeşte pe rege înapoi până când nu aduce comoara, pentru că îi trebuie bani ca să îi poată hrăni pe oamenii din palat. Spune că regina s-a săturat să vadă că regele nu munceşte şi că îi este ruşine cu el.

Ca să îmi arate cum este în misiune, băiatul îl ia pe rege şi îl pune departe de cei doi, cu spatele la ei. Spune că acum regele doar stă şi caută comoara, şi că nu ştie dacă o va mai găsi. Este foarte trist, spune el, pentru că ştie că nu mai are voie să se întoarcă în palat.

Realitatea este aşadar sumbră: regina l-a îndepărtat pe rege, regele a plecat într-o misiune dificilă şi prinţul îşi doreşte iar o familie unită.

În lumea dorită de prinţ, toată familia este împreună. Oare cum este situaţia în lumea dorinţelor reginei? Băiatul îl ia pe rege şi îl aşează foarte departe, şi pe regină o îndepărtează puţin de prinţ. Spune: dorinţa reginei este ca regele să nu se mai întoarcă, şi ea să rămână cu prinţul în castel. De fapt, chiar și dacă regele s-ar întoarce cu comoara, ea tot nu l-ar mai primi, își dă seama el.

Dar regele, ce îşi doreşte el? Băiatul constuieste rapid dorinţa regelui: ca ei toţi să fie împreună. Îşi doreşte acelaşi lucru ca prinţul, îşi dă seama el.

Revenind la poziţia reală, în care regele este plecat în misiune, îl întreb pe băiat dacă prinţul poate să facă ceva. El spune că ar putea să se ducă după tatăl lui şi să îl cheme înapoi. Aşadar ia prinţul într-o mână şi îl apropie de rege. Brusc, se opreşte. Se uită la regină şi ezită. Ia regina, o întoarce cu spatele, şi apoi aşează prinţul chiar lângă rege.

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de acest băiat a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acestuia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra nevoilor și a felului în care se simte, nu-i așa? 

(Sursa foto

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.