De ce se leagănă copiii?
Dacă şi pe tine legănatul copiilor te duce cu gândul la imaginile acelea triste cu copiii de la orfelinate, îmi imaginez cât eşti de îngrijorat dacă şi copilul tău se leagănă. Ce crezi, este legănatul întotdeauna semnul unei carenţe emoţionale? Crezi că este vreo diferenţă între un copil care se leagănă în timp ce doarme şi unul care se leagănă ziua, cât timp se uită la televizor? Te invit să înţelegi mai bine de ce se leagănă copiii, ca să ştii ce să faci dacă şi copilul tău are acest obicei.
Este legănatul întotdeauna o problemă?
Legănatul nu reprezintă o problemă în sine, pentru că nu îi face rău copilului şi pentru că poate fi controlat cu uşurinţă de către acesta. Dar de cele mai multe ori el este un semn de îngrijorare, pentru că prevesteşte o problemă emoţională sau intelectuală a copilului. De aceea va trebui să îţi observi cu atenţie copilul ca să vezi dacă mai are şi alte comportamente problematice pe lângă legănat. În ordinea gravităţii îţi voi prezenta principalele situaţii în care apare legănatul, urmând ca tu să îţi dai seama în care din acestea se încadrează copilul tău.
- Cea mai inofensivă formă de legănat apare la copilul mai mic de 3 ani care se leagănă doar înainte de culcare sau în timpul somnului. Dacă legănatul este singurul comportament neobişnuit la micuţ, este foarte posibil ca el să reprezinte doar o obişnuinţă sau o modalitate de adormire.
- De obicei legănatul încetează în jurul vârstei de 3 ani. Cu cât acest obicei persistă mai mult timp cu atât este mai îngrijorător. Totuşi, dacă nu are loc decât înainte de somn sau în timpul nopţii, este posibil să fie doar o formă de auto-liniștire de dinaintea somnului.
- Când copilul se leagănă şi ziua, lucrurile devin puţin mai complicate. Dacă micuțul dă şi alte semne de nervozitate (îşi roade unghiile, este în general îngrijorat, se teme de foarte multe lucruri, îşi schimbă dispoziţia foarte rapid), e posibil să fie un copil anxios. În acest caz legănatul are rolul de a-l linişti pe copil şi de a-i reduce tensiunea interioară.
- Legănatul pe timp de zi apare şi la copiii cu carenţe emoţionale. Acestea pot apărea fie din cauza despărţirii de părinţi fie din cauza neglijării emoţionale. Copiii cu carenţe emoţionale au dificultăţi în stabilirea unui contact sănătos cu ceilalţi: fie sunt foarte închişi şi necomunicativi, fie par a se agăţa de toţi necunoscuţii, ca şi când aceştia sunt părinţii lor.
- Legănatul pe timp de zi, mai ales din faţă în spate apare şi la copiii cu retard psihic sever. Aceştia se pot legăna ore în şir într-un mod stereotip, fără intenţia de a se linişti, mai ales ca să alunge plictiseala şi ca mod de a-şi petrece timpul.
- Dacă este însoţit de alte comportamente stereotipe şi bizare (gesturi de auto-mutilare: frecarea mâinilor până la rănire, smulsul părului fir cu fir, alergat în continuu în cerc, înşirare stereotipă de obiecte), legănatul poate prevesti existenţa unei tulburări pervazive de dezvoltare de tipul autismului sau Sindromului Asperger. În acest caz este necesară o investigație serioasă din partea unui psihiatru.
Dacă ai reuşit să îţi dai seama de ce se leagănă copilul tău, probabil te întrebi ce poţi face ca să elimini acest obicei. Iată câteva sugestii:
Ce să faci când copilul se leagănă?
- Dacă legănatul copilului nu prevesteşte o problemă şi apare doar înaintea somnului nu trebuie să îi dai importanţă. Interzicerea acestuia nu face decât să îl streseze pe copil, deşi nu e cazul. Pentru a scăpa de legănat va trebui treptat să îl înlocuieşti cu alte gesturi care au rol de adormire: să îl mângâi pe spate, să îi cânţi un cântecel, etc. Păstrează aceeaşi oră de somn şi o rutină înaintea mersului în pat: spălat pe dinţi, povestea de seară, etc. Dacă copilul se leagănă tare asigură-te că nu există riscul să se lovească sau să cadă din pat.
- Când legănatul este semnul unei probleme de anxietate, prioritatea va fi să-l ajuţi pe copil să-şi depăşească fricile şi îngrijorările. Legănatul se va reduce de la sine în timp, pe măsură ce anxietatea se va diminua. Nu este deloc indicat să îţi cerţi copilul când se leagănă, pentru ca în felul acesta îi accentuezi şi mai mult starea de nelinişte. Ignoră pe cât posibil acest obicei şi găseşte împreună cu el alte modalităţi de a se relaxa.
- Dacă copilul tău are şi retard psihic, când observi că începe să se legene propune-i o activitate care îi place şi care îl stimulează într-un anumit fel. Încearcă să îi distragi atenţia de la legănat cu alte activităţi mai antrenante. De asemenea, nu are rost să îl cerţi atunci când se leagănă, pentru că nu își poate controla acest obicei în totalitate.
- Când legănatul apare din cauza carenţelor emoţionale sau a unei tulburări pervazive de dezvoltare, micuţul are nevoie de ajutor specializat şi prioritatea va deveni tratarea acestor probleme. Consilierea psihologică în cazul carenţelor emoţionale, terapia ABA în cazul tulburărilor pervazive, tehnicile de relaxare şi terapiile specifice, toate îl pot ajuta într-o anumită măsură pe copil.
- Dacă copilul se leagănă frecvent şi mult timp pe zi, împiedicându-l să își desfășoare activitățile obișnuite, o vizită la un psihiatru poate ajuta. Acesta poate să prescrie pastile din gama diazepamului, care reduc semnificativ acest obicei.
Înţelegerea mesajului pe care îl poartă cu sine legănatul nu este întotdeauna simplu de făcut. Dacă nu îţi este clar din ce cauză se leagănă copilul tău, este indicat să mergi la psiholog. Acesta îi va face o evaluare globală copilului şi îşi va da seama cu exactitate despre ce este vorba, precum şi ce anume trebuie făcut pentru reducerea lui.
(Sursa foto)
Buna seara! Nu imi recunosc copilul in aceste descrieri si totusi ….baiatul meu de 12 ani se leagana mereu in laterale.Pur si simplu parca nu stie sa stea pe loc fara sa se bataie.Mi s-a confirmat ca si la scoala se leagana in pauze.E de psiholog?
Nu ar fi rau sa mergeti cu el la psiholog, macar pentru a vedea ca totul este ok. Puteti incerca si la psihologul scolii
Copilul meu are zece luni si se leagana. 🙁 ce sa fac? Afectiune are din partea mea are tot ce are nevoie un copil e totul in regula cu el. Doar ca se leagana
La 10 luni gestul de leganare nu are ca baza o problema emotionala, ci este un mod fie de linistire fie de calmare a unor dureri. Daca in afara de leganat totul este in regula cu el, nu cred ca are rost sa va faceti probleme.
Fetița mea de 2 ani si 3 luni se leagana din fata in spate…are acest obicei de cateva luni…o perioada incetase, dar acum a reînceput si parca se accentuează . Se leagana ziua cand se plictiseste si cand e obosita si seara înainte de culcare. In afara de asta in ultimul timp clipeste destul de des…la amiaza doarme foarte bine, dar noaptea se trezeste de 2-3 ori si adoarme doar legănata pe picioare. E un copil istet, activ, sociabil….m-am gandit ca faptul ca sta 4-5 zile pe sapt cu buni sa fie una din cauze? Dar leganatul e dinainte de a începe munca, cand era tot timpul cu mine. De lipsa de afectiune nu se pune problema, poate doar ruptura produsă de rei celebrează serviciului….va rog sfatuiti-ma ce sa fac si unde sa merg sa aflu ce se intâmplă cu ea
Buna ziua , fetita mea de 1 an si 8 luni s leagana din spate in fata su la masa si in patut chear si pe jucarii face asta foarte des si pe langa asta isi roade unghiile in continu , va rog sa- mi spuneti cat de grav este . Multumesc
Fetita mea de 6 luni se leagănă tot timpul din fata in spate cand sta in fundulet.Nici nu răspunde mereu cand o strig, rar. Sunt foarte ingrijorata. Sa fie vreo problema !!?
La 6 luni nu ne putem astepta nici sa stea bine in fundulet, nici sa raspunda la nume. S (pana dupa 1 an. Stati linistita, nu e absolut nici o problema
Bună ziua! Băiețelul meu are 5 ani și se leagănă doar când trebuie să adoarmă iar în timpul nopții repetă acest lucru în câteva rânduri,spuneți-mi vă rog care este cauza acestui lucru, dacă îl afectează în vreun fel și cum aș putea să îl dezobișnuiesc de acest obicei? Vă mulțumesc!
În acelaşi fel se legăna şi fiul meu începând de pe la 3 luni.Toate încercările de a opri legănatul nu au dat nici un rezultat. Neobservând nimic altceva anormal în comportamentul său, nu am apelat la vreun consult psihologic sau psihiatric. Acest legănat a durat până a trecut binişor de… 20 de ani! Acum are 36 de ani, nu se mai leagănă, este un inginer deosebit de apreciat (şi nu sunt subiectiv făcând această afirmaţie!), este căsătorit (legănatul neavând legătură cu căsătoria, deoarece a încetat cu câţiva ani înainte, fără să observăm cauza acestei încetări), are la rândul lui un copil de trei ani, perfect normal şi fără ca să aibă neobişnuitul obicei al tatălui său. Probabil că nu voi afla niciodată dacă am procedat bine sau nu…
Buna ziua
Am o cunostinta ce are o fetita de un an, si mereu,mereu se leangana din stanga in dreapt,si scoate niste zgomte cidate+plange dint-o data timp de 10 sec maxim.Si linge mereu peretel i-și baga mainile in gura si sufla pe nas.Nu are legatura cu somnul.
Buna,baietelul meu se leagana de la 7-8 luni.In prezent are 1 an si 7 luni.Se leagana e putin zis,defapt se aseaza in fund,isi intinde picioarele ,se incoarda(eventual picior peste picior) si se leagana fata-spate incordat,apasand cu manutele pe picioare.acelasi gest de aproape un an.nu il pot distrage cu nimic,decat daca il iau in brate.pana la 1 an am zis ca este ipsatia bebelusului,deoarece „leganarul”era insotit de un gemet,dar acum e doar o leganare incordata si planset.Cum sa procedez?dr de familie ma trimite la neoro cu el!sunt speriata.e un copil caruia i se ofera nulta dragoste,inca alaptat seara si noaptea
Buna seara…Copilul meu se leagana inainte de somn si in timpul zilei cind nu are ce face.La moment are virsta de 2 ani si 10 luni.Se leagana de la virsta de 1 an.Ceva timp in urma era foarte nervos,dar acum e mai calm,foarte comunicabil.Crede-ti ca avem nevoie de psiholog?Am putea sa depasim aceasta situatie?Di daca leganatul trece,sau poate ramine pe viata?
Buna, nu știu decât timp este comentariul , a-și dori sa mi răspundeți cum este copilul in acest moment …. Și noi la momentul actual trecem prin asta 3 ani și 4 luni și vreau sa știu dacă ați găsit vre o rezolvare , mulțumesc
Buna seara nu pot sa lnteleg de ce fiul meu de 2 ani si 6 luni se leagana pana ai curg bale din gura. Nu race asta toata noaptea decat atunci cand vrea sa dorma nu vorbeste decat aiaia dada lntelege foarte multe chesti
Buna ziua am o fetita de 10 luni cand sta in fund se leagana in fata dar nu mereu cand nu are ce face este vreo problema va rog datimi un raspuns
Buna ziua, la aceasta varsta nu este o problema.
Buna ziua, am un verișor, are peste 10 ani, se leagănă seara si dimineața, la prânz de se întinde, la fel se leagănă …ce e oare asta?
Buna ziua băiatul meu are 2ani și jumate de la vârsta de 7-8 luni a început sa se legene când data in funduleț pe canapea pe jucării și bine înțeles când se culca.E un copil cu un comportament normal nu are nici un fel de probleme emoționale psihice etc…e fosrte activ,inteligent atent la tot ce se întâmpla in juri lui.cand se plictisești sau se supăra pe ceva anume începe sa se legene…Un sfat va rog frumos…Mulțumesc anticipat
Buna ziua ! Băiețelul meu de la varsta de 5/6luni a început sa se legene in fata in spate doar numai când sta pe canapea , acuma are 2 ani și la fel se leagănă . E un copil cu un comportament normal e activ , inteligent și foarte atent , in general mai mult se leagănă cand e supărat pe ceva sau plictisit …Un sfat va rog mult …Mulțumesc anticipat
Am un băiețel de un an si 2 luni . Se leagănă in fata si in spate cred ca face asta ca este agitat. Nu are alte obiceiuri decât asta . În rest este foarte activ se joacă râde merge mănâncă. Si am observat ca face asa cand vrea ceva . Este normal. Chiar ma îngrijorează. De af3ctiune nu se pune problema sunt tot timpul cu el am grija de el tot timpul. Nu stiu cum sa il dezvăț de acest obicei. De cand a inceput sa meargă în picioare nu mai face asa des. Va rog sa imi raspundeti multumesc
Eu am 15 și tot mă legăn ce pot să fac.
Am o fetita de 2 ani și 7 luni care se leagănă de pe un picior pe altul și da și din mâini. E si nervoasă,acum câteva luni psihologul a spus că ar avea o întârziere in dezvoltare,Nu prea vb…înțelege ce ii zic doar ca mai are momente in care nu vrea sa faca ce ii zic..Ar fi vreo problemă,autism?
Buna am o fetiță de 9 lunite ce se leagăna!când sta in funduleț se leagănă din fața în spate,dar nu mereu! este un semn de îngrijorare?? Va rog sa îmi răspundeți!
Am pe cineva din familie, are 9 ani si se leagănă , el spune ca se liniștește… nici mama lui nu prea face ceva, nu îl ajută sa scape de acest obicei, inlocuindu-i cu alte obiceiuri