Skip to content

Cum să dezvolți inteligența copilului tău (1)

by Raluca Mosora on 10 decembrie, 2012

cum dezvolti inteligenta copiluluiDupă ce am vorbit despre miturile referitoare la inteligenţă a sosit momentul să aflăm ce putem face ca să avem copii mai deştepţi şi, de ce nu, să ne dezvoltăm propria inteligenţă. Din fericire, faptul că ştiinţa a evoluat ne permite să ştim mai bine cum să ne creştem inteligenţa pentru că ştim mai clar ce este ea, unde este localizată în creier, cu ce procese psihice interacţionează şi mai ales ce o influenţează.

Mai întâi, vreau să fac o precizare: Când vorbim despre inteligenţă trebuie să facem distincţia între inteligenţa fluidă şi cea cristalizată. Inteligenţa cristalizată se referă la volumul de cunoştinţe şi deprinderi pe care îl acumulăm de-a lungul vieţii. Evident, este important să avem cât mai multe cunoştinţe, însă nu aceasta este cea mai valoroasă parte a inteligenţei. “Inima” inteligenţei o constituie de fapt inteligenţa fluidă, care presupune să fim capabili să învăţăm noi informaţii şi să le folosim în rezolvarea de probleme şi în adaptarea la provocările vieţii. Având în vedere că inteligenţa fluidă se antrenează diferit faţă de cea cristalizată, în acest articol mă voi referi la modalităţile de a creşte inteligenţa fluidă.

Când vine vorba de creşterea inteligenţei, sunt două principii de bază pe care trebuie să le urmăm:

1. Cu cât ne antrenăm mai mult inteligenţa, cu atât devenim mai inteligenţi. La fel cum putem vorbi despre un “muşchi” al memoriei sau voinţei, care se dezvoltă doar dacă este antrenat, la fel putem spune şi despre un “muşchi” al inteligenţei, care se dezvoltă cu atât mai mult cu cât este mai folosit (evident, aceasta este doar o analogie, în realitate nu există asemenea mușchi).

2. Anumiţi factori cum sunt stresul, oboseala şi insuficienta oxigenare a creierului ne pot scădea capacitatea intelectuală şi ne împiedică să ne folosim inteligenţa la adevăratul ei potenţial. Cu cât vom reduce mai mult aceşti factori, cu atât vom funcţiona la o capacitate intelectuală mai mare.

Îţi propun în continuare să vedem câteva modalităţi concrete prin care poţi dezvolta inteligenţa copilului tău.

1. Evită scurtăturile

Tendinţa naturală a omului este să facă lucrurile cu un consum cât mai mic de energie şi timp. Tehnologia s-a inventat tocmai pentru a face în locul nostru anumite lucruri şi pentru a eficientiza lumea în care trăim. Din păcate însă eficienţa nu acţionează în favoarea inteligenţei, mai ales în cazul copiilor. Copiii care apelează la tehnologie în loc să facă singuri operaţii mentale se privează de şansa de a-şi dezvolta inteligenţa. Aşadar, dacă vrei să îi creşti copilului inteligenţa, descurajează-l să folosească calculatorul (nu computerul!), programul de corectare automată a ortografiei, GPS-ului, şi în general toate instrumentele menite să ne scutească să facem operaţii mentale.

Se pare că, după ce apelează la tehnologie ca înlocuitor al unei operaţii mentale (de a calcula, de exemplu), copiilor le scade respectiva capacitate mult sub nivelul la care era iniţial înainte de folosirea tehnologiei.

Aşadar pune-l pe copil să facă adunările sau înmulţirile folosind hârtia şi creionul, încurajează-l să se gândească singur cum se pronunţă corect un cuvânt, stimulează-l să se gândească de ce anume apar anumite fenomene, etc.

2. Oferă-i permanent copilului provocări intelectuale

Chiar dacă ne perfecţionăm într-o activitate de natură intelectuală, nu suntem neapărat mai inteligenţi. Acest lucru se întâmplă din cauză că creierul se obişnuieşte cu respectiva activitate intelectuală şi nu o mai consideră o provocare sau o sursă de învăţare.

Când suntem puşi în situaţia de a rezolva o sarcină nouă în creierul nostru are loc o activitate intensă, asociată cu crearea de noi conexiuni între neuroni şi cu învăţarea. De asemenea, suntem într-o stare de alertă interioară și trăim şi o stare de uşor disconfort, dat de faptul că încă nu ştim cum să rezolvăm respectiva sarcină. După ce ne obişnuim cu sarcina de lucru şi învăţăm să o rezolvăm eficient, activitatea din creier scade în timpul derulării acesteia şi are loc un declin al învăţării (deşi în paralel continuăm să ne îmbunătăţim capacitatea de a rezolva respectiva sarcină).

Aşadar, inteligenţa creşte doar în primele faze ale învăţării și nu este stimulată când exersăm sau perfecționăm ceva. Ceea ce trebuie tu să faci ca părinte este să îi oferi sistematic copilului noi sarcini intelectuale, pe măsură ce le stăpâneşte pe celelalte. După ce copilul tău a învăţat să dezlege Sudoku schimbă activitatea şi învaţă-l să dezlege Rebus. Când ştie deja să rezolve Rebus (la un nivel acceptabil) treci la următoarea activitate care să îl stimuleze intelectual.

3. Hrăneşte-i curiozitatea

Deşi curiozitatea este o trăsătură firească a copilului, de cele mai multe ori ea se pierde pe drum. Dacă vrei să ai un copil inteligent va trebui să îi menţii curiozitatea trează şi să îi stimulezi mereu entuziasmul de a descoperi lucruri noi. Încurajează-l să descopere informaţii din domenii cât mai variate. Fiecare informaţie nouă înseamnă o nouă conexiune în creier, dar şi un impuls de a căuta şi în viitor informaţii noi. Cu cât copilul va căuta mai mult să afle lucruri noi cu atât va avea parte de mai multă stimulare intelectuală, şi în consecinţă şi inteligenţa lui va creşte.

Metodele prezentate aici trebuiesc aplicate în mod repetat şi integrate în viaţa de zi cu zi, pentru că şi creşterea inteligenţei se realizează treptat. Sper că te-am provocat să aplici aceste metode atât cu copilul tău dar şi cu propria persoană, iar în articolul următor vom continua și cu alte modalităţi de creştere a inteligenţei.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților, Copilăria pas cu pas
2 Comments

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mituri despre inteligenta
  2. Inteligența la copii

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.