Skip to content

Joc de creativitate: Cele mai bune soluţii

by Raluca Mosora on 24 noiembrie, 2012

joc de creativitateCând nu găsesc soluţii la probleme complexe, mulţi oameni de ştiinţă le cer copiilor să îşi dea cu părerea cu privire la posibile soluţii. Ei cred că uneori copiii pot găsi modalităţi mai simple şi mai ingenioase de rezolvare a problemelor decât ei, care nu mai sesizează soluţiile evidente. De ce nu am aplica şi noi această tehnică cu copiii noştri? Este un prilej pentru ei să îşi dezvolte creativitatea şi pentru noi să re-învățăm să gândim simplu.

Vârsta minimă: 4 ani

Materiale necesare: Nu sunt

Ce trebuie făcut:

  • Mai întâi trebuie să te gândeşti la o situație dificilă, pe care să o poţi explica în limbaj simplu. Începe de la o singură idee centrală şi introdu treptat elemente noi. Întreabă-l pe copil: Cum crezi că putem rezolva acest lucru? Ce am putea face în situaţia asta?  Nu expune problema în toată complexitatea ei de la început, pentru că s-ar putea ca micuţul să se simtă depăşit. De exemplu, poţi întreba: Ce putem face ca să nu ne certăm cu ceilalţi? Şi apoi să completezi: uneori suntem nervoşi, şi din cauza asta ne vine să ţipăm la ceilalţi. Chiar dacă spunem că nu mai vrem să ne certăm, uneori este foarte greu să ne oprim când am început să ne certăm. 
  • Problemele pot fi legate de relaţiile cu ceilalţi (ca în exemplul de mai sus), tehnice (de exemplu: ce putem face ca să construim o maşină care să ne ducă înapoi în trecut?), sociale (de exemplu: cum putem face să nu mai existe oameni săraci?) dar chiar şi filozofice (de exemplu: ce să facem ca oamenii să nu mai sufere?)
  • Cere-i copilului să se gândească la o soluţie. Indiferent care este soluţia găsită de el şi indiferent cât e de fantastică sau imposibil de aplicat nu o critica, ci cere-i să o dezvolte puţin. Pune întrebări de clarificare, contribuie şi tu dacă vrei cu idei, ascultă-l cu atenţie şi mai ales ia-l în serios. Asta îl va ajuta să se implice şi mai mult în dezvoltarea soluţiilor.
  • După ce aţi vorbit despre prima soluţie, treceţi la următoarele idei. Spune-i copilului că mai multe soluţii înseamnă mai multe şanse de rezolvare a problemei. Ajută-l să dezvolte şi să îşi elaboreze şi aceste soluţii.
  • Dacă micuţul mai are chef, treceţi la următoarele probleme, şi găsiţi şi acolo câteva idei de rezolvare a lor. Este bine ca primele probleme să fie mai simple şi următoarele să fie tot mai complexe. După ce aţi terminat jocul, mulţumiţi-i copilului pentru ideile sale.

Bine de ştiut:

  • O să fii surprins cât de bine pot înţelege copiii problemele şi cât de simplu văd ei soluţiile. Totul este să ştii să le explici situația pe înţelesul lor şi să ştii să îi iei în serios atunci când îşi dau cu părerea.
  • Chiar dacă pare că copiii gândesc foarte simplu, de fapt în creierul lor au loc simultan foarte multe operaţii. Este o mare asemănare între felul în care caută copiii soluţii la o problemă şi felul în care o fac oamenii de ştiinţă: mai întâi lansează o ipoteză referitoare la cauza problemei, apoi găsesc o soluţie, o testează, şi dacă nu funcţionează se gândesc la o altă posibilă cauză a problemei. Precum puteţi vedea în filmuleţul de aici, începând cu minutul 10, copiii au o capacitate mai mare decât noi adulţii de a găsi soluţii complet diferite unele de celelalte.
  • Latura creativităţii pe care o rezolvă acest joc este flexibilitatea. Ea presupune să găsim soluţii cât mai diferite unele de altele şi să nu ne fixăm asupra unui singur tip de idei. De asemenea, prin faptul că micuţul trebuie să elaboreze soluţiile găsite şi să rezolve anumite probleme, el îşi va dezvolta capacitatea de raţionament concret.

Te invit în continuare să aplici acest joc şi să scrii într-un comentariu ce soluţii a găsit copilul tău la problemele ridicate de tine. Iar apoi vă voi scrie şi eu ce idei au elaborat micuţii cu care am făcut acest joc.

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă
One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. Cum sa dezvolti inteligenta copilului tau (2)

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.