Skip to content

Joc de dezvoltare cognitivă: Simţuri ascuţite

by Raluca Mosora on 11 iulie, 2013

joc de dezvoltare cognitivaÎntoarce-te la simţuri: auzi, vezi, gustă, simte, miroase. Pentru că atunci când observi realitatea cu toate simţurile începi să o cunoşti mai bine. Şi, cu cât eşti mai atent la ea, eşti mai ancorat în prezent. Iar ancorarea în prezent aduce după sine savoare şi stare de bine. Aşadar, ascute-ţi simţurile şi fii atent la jocul pe care ţi-l propun.

Vârsta potrivită: de la 3 ani

Materiale necesare: o eşarfă pentru legat la ochi, obiecte şi fructe de diferite forme, texturi, mărimi, gusturi şi arome.

Ce trebuie făcut:

  • Spune-i copilului că o să începeţi un joc de ghicit, cu mai multe nivele. Pentru că ochii ne oferă cele mai multe informaţii despre lume, va trebui să îi acoperim cu o eşarfă, ca să le dăm ocazia şi celorlalte organe de simţ să ne ofere informaţii despre lumea din jur. Cât timp copilul este legat la ochi alege câteva obiecte uzuale şi spune-i că trebuie să le pipăie şi să îşi dea seama după formă ce sunt. În funcţie de vârsta copilului poţi alege obiecte mai simple (mingi, păpuşi, maşinuţe, cărţi) sau mai complicate (decorațiuni, spărgător de nuci, ustensile, etc). Când micuţul a reuşit să le identifice, treci la următoarea etapă.
  • Spune-i că de data asta va trebui să îşi antreneze simţul tactil, deci va trebui să recunoască diferite materiale. Alege materiale de diferite texturi, moi şi tari: burete, catifea, vată, blană, perie, lemn, metal, plastic. Lasă-l pe copil să pipăie suprafaţa acestora şi să ghicească ce material e. Spune-i să nu se grăbească şi să fie foarte atent. De asemenea spune-i să fie atent şi la senzaţiile de plăcere sau neplăcere pe care le experimentează când le simte.
  • Următoarea etapă este recunoaşterea sunetelor. Pregăteşte obiecte care fac diferite sunete şi apoi pune-l pe copil să le asculte. Alege de exemplu sunetele făcute de o foarfecă, de maşina de tocat, fâşâitul unui material, sunetul făcut de mărgele, de două metale care se freacă, sunetul unui pahar de sticlă, etc. Cere-i să spună ce sunete îi plac cel mai mult.
  • Următorul nivel este cel al gustului. Dă-i să guste în principal alimente dar şi să simtă pe limbă gusturi ale unor obiecte necomestibile (gustul unui obiect din metal de exemplu).
  • Ultimul nivel este cel al mirosurilor. Pregăteşte atât obiecte cu miros foarte uşor de identificat (portocală, măr) dar şi mai inedite (miros de iarbă, al unui material, al unei jucării, etc). Observă cât de repede sau de încet poate să le recunoască şi spune-i să îţi indice mirosurile care îi plac şi care îi displac.

Bine de ştiut:

  • Dacă experimentezi acest joc o să îţi dai seama că este în primul rând o sursă de plăcere pentru tine şi copil: plăcerea de a ghici se amestecă cu plăcerea de a experimenta şi de a fi bine ancorat în prezent. Aşadar, se poate folosi în zilele lungi de vară pentru a alunga plictiseala.
  • Acest joc îl ajută pe copil să îşi dezvolte simţul observaţiei. Dacă îl vei practica regulat vei observa progrese la copil în ceea ce priveşte capacitatea lui de a ghici şi de a observa atât în timpul jocului dar şi în viaţa de zi cu zi. 
  • Observația stă la baza unei bune memorii, așadar jocul poate fi folosit și pentru antrenarea memoriei: pune-l pe copil să observe un obiect cu toate simţurile (inclusiv să îl vadă) şi apoi să încerce să îl deseneze cât mai acurat. Vei vedea că, cu cât copilul învaţă să îşi întipărească mai puternic în minte senzaţiile asociate unui obiect, cu atât îl va reţine mai bine. Explorarea activă, cu toate simţurile, a unui obiect asigură o memorare mai bună a acestuia. În timp, acest tip de experienţe de memorare vor îmbunătăţi memoria în general.
  • Jocul poate fi şi un prilej pentru a explora diferitele emoţii sau amintiri care apar când simţim unele mirosuri, gusturi, sunete. Dacă observi că micuţul trăieşte anumite emoţii intense când aude, simte sau gustă ceva, propune-i, dacă vrea, să spună mai multe despre felul în care se simte sau despre amintirile trezite, şi lasă-l câteva secunde să trăiască respectiva emoţie.

Nu ştiu în ce măsură ţi-am trezit pofta de joc, dar eu merg să mănânc ceva acrişor, cu o textură zemoasă şi rotund. Oare ce o fi?

(Sursa foto

Articol din categoria:Ora de joacă
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.