Skip to content

Joc:Tehnica florii de lotus

by Raluca Mosora on 18 martie, 2013

tehnica florii de lotusFiecare avem nevoie de o activitate la îndemână în zilele în care nu ne simţim inspiraţi, când ideile ne sunt încâlcite sau când nu ştim de unde să începem un anumit lucru. Tehnica florii de lotus este tocmai o astfel de activitate. Ea vă poate ajuta pe tine şi copilul tău să vă structuraţi mai bine informaţiile sau să vă găsiţi inspiraţia de care aveţi nevoie. Atenţie, veţi prinde gustul acestui joc numai după ce îl încercaţi!

Vârsta necesară: peste 6 ani

Materiale necesare: foaie de hârtie şi creion

Ce trebuie făcut:

  • Alegeţi o temă centrală despre care vreţi să discutaţi şi un cuvânt cheie care să o denumească. Poate fi o idee pe care trebuie să o dezvoltaţi, un subiect care trebuie înţeles mai bine, un început de plan. Desenaţi un cerc în mijlocul foii şi scrieţi cuvântul cheie în el. În jurul acestuia desenaţi 6 cerculeţe mai mici.
  • Găseşte împreună cu copilul 6 idei secundare care se leagă de ideea principală. Aceste idei secundare pot fi părţi componente ale ideii principale sau concepte asociate ideii principale. Spre exemplu, dacă cuvântul din mijloc este Viitor, cuvintele secundare pot fi părţi componente ale conceptului de Viitor (familie, prieteni, carieră, timp liber) sau idei conexe cu cel de Viitor (distracţie, bani, prestigiu, griji, libertate, etc.). Gândiţi-vă ce cuvinte cheie puteţi găsi pentru fiecare idee secundară în parte şi scrieţi-le în cele 6 cerculeţe.
  • În jurul fiecăruia din cele 6 cerculeţe desenaţi alte 6 cercuri şi mai mici. Ele vor conţine cuvintele cheie pentru noile idei care se vor asocia celor secundare. Spre exemplu, puteţi scrie în jurul cuvântului cheie Familie cuvinte care se leagă de acesta (iubire, armonie, respect, pasiune, grijă).
  • Astfel, se ajunge la 6 idei secundare care au câte alte 6 idei legate de ele, şi structura se aseamănă cu o floare de lotus. Dacă aveţi timp şi disponibilitate, puteţi dezvolta câteva din aceste noi idei, creând în jurul lor alte 6 cerculeţe şi mai mici. Dacă credeţi că una din ideile secundare merită o atenţie mai mare, puteţi începe o nouă floare de lotus, care are în mijloc această idee.

Bine de ştiut:

  • Principalul avantaj al jocului este că creează o structură vizuală care ordonează informaţiile din mintea copilului. Cu ajutorul acestei tehnici copilul relaţionează noile concepte între ele și îşi formează noi legături între idei. Având un suport vizual, informațiile devin mai clare și mai bine structurate.
  • Jocul poate fi folosit pentru fixarea unor concepte noi şi pentru o memorare mai logică a acestora.
  • Dacă se bazează pe asociaţii de cuvinte, jocul este un instrument excelent de dezvoltare a creativităţii. El poate fi folosit mai ales la începutul sesiunilor de creativitate.

Frumuseţea acestei tehnici este simplitatea ei şi capacitatea de a te inspira. Poate şi din acest motiv se numeşte Tehnica Florii de lotus.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.