Skip to content

Din lumea copiilor: Greierele singurel

by Raluca Mosora on 10 februarie, 2013

Din lumea copiilor greierele singurelCopilul îşi alege ca personaj principal greierele din fabula Greierele şi furnica. Îmi descrie repede fabula: greierul era un puturos şi cânta toată ziua. Furnica îl bătea la cap să lucreze, dar el făcea numai ce vroia. Când venea iarna greierului îi era foame, dar furnica nu numai că nu-i dădea, dar le mai şi spunea tuturor că s-a dus şi i-a cerut. De data asta, greierele va pleca în altă aventură: se hotărăşte să nu mai stea în casă cu furnica ci să se ducă să îşi găsească o casă pentru iarnă, numai a lui.

Spre fericirea lui, găseşte casa foarte repede. Înăuntru este cald şi bine şi el stă acolo până se încălzeşte. După ce îl desenează pe greiere cum stă în pat, băiatul se uită la el şi spune: şi după ce s-a încălzit nu mai ştia ce să facă. Aşa că se hotărăşte să îşi facă de lucru prin curte. Rând pe rând pe lângă casa greierului apar diverse obiecte: o ţeavă de apă, ca să aibă ce bea, un bec care să lumineze, un acoperiş mare şi gros din cărămidă, ca să îl protejeze de fulgii mari de zăpadă. În curând însă, după ce şi-a făcut rost inclusiv de aer curat într-un balon, greierele este iar în acelaşi impas: nu mai ştie ce să facă.

Preocupat, băiatul se gândeşte câteva secunde. Apoi spune: Știu! O să îşi facă singur curat în casă! Desenează o mătură mare şi apoi un făraş. Odată curăţenia terminată, greierele se duce într-o nouă misiune: să îşi facă multe provizii. Se întoarce acasă, îşi construieşte o cămară, apoi repară acoperişul şi uşa. Şi iar acelaşi impas: ce să mai facă? Deşi are tot ce îşi poate dori, tot simte că îi mai lipseşte ceva.

După ce şovăie puţin, băiatul spune: Şi atunci greierul s-a gândit să o cheme puţin pe furnică în casa lui, ca să vadă ce frumos este la el. Cu mişcări rapide o desenează pe furnică, care vine imediat şi se instalează la el. Ia patul cel mai mare şi lui îi rămâne patul cel mai mic și îi mănâncă din provizii. De data asta greierele nu se mai supără, nici măcar când ea începe să îi spună să îşi facă curat în cameră, să îşi pună lucrurile în ordine şi să strângă masa. Cu un zâmbet timid pe faţă băiatul spune: păi greierele nu se mai supără, că e mai bine aşa decât să stea singurel!

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de băiatul de 7 ani a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acestuia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra nevoilor, lui si a felului în care se simte el, nu-i așa?

(Sursa foto)

Articol din categoria:Prinți, Zâne și Bau Bau
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.