Skip to content

Argumente pro şi contra recompenselor materiale

by Raluca Drăghici on 20 august, 2013

argumente pro si contra recompenselor materialeJucării în schimbul notelor mari, bomboane pentru fiecare mulțumesc spus, tabele cu bulinuțe roșii și negre. Pentru majoritatea copiilor recompensele materiale sunt la ordinea zilei și fac parte din tranzacțiile obișnuite cu cei din jur. Dacă unor părinți recompensele materiale li se par calea cea mai ușoară de a-și disciplina copiii, altora li se par o formă de manipulare și dresare a acestora. Așadar, reprezintă recompensele materiale o cale bună de a ne educa copiii? Și mai ales, când anume este cel mai indicat să le folosim?

Evident, răspunsul nu este simplu, și în prezent nu există un consens general în privinţa eficacității recompenselor materiale. Eu îţi voi prezenta principalele argumente pro şi contra acestora, lăsându-te pe tine să îţi faci propria părere. Voi începe cu argumentele împotriva recompenselor materiale, pentru că ele sunt mai răsunătoare şi au fost mai bine articulate.  

Argumente împotriva recompenselor materiale

 • Principala critică adusă recompenselor materiale este că înlocuiesc motivaţia interioară a copilului cu una exterioară. Altfel spus, în loc ca un copil să facă lucrurile din plăcere sau din interes, el le va face pentru a primi ceva material în schimb. În timp, interesul real faţă de activităţile recompensate va scădea, şi copilul le va face doar dacă primește ceva. În consecinţă, când nu vor mai primi recompense, copiii nu vor mai face nimic din ce li se cere.
 • Motivaţi de recompense materiale, copiii vor deveni mai materialişti, şi nu vor face lucruri decât dacă li se promite ceva. Ei îşi vor crea o viziune denaturată asupra vieţii, conform căreia orice lucru pe care îl fac va trebui să fie imediat observat şi recompensat într-un fel sau altul. Ei pot deveni egoişti şi centraţi exclusiv pe câştig.
 • Recompensarea materială este considerată de mulţi ca un mod de manipulare şi dresare al copiilor. Mituiti de bulinuţe sau de jucării, copiii nu mai au libertatea de a alege ce să facă. Mai degrabă ei devin ca nişte roboţei care fac ce li se spune şi care sunt manipulaţi spre scopurile părinţilor.
 • Din cauza recompenselor materiale relaţia de iubire dintre părinţi şi copii este cumva contabilizată şi se transformă într-o relaţie de tranzacţii şi schimburi materiale.

Hai să vedem cum se justifică apărătorii recompenselor materiale împortiva acestor argumente.

Argumente în favoarea recompenselor materiale

 • Răspunsul la principala critică că recompensele înlocuiesc motivaţia interioară cu cea exterioară este că, ei bine, în viaţă nu totul se face din plăcere şi interes. Orientat spre joc şi plăcere imediată, copilul nu va face niciodată din proprie iniţiativă unele activităţi: să îşi pună jucăriile la loc, să se spele pe mâini înainte de masă, etc. Pentru toate activităţile obligatorii şi neplăcute trebuie găsite modalităţi de a-i determina pe copii le facă, şi recompensele reprezintă o cale eficientă de a realiza acest lucru.
 • Nu este obligatoriu ca  un comportament să se stingă dacă nu îl mai recompensezi. Uneori motivaţia exterioară de a face ceva se transformă în motivaţie interioară, dacă copilul descoperă între timp plăcerea de a face respectivul lucru. De exemplu, un copil care merge mai întâi la baschet doar pentru a primi ceva poate descoperi plăcerea de a juca baschet, şi în timp motivaţia lui exterioară se transformă într-una interioară. Chiar dacă el nu va mai primi recompense pentru că merge la baschet el tot o va face, pentru că între timp a descoperit plăcerea şi utilitatea acestui joc. Aşadar, recompensele ajută la începerea unor activităţi pe care copilul nu le-ar face în mod natural, dar care se vor dovedi utile sau plăcute mai târziu.
 • La critica conform căreia recompensele sunt ca un dresaj, răspunsul este că oricum, ca fiinţe umane, tot ce facem este motivat de o recompensă. De cele mai multe ori recompensele nu sunt materiale ci sunt aprecieri, laude, acceptare, dragoste din partea celorlalţi. Indiferent de tipul de recompensă, mecanismul după care funcţionăm ca oameni este de întărire prin recompensă şi stingere prin pedeapsă (adică întărim comportamentele care sunt recompensate şi le stingem pe cele care nu sunt apreciate). Acest mecanism funcționează cu atât mai mult la copii, care încă nu au dezvoltate alte mecanisme de auto-recompensare (satisfacția lucrului bine făcut, auto-aprecieri, dorința de a progresa, etc.). Așadar pentru copii recompensele materiale sunt cele mai puternice stimulente de învățare.

Din argumentele pro și contra de mai sus reiese clar faptul că recompensele materiale nu sunt întotdeauna o soluție. Este evident că ele au o anumită utilitate, însă trebuie să știm când și mai ales cum să le folosim. Hai să vedem care sunt principalele situații în care recompensele materiale sunt benefice:

Când sunt utile recompensele materiale?

Recompensele materiale trebuie să intre în joc acolo unde celelalte stimulente nu o pot face, și anume:

 • În etapa de formare a unor deprinderi pe care copilul nu le consideră a fi importante sau interesante. Pentru majoritatea copiilor strângerea jucăriilor sau curățenia în cameră nu reprezintă activități utile sau plăcute. Când dorim să îi obișnuim pe copii să facă astfel de comportamente și vrem ca ele să devină deprinderi, putem plasa câteva recompense materiale care să îi stimuleze.
 • Când sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească copilul nu sunt relevante (ori sunt plictisitoare, ori sunt inutile). Să stea ore în șir în camera de așteptare a unui doctor, să stea liniștiți la stomatolog, să nu vorbească în timpul filmului de la cinema, iată exemple de astfel de activități. Când copilul nu le vede sensul sau îi vine foarte greu să le facă, recompensele materiale ar putea să îl ajute.
 • Când copilul are o realizare excepțională. Recompensele materiale vin să întregească bucuria copilului în momentele glorioase pentru el. Ele sunt ca o apreciere și o recunoaștere a eforturilor și performanțelor acestuia.  

Dincolo de alegerea unui moment bun pentru a ne recompensa copiii, trebuie să știm și cum să o facem. Există numeorase metode eficiente de a oferi recompense materiale, cea mai cunoscută metodă fiind cea cu bulinuțe roșii si negre. Faptul că majoritatea părinților care au încercat acest sistem de recompensare spun că în cazul lor nu a funcționat mă face să cred că nu se știe exact cum trebuie folosit în mod corect. Așadar, dacă te interesează să stii mai multe despre acest sistem de recompensare, dă-mi de ştire, şi voi scrie un articol despre modul corect în care îl putem folosi.

(Sursa foto)

7 Comments
 1. Thanks for using the photo of my spoiled son under the creative commons license and giving me proper credit. Frank Boston (flickr: thefixer)

Trackbacks & Pingbacks

 1. Metoda de recompensare cu bulinute rosii
 2. Joc: De la dorinta la realizare
 3. Pentru mamele care se sacrifică - Psiholog pentru copii
 4. Cum sa folosesti competitia in mod pozitiv
 5. copilul tau nu imparte jucariile cu ceilalti?

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.