Skip to content

Joc de creativitate: Novintele

by Raluca Mosora on 30 august, 2013

novinteDacă ai chef de creativitație (adică distracţie, creativitate şi de ce nu levitaţie) te invit la un joc (de cuvinte) şi nu numai. Ia-ţi copilgerașul, aşezaţi-vă pe canor (o canapea moale ca un nor) şi să înceapă jocălătoria! 

Materiale necesare: foi de caiet dictando, pixuri.

Vârsta potrivită: de la 4 ani

Ce trebuie făcut:

  • Ca în orice joc de creativitate, dispoziţia jucăuşă şi atmosfera relaxată nu trebuie să lipsească. Fiecare din voi trebuie să aibă în mână o foaie de caiet dictando, împărţită în trei coloane. În prima coloană veţi scrie o listă de zece cuvinte, alese la întâmplare. Subliniaţi prima parte a fiecărui cuvânt. Împăturiţi în două coloană scrisă, astfel încât să nu se vadă cuvintele (adică se aduce marginea foii peste foaie, cât să acopere prima coloană).
  • Schimbaţi foile unul cu celălalt, şi scrieţi în cea de-a doua coloană încă o listă de zece cuvinte. De data asta subliniaţi cea de-a doua parte a cuvântului.
  • După ce aţi terminat de scris despăturiţi prima coloană a foii, astfel încât să se vadă cuvintele din ambele coloane. În cea de-a treia coloană scrieţi noile cuvinte, formate din începutul primului cuvânt şi sfârşitul celui de-al doilea din linie.
  • Când aveţi lista cu noile cuvinte începe propriu-zis jocul de creativitate. Rând pe rând, fiecare ia câte un nou cuvânt şi îi explică semnificaţia, pe scurt.
  • Apoi, după ce aţi terminat de explicat rapid semnificaţia noilor cuvinte, este momentul poveştilor. Pentru fiecare cuvânt nou se va construi o poveste, care să pornească de la situaţia în care a apărut acesta. Pentru a ne ajuta copilul să fie cât mai creativ îi dăm timp să îşi elaboreze povestea, nu îl grăbim, şi eventual îi punem câteva întrebări suplimentare: cine a inventat cuvântul? În ce moment? Cu cât explicaţiile sunt mai inedite şi mai haioase, cu atât mai bine.
  • De exemplu, pentru cuvântul strusnet, care este o combinaţie dintre Structură şi Trăsnet, un băiat de 10 ani a spus că acest cuvânt a apărut în lumea spiriduşilor care trăiesc în nori, şi a căror meserie este să trimită trăsnete pe Pământ. Ei nu le trimit la întâmplare, ci cu intenţie, ca să îi trăsnească pe cei păcătoşi. Aşa că ei se gândesc ce formă să le dea trăsnetelor, astfel încât să îi trăsnească la fix pe cei păcătoşi şi să nu nimerească din greşeală la alţii. După ce elaborează un astfel de strusnet îl lansează şi se uită să vadă dacă a picat bine. De multe ori greşesc, spune băiatul, chiar dacă au calculat zile întregi, şi atunci primesc şi ei un strusnet de la piticii de mai sus, care îi controlează. Din fericire şi piticii de mai sus greşesc şi de obicei strusnetul îi loveşte pe alţi spiriduşi.

Bine de ştiut:

  • Aceste cuvinte noi sunt provocările ideale pentru a stimula creativitatea, pentru că ne obligă să facem asocieri între cuvinte pe care de obicei nu le punem împreună. Asocierile de cuvinte iniţiale nu sunt spectaculoase, şi de aceea ele trebuiesc dezvoltate într-o poveste. Poveştile sunt elaborate treptat şi vei observa că, pe măsură ce le inventează, micuţii sunt tot mai entuziasmaţi şi mai implicaţi în ele. În cazul în care copiii nu sunt prinşi în joc putem să îi stimulăm începând noi să spunem o poveste, şi apoi, când e rândul lor, să le punem întrebări ajutătoare.
  • O să observi că, pornind de la aceleaşi două cuvinte, fiecare îşi face propriile asocieri, diferite de ale celorlalţi. De aceea este important ca fiecare să fie lăsat să îşi construiască propria poveste, fără ca ceilalţi să intervină în ea şi să îi schimbe cursul. Aşadar, chiar dacă ne vine să intervenim cu sugestii şi idei noi este bine să nu o facem, şi să aşteptăm până când ne vine rândul să povestim. Dacă jocul este făcut în grup, este şi mai important să punem accentul pe această regulă.
  • Jocul poate fi realizat şi în grupuri mici (nu mai mult de 5 copii). Cu cât grupul este mai mare cu atât există riscul ca ceilalţi să îşi piardă răbdarea şi să aibă tendinţa să îl grăbească pe cel care spune povestea. De asemenea trebuie avut grijă să nu apară competiţia între copii, pentru că ea diminuează creativitatea. Aşadar, dacă vrem să facem jocul în grup trebuie înainte să fim siguri că s-a creat o atmosferă de relaxare şi toleranţă.
  • Jocul este şi o sursă inepuizabilă de distracţie, mai ales în etapa în care elaborăm noile cuvinte. De obicei primele asocieri de cuvinte şi primele explicaţii găsite stârnesc râsul tuturor (când îl vei încerca o să te convingi că e chiar aşa).

Ce să mai? Aştept comenștile voastre! 🙂

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.