Skip to content

Metoda de recompensare cu bulinuțe roșii

by Raluca Mosora on 16 septembrie, 2013

metoda bulinutelorÎn încercarea de a-şi face copiii mai cuminţi, mulţi părinţi le agaţă pe perete un tabel în care înscriu bulinuţe negre şi roşii, în funcţie de felul în care se poartă copiii. Total inexistentă pe vremea când eram noi copii, această metodă de educare a copilului este o practică foarte răspândită astăzi. Totuşi, de câte ori vorbesc despre ea cu părinţii care au încercat-o, aud invariabil acelaşi lucru: Am încercat dar nu a funcţionat. Aşadar, până la urmă când este bună această metodă și cum trebuie folosită astfel încât să îşi atingă scopul?

Când este indicat să folosim metoda bulinuțelor?

Ca orice modalitate de recompensare materială a copilului, tabelul cu bulinuțe negre și roșii nu este util în orice împrejurare. Dacă micuții sunt deja cuminţi şi obedienţi, el este inutil. În cazul în care copiii sunt temători, timizi sau retrași, el este chiar contra-indicat. Hai să vedem în ce situații este eficient:

 • În cazul copiilor hiperactivi sau impulsivi. Aceşti copii au dificultăţi reale în a-şi face planuri şi în a-şi urmări scopurile. De obicei ei abandonează lucrurile începute, chiar şi când acestea sunt importante pentru ei. Ca să ducă la îndeplinire o misiune ei au nevoie de încurajare permanentă, de susţinere şi de recompense imediate, care să le arate că sunt pe drumul cel bun. În acest caz, metoda bulinuțelor este una dintre principalele modalităţi prin care copilul învaţă să fie perseverent, să îşi urmărească progresele şi să rămână motivat până când îşi atinge scopul.  
 • Când scopul pe care trebuie să îl atingă copilul este foarte îndepărtat. Ştim cu toţii că micuţilor le vine foarte greu să aştepte mult timp ceva plăcut. Metoda recompenselor vine în ajutorul lor, arătându-le exact unde se află în drumul lor către atingerea scopului. Astfel, ei trec mai uşor prin perioada de aşteptare şi rămân concentraţi asupra scopului final.
 • Când vrem să dezvoltăm autocontrolul copiilor. Adunând bulinuţe, copilul învaţă să aibă răbdare şi să devină perseverent în urmărirea scopului lui. De asemenea el învaţă să îşi auto-monitorizeze comportamentele şi să îşi vadă progresele, pas cu pas.

Dacă ți-ai dat seama că un tabel cu bulinuțe te-ar ajuta, hai să vedem cum anume trebuie folosită această metodă în mod corect.

Cum se foloseşte un tabel cu bulinuţe?

 • Adoptă de la început o atitudine corectă. De cele mai multe ori metoda bulinuţelor nu este folosită în primul rând ca să recompenseze copiii, ci ca să îi pedepsească (uite ce ai făcut, primeşti o bulină neagră!). Iată de ce eşecul este asigurat din start. Aşadar, trebuie să ştii din capul locului că ea este o metodă de a-l face pe copil aliatul tău, şi nu un ţap ispăşitor. Concret, asta înseamnă că la început nu îi vei da copilului bulinuţe negre, şi nici nu îl vei ameninţa cu luarea bulinuţei roşii. Trebuie doar să îi măsori progresele de peste zi şi să te asiguri că va primi bulinuţele în mod corect.
 • Defineşte comportametele care vor fi recompensate. Alege 4-5 comportamente pe care le aştepţi de la copilul tău şi formulează-le cât mai clar. Evită cerinţe ambigue de tipul: trebuie să fii cuminte. În locul lor alege acţiuni concrete, pe care poţi să verifici dacă le-a făcut. De exemplu: primeşti bulinuţa roşie de câte ori îţi faci temele corect, de câte ori îţi strângi hainele, de câte ori îţi pregăteşti singur ghiozdanul.
 • Prezintă tabelul cu bulinuţe ca pe un joc. Spune-i că vrei să îi cumperi un lucru pe care şi-l doreşte, însă pentru asta va trebui să contribuie şi el cu ceva. Creează o atmosferă de colaborare între voi, şi motivează-l să intre în joc. Dacă introduci tabelul cu bulinuţe la nervi, sunt şanse mult mai mici să funcţioneze.
 • Stabileşte o recompensă împreună cu copilul. Întreabă-l pe copil ce anume îşi doreşte. Pe principiu, cu cât obiectul dorit este mai valoros, cu atât el trebuie să strângă mai multe bulinuţe pentru el. El va fi marele premiu de la sfârşit. De asemenea trebuie să alegi şi mici bonusuri, care vor fi acordate de câte ori strânge câte 10 bulinuţe. Chiar dacă sunt nesemnificative ca valoare, ele sunt foarte importante, pentru că îi arată copilului că e pe drumul cel bun.
 • Stabileşte când vor fi acrodate bulinuţele. Copilul trebuie să ştie cât de repede poate strânge bulinuţele. Sugestia mea este ca în fiecare zi să fie acordată o bulinuţă pentru fiecare comportament aşteptat de la copil, adică maxim 5 bulinuţe pe zi. Astfel, nu se face exces de bulinuţe, şi ele se strâng destul de repede cât să îl ţină pe copil antrenat în joc.
 • Rămâi consecvent. Chiar dacă există zile în care copilul tău nu ia nici o bulinuţă, nu renunta la joc ci motivează-l să se implice în continuare. De asemenea, rezistă tentaţiei de a-i cumpăra obiectul dorit înainte ca el să strângă toate bulinuţele.
 • Fii fair play. Cea mai sigură cale pentru ca un copil să renunţe la acest joc este dacă simte că bulinuţele nu sunt date pe drept. Aşadar, nu subestima sentimentul nedreptăţii copilului şi rămâi mereu corect.
 • După 2-3 săptămâni anunţă sistemul de retragere al bulinuţelor roşii sau apariţia bulinuţelor negre. Doar când copilul este bine angrenat în joc poţi începe să introduci retragerea bulinuţelor, dacă el face ceva negativ. El trebuie anunţat de dinainte în ce condiţii i se vor lua bulinuţele roşii şi trebuie să fie de acord cu această idee.

Ca să înţelegi mai bine cum se aplică această metodă vreau să îţi dau un exemplu.

Să zicem că micuţul tău este extrem de dezordonat, şi din cauza asta ia note mici la şcoală, este mereu certat de tine, etc. Ai încercat cu pedeapsa şi ai văzut că nu funcţionează şi te-ai decis să începi un tabel cu bulinuţe. Alegi ca şi comportamente recompensate: să îşi strângă jucăriile, să îşi facă ghiozdanul, să îşi aşeze hainele în dulap şi să facă patul singur în fiecare dimineaţă.

Îl întrebi ce îşi doreşte mult şi el spune că un joc nou pe calculator. Îi spui că, pentru a-şi primi jocul, vrei şi tu ceva la schimb. Îi explici cum e cu bulinuţele şi îl întrebi dacă e de acord. De asemenea îi spui că la fiecare 10 bulinuţe strânse primeşte bonus o oră de joc pe calculator în plus, pe care altfel nu ar primi-o.

Când începe jocul, poate că în primele zile copilul nu va face nimic din comportamentele cerute. În acest caz, chiar dacă îţi vine greu, trebuie să te abţii din a-l critica. La capătul zilei mergi lângă tabelul cu buline şi constată că încă nu s-a strâns nici una. Imediat ce face primul comportament cerut observă-l, şi seara dă-i bulina cuvenită. Treptat, pe măsură ce strânge bulinuţe, îi acorzi bonusurile şi îl încurajezi, spunându-i că mai este puţin până la marele premiu.

Când e implicat în joc poţi decide împreună cu el în ce condiţii vor fi retrase bulinuţe roşii: dacă se ceartă cu fratele lui şi dacă ia o notă mică la şcoală. Jocul continuă fie până când el îşi ia premiul sau până când realizează întotdeauna comportamentele cerute de tine.

Dacă este aplicată corect, metoda bulinuţelor va ajută pe amândoi să ieşiţi în câştig: el învaţă să se poarte într-un anumit fel şi primeşte un obiect dorit, pe când tu eşti tot mai mulţumită de el. În plus, şi relaţia dintre voi se va îmbunătăţi în timp, pentru că se trece de la o atmosferă tensionată şi plină de reproşuri la una de cooperare. E ca şi cum fiecare bulinuţă roşie valorează cât 3: una pentru tine, una pentru el şi una pentru relaţia dintre voi. Ce zici, merită?

(Sursa foto)

Articol din categoria:Copilul în familia lui
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.