Skip to content

Mituri despre inteligență

by Raluca Mosora on 30 noiembrie, 2012

mituri despre inteligentaCine nu şi-ar dori să fie mai inteligent sau măcar să aibă un copil mai deştept? De-a lungul timpului psihologii, oamenii de ştiinţă, nutriţioniştii, pedagogii, toţi s-au mobilizat să găsească ce anume ne poate face mai inteligenţi. Unele din metodele găsite de ei încă se dovedesc a fi eficace, pe când altele sunt perimate, însă circulă şi acum ca adevăruri despre inteligenţă. Îţi propun să vorbim în continuare despre ce anume este adevărat şi ce anume este mit în ceea ce priveşte creşterea inteligenţei. 

Mituri despre creșterea inteligenței

Chiar dacă au fost răspândite cu bună credinţă de oameni bine intenţionaţi, unele teorii despre creşterea inteligenţei s-au dovedit în timp a fi ineficiente. Iată care sunt acestea:

1. Unele alimente te fac mai inteligent

Cu toţii ştim că alimentele bogate în Omega-3 (cum este peştele) sau anumite fructe şi legume (murele, nucile, roşiile, etc.) ajută la buna funcţionare a creierului. Aceste alimente duc la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, însă nu şi la creşterea inteligenţei.

Alimentele care stimulează intelectul să funcţioneze la capacitatea lui maximă sunt mai degrabă cele care ajută inima, pentru că o inimă sănătoasă înseamnă automat şi un creier mai bine oxigenat.

Dacă consumul anumitor mâncăruri nu ne face mai inteligenţi, lipsa vitaminelor şi proteinelor are repercursiuni negative asupra funcţionării intelectuale. Având în vedere că 40% din energia corpului nostru este consumată de creier, o dietă săracă ne va scădea automat puterea intelectuală. De asemenea, copiii care în perioada prenatală au fost subnutriţi au de cele mai multe ori şi o inteligenţă mai scăzută.

2. Muzica lui Mozart te face mai inteligent

În 1993, un psiholog a observat că studenţii care au ascultat Mozart în timp ce au dat un test de inteligenţă au avut rezultate mai bune decât cei care au dat testul în tăcere. De atunci, numeroși psihologi le recomandă mamelor să asculte Mozart dacă vor să aibă copii mai inteligenţi. Din păcate, toate studiile ulterioare care au încercat să găsească o legătură între Mozart şi inteligenţă au arătat că această legătură nu există în realitate.

În schimb, muzica clasică ne ajută să ne relaxăm şi să scăpăm puţin de stres. Se ştie că stresul este unul dintre principalii factorii care ne împiedică să ne manifestăm la întregul nostru potenţial intelectual, aşadar dacă vrei să funcţionezi la cote maxime este indicat să asculți muzică clasică sau să faci orice altă activitate relaxantă.

3. Jocurile de gândire ne fac mai inteligenţi

Având în vedere că ne solicită să facem operații mentale, jocurile de gândire (rebus, sudoku, şah)  par a fi perfecte pentru creşterea inteligenţei. În realitate însă, abilităţile mentale exersate la aceste jocuri nu se extind şi în alte domenii. Aşadar, dacă jucăm mult sudoku ne vom perfecţiona în jocul de sudoku, dacă ştim şah vom deveni tot mai buni la şah, însă per total nu vom deveni mai inteligenţi. Totuşi, există o modalitate prin care aceste jocuri ne pot ajuta să ne creştem inteligenţa, însă vom vorbi despre ea puţin mai încolo.

4. Privitul la televizor scade inteligenţa

Chiar dacă privitul îndelungat la televizor are consecinţe negative asupra atenţiei şi a vieţii sociale, acelaşi lucru nu este neapărat valabil şi pentru inteligenţă. Câteva cercetări arată că unele programe de televiziune chiar stimulează gândirea (însă nu putem spune că ne cresc inteligenţa).

5. Cu fiecare generaţie, oamenii sunt tot mai inteligenţi.

Dacă ar trebui să completăm un test de inteligenţă din 1950 sau 1970 am avea rezultate foarte bune, ca şi cum am fi mici genii (din această cauză testele de inteligenţă se schimbă la fiecare 15-20 de ani). De asemenea, văzând uşurinţa cu care copiii de 2-3 ani folosesc tehnologia, am fi înclinaţi să credem că generaţiile de astăzi sunt mult mai inteligente decât cele de dinainte. În realitate însă acest lucru nu este adevărat. Într-adevăr, copiii de astăzi au un acces mai mare la educaţie, cunosc mai multe şi ştiu să folosească mai multe lucruri, însă acest lucru nu înseamnă că sunt mai inteligenţi (inteligența este capacitatea de a ne adapta într-un mod superior la provocările din jur). Chiar dacă noile generaţii nu sunt neapărat mai inteligente ca noi vestea bună este că, indiferent cât de complex va fi mediul din jur, vom reuşi să ne adaptăm lui.

Acum, că ştim ce anume nu funcţionează în domeniul inteligenţei, rămâne să aflăm ce metode sunt eficiente. Vom vorbi despre ele în articolul următor.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.