Skip to content

Din lumea copiilor: Un frig de neoprit

by Raluca Mosora on 10 martie, 2013

un frig de neopritPe foaia fetiţei de 6 ani se află o prinţesă, mama ei şi un soare mare. După ce desenează un curcubeu mare, fetiţa ia creionul galben în mână şi spune: o să mai desenez încă un soare, că frigul ăsta nu se potoleşte nicicum. Îl desenează, se uită la el şi se declară nemulţumită: nu e bine, frigul tot nu se potoleşte, mai trebuie încă unul. Aşa că mai desenează încă unul. Peste 10 minute pe foaia de hârtie sunt 16 Sori. Fetiţa îi numără, se uită dezamăgită la ei şi spune: tot degeaba, că nu ştiu ce-i cu frigul ăsta, dar nu se mai potoleşte niciodată! 

Pentru că frigul este atât de puternic decidem să vorbim cu el, ca să vedem de ce nu se potoleşte deloc. Personajul Frigul este ca un balon albastru şi gol, care stă lângă prinţesă. El spune că nu are de gând să plece pentru că prinţesa a fost rea, foarte foarte rea. De la el aflăm că prinţesa nu îşi ascultă părinţii şi face în continuu numai ce vrea ea. Fetiţa spune: şi la grădiniţă este la fel de rea, educatoarea mereu o ceartă, că face numai şi numai ce vrea. Şi în viaţă nu poţi face mereu numai ce vrei tu, îmi explică ea.

Frigul este întrebat ce îşi doreşte de la prinţesă. Răspunsul vine rapid şi consecvent: vrea ca ea să se facă cuminte. Întrebată fiind ce înseamnă să fii cuminte, fetiţa spune: să îi asculţi pe părinţi şi să faci numai ce spune educatoarea. Ca să îmi explice concret ce înseamnă cuminte, începem un joc de rol.

Pentru început ne jucăm că prinţesa merge cu mama ei la magazin. Fetiţa îmi arată mai întâi ce se întâmplă de obicei: prinţesa vrea o jucărie, mama spune nu, prinţesa începe să plângă şi mama spune: of, eşti o fetiţă aşa de rea! şi se duce repede să îi cumpere jucăria, ca să nu mai plângă. După ce îi dă jucăria spune nervoasă: uite, ţi-am luat-o, acum nu mai plânge că mă faci de ruşine, fetiţă rea ce eşti!

În scenariul îmbunătăţit prinţesa cere o jucărie, mamă refuză şi fetiţa spune: bine mami, şi nu mai cere jucăria. Întrebată fiind dacă prinţesa mai plânge sau nu, fetiţa spune: păi mai plânge un pic, dar mama nu trebuie să îi cumpere jucăria, şi apoi ea se va linişti.

În următoarea situaţie prinţesa şi mama ei sunt acasă, şi prinţesa vrea neapărat să se îmbrace cu rochiţa cu buline. Dacă până acum plângea până când mama o lăsa să se îmbrace cum vrea, acum prinţesa se îmbracă cu rochia aleasă de mama.

Cu mare uşurinţă fetiţa găseşte noi soluţii pentru situaţia în care prinţesa este rea la grădi sau plânge în parc. Vorbeşte repede şi are o lumină nouă în ochi. După ce vorbim despre toate situaţiile în care prinţesa trebuie să se schimbe, ne întoarcem la personajul Frigul. Îl întrebăm dacă crede că prinţesa s-a cuminţit sau trebuie să mai stea lângă ea. Frigul se declară complet mulţumit de fetiţă şi se hotărăşte să o lase în pace. Acum, că Frigul a plecat, o întreb pe fetiţă dacă mai are nevoie de cei 17 Sori. Sigură pe sine, ca întotdeauna, îmi spune: Da, îi mai lăsăm aici, ca să le încălzească pe mamă şi prințesă, că le era dor să fie cald şi bine când sunt împreună! 

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de aceast[ fetiță a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acesteia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra nevoilor si a felului în care se simte ea, nu-i așa?

(Sursa foto)

Articol din categoria:Prinți, Zâne și Bau Bau
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.