Skip to content

Cum îţi înveţi copilul să facă la oliţă

by Raluca Mosora on 11 octombrie, 2012

cum iti inveti copilul sa faca la olitaDin momentul în care micuţului i se cere să aibă control asupra propriului corp, începe lungul proces al disciplinării. Din păcate, acesta începe pentru unii cu lacrimi, ţipete şi nervi, şi continuă cu o atmosferă tot mai tensionată şi cu proteste tot mai vehemente din partea copilului. De aceea, chiar dacă nu pare un subiect psihologic, cred că este important să vorbim despre modalităţile cele mai simple şi eficiente de a-l învăţa pe micuţ să facă la oliţă.

Deşi auzi în jur mămici lăudându-se că şi-au obişnuit copilul cu oliţa în câteva zile, în realitate acestea sunt cazuri excepţionale, majoritatea copiilor renunţând la scutece în câteva luni. Acest proces nu se întâmplă peste noapte ci în mai multe etape. Iată câteva sugestii care te pot ajuta în fiecare etapă a învăţării cu oliţa.

Etapa de pregătire

Chiar dacă nu presupune efectiv folosirea oliţei, această etapă este esenţială în crearea unei atitudini pozitive şi în trezirea interesului copilului pentru oliţă. În această etapă micuţul trebuie să se familiarizeze cu ideea că va folosi oliţa şi cu procesul de a merge la toaletă. Iată ce obiective este bine să atingi în această etapă:

 • O atitudine pozitivă. Învăţarea cu oliţa este un proces care funcţionează exclusiv cu recompense şi încurajări, criticile şi pedepsele fiind contraindicate. Copilul va fi stimulat să înceapă să facă la oliţă doar dacă ştie că e ceva simplu şi care le face o mare bucurie părinţilor. Dacă simte că nu se descurcă sau că este certat va începe să refuze momentul toaletei şi vor începe complicaţiile şi tensiunile. De aceea gândeşte-te ce recompense îi plac copilului tău (o bombonică, un abţibild, o jucărioară) şi pregăteşte-i-le.
 • Ajută-l să facă diferenţa între umed şi uscat. Unul din semnele că micuţul este pregătit să renunţe la scutece este când îl deranjează să fie ud şi îţi cere să îl schimbi. Ca să facă mai bine diferenţa între umed şi uscat atingeţi rând pe rând obiecte uscate şi umede, cerându-i să le recunoască pe cele umede. Arată-i că este mai confortabil să fii uscat decât ud.
 • Învaţă-l să anunţe când face pipi sau caca. Înainte de a începe obişnuirea cu oliţa este important ca el să îţi semnalizeze prin cuvinte că va face pipi sau caca. Mai întâi tu vei fi cel care va observa când se pregăteşte să facă şi care îl va anunţa şi pe el (cred că trebuie să faci pipi). Apoi, va trebui să îl înveţi să recunoască semnalele pregătitoare ale corpului (uite, te mişti de pe un picior pe altul, îţi vine să te laşi în jos, ţi se încordează abdomenul, etc.). Ori de câte ori te anunţă singur felicită-l că şi-a dat seama şi eventual oferă-i o recompensă.
 • Familiarizează-l cu procesul de a merge la toaletă. Cea mai simplă cale de a face asta este să-l laşi să te observe când mergi la toaletă (dacă nu te simţi inconfortabil să îl laşi să te vină cu tine). Înainte să mergi la baie anunţă-l care sunt semnele că ai nevoie, apoi întreabă-l ce urmează după (să tragi apa, să te speli pe mâini, etc.).
 • Obişnuieşte-l cu oliţa. Oferă-i oliţa ca pe un obiect nou, interesant, numai pentru el (ştiind că la această vârstă copiii sunt foarte posesivi şi dornici să aibă lucruri numai ale lor). Dacă vrea, personalizaţi împreună oliţa cu abţibilduri sau altceva. Apoi aşează oliţa în baie, ca el să se obişnuiască cu prezenţa ei.
 • Ia-ți măsuri de protecție. Învăţarea cu oliţa nu se va întâmpla peste noapte şi vor exista multe accidente. De aceea nu strică să prevezi anumite situaţii şi să protejezi anumite obiecte (aşează un strat impermeabil peste salteaua de dormit, protejează covoarele mai pretenţioase, etc.)

Începutul învăţării la oliță

Momentul când renunţi la scutece este cel mai dificil atât pentru tine cât şi pentru copil, pentru că presupune multe accidente şi eşecuri. Iată câteva sugestii pentru această etapă:

 • Spune-i clar că te aştepţi ca de acum încolo să facă caca şi pipi la oliţa lui, pentru că este deja mare şi va fi uşor pentru el. Exersaţi de câteva ori datul pantalonilor jos şi aşezatul pe oliţă şi felicită-l ori de câte ori ia iniţiativa de a se aşeza singur.
 • Indiferent cum ajunge să facă prima oară la oliţă (fie că îl aşezi tu fie că se aşează el), după ce a terminat îmbrăţişează-l şi oferă-i o recompensă, (materială sau o laudă), arătându-i cât eşti de fericită că a folosit oliţa. Repetă recompensele şi încurajările ori de câte ori reuşeşte în primele zile. Poţi chiar să le spui şi altora, de faţă cu el, ce bucuroasă eşti că este deja mare.
 • Când vor avea loc primele accidente nu le da importanţă. Dacă copilul tău pare deranjat de ele asigură-l că nu este nici o problemă şi că va reuşi data viitoare. Este foarte important ca la început să fii cât mai caldă şi blândă cu el, mai ales că, indiferent cât de mult se străduieşte, copilul nu-şi poate controla încă sfincterele.
 • Chiar dacă micuţul are mai multe nereuşite decât reuşite fii consecvent şi nu te întoarce la scutece. Dacă revii la scutece copilul devine confuz şi învăţarea cu oliţa este îngreunată.
 • Mizând pe curiozitatea debordantă a copilului de la această vârstă, explică-i ce se întâmplă cu pipi şi caca după ce ajung în oliţă, astfel încât să i se pară un subiect interesant.
 • Dacă observi că micuţul nu este atât de interesat de folosirea oliţei schimbă recompensele, astfel încât să primească instant ceea ce îşi doreşte după ce foloseşte oliţa. Astfel, el va rămâne motivat, în ciuda eşecurilor şi dificultăţilor.

Obişnuirea cu oliţa

Când copilul tău foloseşte regulat oliţa şi are tot mai puţine accidente înseamnă că ai intrat în etapa de formare a acestei deprinderi. Asta înseamnă o perioadă mai uşoară pentru tine şi mai mulţumitoare pentru copil. Iată câteva sugestii pentru parcurgerea cu bine a acestei etape.

 • Continuă să foloseşti aprecierile pozitive. Chiar dacă folosirea oliţei nu mai este o reuşită spectaculoasă, trebuie să îi spui bravo sau să îi arăţi într-un fel sau altul că eşti mulţumită de el când o foloseşte. Treptat, poţi reduce recompensele şi laudele.
 • Dacă până acum oliţa era folosită numai când copilul avea nevoie, acum este potrivit să iniţiezi o rutină de folosire a ei (seara înainte de somn, dimineaţa, şi după mesele principale). Când instaurezi această rutină anunţă-l calm pe micuţ că e timpul să folosească oliţa, fără să îl întrebi dacă vrea (pentru că riscul să refuze este mare). Chiar dacă la început micuţul stă pe oliţă doar câteva secunde, este important să se înveţe să se aşeze pe ea la intervale regulate.
 • Dacă micuţul refuză vehement să folosească oliţa într-o situaţie de rutină nu insista, pentru că în fond copilul trebuie să simtă că el conduce procesul, şi nu părinţii. Copilul trebuie să înveţe că folosirea oliţei este în grija lui şi nu în a părinţilor.
 • Dacă copilul nu are răbdare să stea pe oliţă nu îl forţa ci lasă-l să se ridice şi plece. La această vârstă copiii sunt mereu în mişcare şi nu pot sta într-un loc fără să facă nimic mai mult de 1-2 minute. Ca să îl determini să stea aşezat mai mult timp (dar nu mai mult de 5 minute!) adu-i jucăriile sau cărticelele care îi plac. Astfel, el va vedea şi partea distractivă din mersul la oliţă.
 • Încurajează-l pe copil să facă şi celelalte activităţi conexe folosirii oliţei: să îşi tragă şi să îşi pună singur pantalonaşii, să se şteargă singur, să se spele pe mâini.

Etapa de final

În mod normal folosirea oliţei se continuă cu folosirea toaletei şi devine o obişnuinţă. În această etapă însă pot apărea două probleme: regresia şi refuzul brusc de a mai folosi oliţa. Iată ce anume poţi face dacă apar aceste situaţii:

 • Unul dintre lucrurile cele mai derutante pentru părinţi este când micuţul are iar accidente, deşi are deja formată deprinderea de a folosi oliţa. Aceste momente apar de obicei când se schimbă ceva în viaţa copilului (apare un frăţior, începe să meargă la creşă, etc). Regresând, copilul doreşte să atragă atenţia părinţilor sau vrea să îi readucă aproape. În acest caz este bine să te asiguri că relaţia voastră rămâne apropiată, să ignori accidentele şi să îi arăţi clar că te bucuri când reîncepe să facă la oliţă.
 • Deseori se întâmplă ca micuţii să fie atât de absorbiţi de o activitate încât efectiv să îşi dea drumul pe ei. În acest caz, poţi să îl întrebi pe copil: vrei să îţi aduc eu aminte să foloseşti oliţa? Este important să îl întrebi acest lucru ca să ştie că în continuare el este în control pe situaţie şi se face aşa cum spune el.
 • Cauza pentru care uneori copiii mai au accidente este o infecţie urinară, pe care o poi recunoaşte prin faptul că micuţul face febră, urina devine urât mirositoare şi apare o nevoie mai frecventa de a urina.
 • Refuzul de a mai folosi oliţa poate avea mai multe cauze: fie a intervenit o frică, fie vrea să te provoace, fie se teme că independenţa îl va îndepărta de părinţi. Mai întâi trebuie să îţi dai seama care din acestea trei este cauza, şi abia apoi să acţionezi (fie să îl linişteşti, fie să refaci relaţia dintre voi, fie să te re-apropii de el).

Învăţând să folosească oliţa, micuţul tău va fi mândru că ştie să se controleze şi că îşi face părinţii fericiţi. Astfel, el se bucura să crească şi va fi face nerăbdător şi ceilalţi pasi către dobândirea autonomiei. Ajută-l să pornească cu dreptul!

(sursa foto)


Articol din categoria:Copilăria pas cu pas
45 Comments
 1. WC-ul nostru oferea copiilor caramele când trăgeam apa după isprăvile lor pozitive. Roteam pumnul strâns deasupra vasului toaletei când trăgeam apa, iar în pumn WC-ul făcea să apară o caramea. Am avut succes cu această strategie.

 2. Mari permalink

  Buna ziua, am un baietel de 3 ani si 5 luni si abia l-am putut convinge sa faca traeba mare la olita si nu in scutec, insa nu putem renunta la el in timpul somnului, nici chiar cel de la pranz. Atunci cand am incercat, incepuse sa faca si pipi pe el. Acum am revenit la scutec si cere la olita in timpul zilei, insa vrem sa il ducem la gradinita, unde nu il primeste cu scutec si nu stiu cum sa procedez

  • Buna ziua, copilul este in rest dezvoltat corespunzator varstei, dpdv al limbajului, dezvoltarii fizice, coordonarii,inteligentei, etc.? Daca este cumva o ramanere in urma la nivel general, atunci poate nu este pregatit inca. Daca dimpotriva, are dezvoltate celelalte achizitii, trebuie sa imi spuneti ce ati incercat concret si cum a reactionat el.

   • MISS A F MAGUREANU permalink

    Buna Raluca…referitor la ceea ce ai zis,de dezvoltare pe toate planurile..am un baiat de 2 ani si 4 luni..s a nascut la 36 sapt..a avut ceva probleme la nastere..dar acum e ok,intelege ce ii soun,alearga,doarme bine noaptea,loveste mingea cu piciorul,bea apa singur ,papa singur cand il las eu,imi cere sa l scot la plimbare,ma anunta cand ii e somn, sau ca vrea muzica! Deci…oare de ce nu intelege ca trebuie sa faca caca la olita? Sunt foarte ingrijorata..oare are vreo intarziere pshihologica? Nu stiu cum sa fac. Uneori cand vb cu el parca nu intelege.sau nu imi acorda atentie

 3. Mirela permalink

  Buna ziua!
  Am o fetita care in octombrie va implini trei ani. In jurul varstei de doi ani am inceput sa incercam sa folosim olita, fara succes. Incepea sa planga, asa ca o perioada am lasat-o in pace. Am incercat cu reductorul pentru wc, o perioada a parut incantata, apoi nu a mai vrut. In tot acest timp am recompensat reusitele cu dulciuri si laude, iar pantalonii uzi i-am trecut cu vederea. In vara aceasta s-a obisnuit cu wc-ul, dar face doar daca o duc eu. Nu vrea sa spuna sub nicio forma ca vrea la baie. Are momente cand se duce singura, dar de cele mai multe ori face pe ea daca nu o duc la baie. Sunt disperata pentru ca incepe gradinita peste o saptamana si acolo nu o vor accepta daca nu va sti sa se ceara la baie. Gradinita e de stat, asa ca nu cred ca educatoarele vor reactiona foarte bine la accidentele prea dese.
  Va rog, dati-mi un sfat, ce as putea sa mai fac, in afara de a avea rabdare?

  • fetita este in rest dezvoltata conform varstei? daca nu, inseamna ca poate e prea devreme pentru ea. Altfel, din pacate, doar in timp se va obisnui sa anunte, daca este intotdeauna laudata cand face asta.

 4. claudia permalink

  buna ziua sunt noua pe acest sait si as dori sa ma ajutati si pe mine. Am un baietel de 2 ani si aproape 11 luni si plange foarte tare cand face caca. De cateva luni bune poate 1 an chiar doctorita de famile ne-a dat fier sa ii dau la copil pt ca bea lapte de vaca tin sa precizez ca nu i s-au facut analize sa vada daca are lipsa de acest fier. S-a constipat foarte tare si a ramas cu frica de atunci ca il doare. nu face deloc tare e chiar moale dar zbiara ca il doare, dupa ce face zice ca nu l-a durut nu stiu ce sa mai fac si ce sa ii mai zic ca nu il doare ca nici data trecuta nu l-a durut. Oare e nevoie de un consult? Va rog ajutati-ma cu un sfat, multumesc mult astept raspuns

  • Buna ziua, Nu aveti ce sa faceti decat sa il linistiti cand plange si cand este vremea sa mearga la olita. Si pe principiu cand ii administrati vreun medicament asigurati-va ca este necesar pentru copil. Succes

 5. claudia permalink

  am incercat sa il linistesc dupa cum mi-ati spus dar parca tot mai tare plange si acum daca il intreb zice k il doare si dupa ce a facut.Nu stiu ce sa fac plange foarte tare .Nici macar sa manance nu mai vrea k zice k daca nu mananca nu face treaba mare.si asa nu il doare

 6. mona permalink

  poate trebuie sa verifici si fizic daca are o problema . poate e o problema in rect . nu tot ce fac copii e legat de psihic.

 7. Cristina permalink

  Buna ziua! Am o fetita de 2 ani. Am dat-o la cresa acum 6 luni iar acum 3 saptamani mi sa spus de la cresa ca este pregatita sa renunte la pampersi. Eu pana atunci nu am pus-o niciodata pe olita. Doar la cresa au pus-o (defapt au ora la care ii pune pe toti). Asa ca am lasat-o fara pampersi si in 2 zile cerea singura la olita sa faca pipi. M-am bucurat mult mai ales ca altii se chinuie mult insa mi-am dat seama ca ea se abtine sa faca caca. S-a abtinut pana a facut pe ea. Dupa ce a facut caca pe ea s-a abtinut 4 zile sa nu faca . Ii venea, pt ca ducea mana la fund dar nu se aseza pe olita. Dupa 4 zile nu a mai putut si a facut. Am reusit de am pus-o pe colacul de la veceu ca nu vroia sa se aseze pe olita si a facut acolo. Apoi au urmat alte 3 zile de abtinere , apoi 2 zile ideea e ca atunci cand ii vine Zice “Mami caca!”. O intreb daca vrea sa faca si zice Nu categoric. Neaga faptul ca simte ca face caca. Plange cand o trece. Pune mana la fund cand o trece rau si nu vrea sa se aseze nici pe olita nici la veceu. Nu stiu dece face asta. Nu am certat-o, nu am batut-o, nu am bruscat-o. Nu stiu dece are reactia asta. Nu stiu cum sa o ajut. Nu stiu ce se intampla cu ea. Dece pipi face singura la olita si caca nu. Nu vrea sa faca nici pe ea nici la olita. Neaga faptul ca o trece. I-am pus pampers acum 2 saptamani atunci cand o trecea caca dupa 3 zile de abtinere si a facut fara probleme si foarte mult. Va rog sa ma ajutati sa stiu ce se intampla. Multumesc.

  • buna ziua, probabil ca a inteles ca doar pipi trebuie sa faca la olita, sau poate ca doamnele au luat-o putin cam tare. Ideea e sa o invatati ca si caca trebuie facut tot la olita. puteti face asta golind pampersul in olita si apoi in veceu, ca sa inteleaga ce vreti de la ea, laudand-o cand face bine. De asemenea, daca face, chiar daca nu anunta inainte, nu trebuie sa va enervati, ci sa ii aratati cu calm unde vreti sa se aseze data viitoare. Si mai ales nu uitati, e doar o chestiune de timp pana se va obisnui.

   • IOANA BALAN permalink

    Buna,

    am si eu problema aceasta cu baietelul meu, in varsta de 2 ani si jumatate. de-a lungul timpului am avut mai multe intentii de a folosi olita, insa, pentru ca Vladut s-a impotrivit, nu am insistat prea mult. in luna iulie, anul acesta, intr-o buna zi, a cerut singur olita ca sa faca pipi. si de atunci nu a mai facut niciodata pe el. insa tot de atunci a inceput calvarul: nu a mai vrut sa faca caca deloc: nici in Pampers, nici la olita, nici in chilotei, nici in gradina, nici la wc. I-am oferit toate variantele. il vedem ca il scapa, pentru ca isi duce manuta la cuc, insa refuza sa faca. am inceput sa ii punem Pampers din nou ca sa se simta in siguranta, daca totusi vrea sa faca. trec cate 4 zile si el se abtine in continuare. am inceput prin a-I da siropuri laxative (cele pe baza de miere si prune), dar ce functioneaza o data nu se mai repeta. acum pediatrul ne-a recomandat sa folosim zilnic supozitoare sau microclisme, ca sa aiba totusi un scaun zilnic (inainte de aceasta faza facea singur de cate 2 ori pe zi). problema este ca el e foarte traumatizat de folosirea supozitoarelor, motiv pentru care nu mai are incredere in noi nici sa il spalam la fund. starea lui generala este foarte buna: e acelasi copil vesel si plin de energie ca pana acum. ne spune insa, intr-una: “Nu mai vreau sa fac caca niciodata”. medicul de familie ne-a dat o trimitere la un gastro-enterolog pediatru, insa temerea noastra este ca ii adaugam un motiv de stres in plus (lui Vladut nu ii place sa mearga la medic, in ciuda faptului ca nu are experiente traumatizante: in afara de vaccinurile uzuale nu a avut nevoie de vizite la doctor. plange ingrozitor imediat ce isi da seama ca urmeaza sa intram in vreun cabinet medical). suntem din ce in ce mai convinsi ca problema lui este de natura psihologica, insa nu stim cum sa ii dam de cap. acum il “premiem” pentru fiecare caca facut, chiar daca este dupa supozitor, ii vorbim mereu despre cat de important este sa faca, am trecut si prin etapa in care il amenintam ca o sa ajungem in spital. nimic nu are efect. la recomandarea medicului, am inceput de o saptamana sa il punem pe olita in fiecare zi, la aceeasi ora (cam cea la care facea caca pe vremuri), ca sa I se creeze reflexul. el sta acolo pret de jumatate de ora si se joaca fara problem. ieri am incercat un nou experiment. I-am dat sa manance micul dejun (optimizat si el ca sa ii ajute tranzitul: terci de ovaz), apoi am pus supozitorul si, la ora programata, l-am asezat pe olita. esec total: nu a vrut in ruptul capului sa se aseze pe olita tocmai pentru ca ii venea sa faca caca. intr-o jumatate de ora a facut in Pampers. o usurare pentru noi ca a facut, totusi, dar ne gandim deja cu groaza ca maine o luam de la capat cu supozitoare, urlete si stres.
    ce mai pot sa fac, oare?

    • Buna ziua, inteleg ingrijorarea dvs., si poate fi de natura psihologica.Cel mai probabil, si-a dat seama ca primeste foarte mult atentie cand nu face, si acest lucru il face cu atat mai indarjit in hotararea lui. Eu va sugerez sa incercati sa ignorati efectiv acest aspect: pur si simplu nimeni nu mai baga in seama si nu mai vorbeste cu el despre asta. Poate, daca nu mai primeste atentie pentru acest lucru, va renunta in timp sa se abtina. Ignorarea trebuie sa dureze minim o saptamana. Nu ii spuneti nimic nici cand face nici cand nu face, ca si cum nu este o problema. Intre timp ii veti da laxativele, dar fara supozitoare.

     • IOANA BALAN permalink

      Multumim frumos. incercam si aceasta varianta, mai ales ca am ajuns si la gastro-enterolog, care ne-a confirmat ca nu exista o cauza organica. totusi, avem un tratament pe care il urmeaza si incercam sa nu mai discutam subiectul cu el.

    • Buna ziua. Ati rezolvat cumva problema? Traim fix acelasi cosmar cu fetita noastra. Nu stim ce sa mai facem.
     Multumesc

    • corina permalink

     Buna,

     Am si eu aceeasi problema cu fetita mea. Cum ati rezolvat?

 8. Andreea permalink

  Buna sunt noua pe acest sait.Am un baietel de 1 an si doua luni si nu vrea sa stea pe olita.Cand il asez pe olita incepe sa planga si se ridica repede.inca nu vorbeste.Cum as putea sa il invat sa faca la olita?Cunoatintele mele imi spun ca la varsta lui ar trebui sa faca la olita.Va rog spuneti-mi ce sa fac ca sa stea pe olita.multumesc

  • Buna ziua,
   Nu este prea tarziu pentru invatarea cu olita, ci e chiar timpul potrivit Cheia in invatarea la olita este blandetea si rabdarea Si, daca veti aplica sugestiile de mai sus, poate va vor ajuta

 9. oancea permalink

  buna ziua,am si eu o durere,baietelul meu a implinit 4 ani dar nu spune cand are nevoie la olita,are in continuare pampers .nu mai stim cum sa il convingem.ne spune ca face dupa ce a facut.e un copil f energic si rapid si nu are stare de mlte ori accidentul se intampla jucandu-se.

  • buna ziua,
   cred ca mai intai trebuie sa mergeti cu el la medic, sa vedeti daca nu e o problema de natura medicala. El va vedea nu numai acest lucru, ci si daca e in parametrii normali in ceea ce priveste dezvoltarea intelectuala si fizica. Abia apoi trebuie inceput cu el un program prin care sa-l obisnuiti cu olita.

 10. Buna ziua,
  Am un baietel de 2 ani si 5 luni si refuza sa faca la olita, spune caca dupa ce l-a facut, dar nu mereu. Este pus pe olita zilnic dupa mese si in jurul orei la care a facut in ziua precedenta dar fara nici un rezultat. La ce medic trebuie dus un copil de aceasta varsta pentru a-l ajuta sa faca la olita?
  La psiholog?
  La pediatrul lui?

 11. Roxana permalink

  Buna ziua! Am un baietel de 2 ani jumate si nu cere la olita nu imi spune cand il trece pipi, doar la caca spune.Problema este ca de 3 luni suntem in Germania, a intervenit aceasta schimbare pentru el.Acasa imi spunea si tinea pana mergeam la olita.Acum face pe el.Cum sa procedez? Este dezvoltat normal din toate punctele de vedere.Va multumesc

 12. natalia permalink

  Buna seara!! Am o fetita care in septembrie face 3 anisori, si nu stim cum sa facem sa scapam de pampers. Refuza categoric sa faca la olita, am incercat sa o las si fara, dar daca face pe ea nu acorda mare importanta..doar pt faptul ca s-a udat sau nici atunci decat daca o intreb eu. Am ajuns la capatul puterilor..nu mai stiu ce sa fac cu ea…de vorbit vorbeste, intelege absolut tot, dar faptul ca nu vrea sa renunte la pampers e deja pt noi o oroare. I-am spus ca o sa o duc la medic daca nu renunta la pampers dar nu pare a fi speriata de acest lucru. Sa fie oare o problema psihologica?

 13. Alexandra Ploscaru permalink

  Buna ziua. Eu am alta problema. Baietelul meu are trei ani si o luna. Nu am avut nici o problema cu pampersii si nici cu olita, insa nu vrea sub nici o forma sa mearga la wc. I-am cumparat colacel, I-am aratat cum se face. L-am luat si eu si tatal lui in baie si I-am aratat. Nu vrea sa faca pipi nici din picioare nici la wc. Refuza cu vehementa iar daca il pun plange si se da jos. Nu inteleg de ce si nici nu il pot face sa faca. I-am promis bomboane si tot felul de lucruri. Nu vrea si nu vrea. Imi este si frica sa plec de acasa la cineva in vizita care sta mai departe pentru ca daca il apuca ceva pe drum sau chiar la persoana respective acasa, nu face. Se tine foarte mult. Intr-o zi I-am ascuns olita si s-a tinut de dimineata de la 9 pana la 3. Desi imi spusese ca face si l-am pus pe wc nu a vrut sa stea.Pana la urma mi s-a facut mila de el si I-am dat olita. In secunda doi, a facut tot. E dezvoltat normal, vorbeste foarte mult , intelege tot chiar invatam engleza impreuna. Nu mai stiu ce sa fac. Va rog, un sfat. Multumesc.

 14. Madalina Orian permalink

  Buna ziua! Se poate sa imi recomandati un psiholog sau psihoterapeut pt fetita mea de 3 ani si 2 luni in Cluj? Multumesc!

 15. Anca permalink

  Buna ziua,
  Am un baietel de 3 ani si in septembrie il ducem la o gradinita de stat. Am incercat sa-l invatam sa foloseasca olita dar ne raspunde ca el e mic si nu vrea sa faca la olita ci in pampers. Nici imbracat nu vrea sa se aseze. In rest e dezvoltat ok pentru varsta lui.
  Cum ar trebui sa-l convingem?
  Multumesc!

 16. cailean florentina permalink

  Buna ziua,si eu am aceiasi problema am un copil de patru ani si nu vrea sa faca treaba mare nici pe olita nici pe wc.face pe el in schimb pipi face singur merge la baie sau afara oriunde ar fi dar caca nu,din cate am vazut are o anumita pozitie aproape in genunchi nu mai stim ce sa facem daca ne puteti da un sfat cum sa facem desi le-am incercat pe toate

 17. florentina permalink

  Buna ziua,am un baietel de 2 ani si 11 luni si avem o problema pe care eu o consider destul de grava,la m invatat sa faca la olita dar…face doar pipi cand face treaba mare imi zice sa ii pun pampers si face treaba mare din picioare,am incercat ca 2 zile sa nu ii pun pamers dar se tine a pe el si dupa imi zicea ca il doare burta si sa ii dau pampers,va rog ajutati ma cu un sfat.multumesc.

 18. Eliza permalink

  Buna ziua ! Baietelul meu ( 2 ani 5 luni ) face la.olita daca il pun, este familiarizat cu ea. Dar de cateva zile am sa renuntam la pampers pe timprpampers de zi si sa ii explic ca e mare, ca trebuie sa imi spuna cand are nevoie, etc. incurajaincurajatl-am laudat in tot acest timp, dar problema este ca , desi are vointa sa faca cum il invat, ma anunta ca are nevoie imediat ce se simte ud, ceea ce este prea tarziu deja. Ce ar trebui sa fac sa il invat sa spuna inainte si nu in timp sau dupa ? Cum sa corectam aceasta ?

  • cred ca trebuie sa observati mai intai dvs momentul de dinainte, si atunci sa ii spuneti: cred ca vrei sa faci pipi. Si atunci el va invata si el sa recunoasca semnele si apoi vi le va spune

   • Flavia permalink

    Buna ziua baiatul meu are 2 ani jumate. De o saptamana am inceput sa-l las prin casa fara scutec. Inainte il mai puneam pe olita uneori dar nu in mod regulat. In urma cu o saptamana am discutat cu el ca e baiat mare si va trebui sa foloseasca olita de acum incolo. A inteles a fost de acord. Sta pe olita cand ii aduc aminte si de cele mai multe ori face pipi. Se straduieste si in general reuseste sa-si dea jos pantalonasii si sa-i puna dupa ce face. Accidente au mai fost cam 1-2 pe zi. (Noaptea ii pun scutec deocamdata.)Il deranjeaza si vine repede si plange sa-l schimb. In decurs de o saptamana mi-a spus ca vrea la olita cam de 3 sau 4 ori maxim. In rest a folosit olita numai cand I-am amintit eu. Problema e ca nu face caca la olita. N-a facut niciodata. Face in pantaloni sau in scutec. Dupa ce face plange ca vrea sa-l schimb. De fiecare data discut cu el ca trebuie sa faca la olita. Ca atunci cand simte ca-i vine sa nu impinga ci sa fuga repede la olita. Nu-mi dau seama care e problema. Poate ca inca nu stie cum sa tina pana sa ajunga la olita? Sau nu poate sa retina? Mentionez ca si inainte de a folosi olita uneori vedeam ca a facut caca si cand il intebam spunea ca nu a facut. Apoi il miroseam si-i spuneam ca a facut caca si atunci uneori refuza sa-l schimb alteori devenea foarte agitat si nerabdator sa-i schimb scutecul murdar. Ieri a facut caca de 3 ori tot in pantaloni. Cu pipi as spune ca suntem pe drumul cel bun insa cu caca nu mai stiu cum sa-l conving sa mearga la olita. Pana acum n-am recurs la recompense doar il laudam si faceam bravo cand facea pipi in olita iar daca se intamplau accidente nu faceam mare caz, ii aduceam aminte ca trebuie sa ceara sau sa se aseze pe olita si il incurajam ca data viitoare sigur va folosi olita. Dati-mi va rog un sfat cum as putea sa-l fac sa inteleaga ca si caca trebuie sa faca tot in olita. Va mulumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.

 19. Sorina permalink

  Am si eu un baietel de 2 ani si 5 luni,si aceeasi problema cu olita.i-am cumparat olita pe cand avea 1 an si i-am dat-o initial sa se joace,sa se familiarizeze cu ea.totul bine,pana in momentul in care il puneam pe ea incepea sa planga fara incetare pana il lasam sa se ridice.am incetat procesul pt cateva luni si din nou aceasi chestie.am renuntat la olita si i-am luat reductor pt wc cu scarita insa fara nici un rezultat.nu recunoaste niciodata cand face caca,nici macar nu are pretentia sa il schimb insa nu comenteaza la schimbat.il intreb daca a facut sau vrea sa faca si zice clar si raspicat ca nu.nu l-am certat,bruscat etc…i-am dat recompense desene tot ce am putut sa ma gandesc insa nu-mi pot da seama de ce nu vrea.cand face pisu pe el,ca il mai las fara scutec imi arata ca a facut pe el,si dupa pleaca mai departe sa se joace,nu il deranjeaza….

 20. Anca Lupes permalink

  Bună seara,sunt mămica unui băiețel de 3 și 6 luni,problema noastră cu băiețelul este că nu vrea să facă caca nici la olita nici pe wc-u,cu pisu nu este nici o problema, dar când vine vorba să facă caca la wc-u nu vrea și începe să plângă și sa urle,pentru el este în regula să facă pe el,din cauza aceasta avem probleme la grădiniță pentru că face pe el și nu vrea să îl șteargă nimeni și urlă și țipă și acolo,câteodată îmi este groaza să mă duc să îl iau când îmi spun că iar a avut accidente,numai știu ce să fac pentru că nici nu spune că trebuie să meargă la baie.

 21. Anca permalink

  Am un băiețel care tocmai a împlinit 3 ani. Refuză categoric oliță și wc-ul. Băiatul este dezvoltat normal din punct de vederea fizic și intelectual. Are o memorie foarte bună, vorbește cursiv etc. Cand este vorba de oliță auzim un mare NU. La grădiniță si acasă se abține cât de mult poate, chiar și 4 ore. Așteaptă pampersul și dacă nu-l primește face pe el . Seara, la culcare, asteapra pampersul de noapte ca să-și facă nevoiile. Îl punem la fiecare ora pe oliță, dar în zadar. L-am văzut și cum se chinuia ca să se abțină (cubulețele era tare si scăpa câte o picătură din când în când ). L-am pus pe oliță, pe wc, am incercat și varianta din picioare(ca băieții) dar în zadar. După jumătate de oră de chin pentru el(imi era frică să nu dea într-o problema medicală) i-am pus pampersul si atunci s-a liniștit. Spune că nu vrea să facă la oliță, ci doar în pampersul. Nu știm ce să mai facem. Aștept păreri. Vă mulțumesc!

 22. cristina permalink

  Am o fetita de 3 ani si 6 luni care nu vrea sa faca pipi sub nici o forma la olita.inca nu vb dar intelege tot.spune cuvinte si vb in limba ei.

 23. Anca permalink

  Buna ziua. Am un băiețel de un an si noua luni, l_am pus la olita de la 7 luni de doua ori pe zi asa doar să se obișnuiască cu ea pana pe la un an si doua luni si încet încet tot mai des.Nu a avut nici o problemă a stat ,pe la un an si cinci luni am renuntat la pempi in doua saptamani a inceput sa se ceara , a fost ft încântat timp de o lună jumate toate bune si frumoase .Într_o zi am fost plecați la cineva si de frica sa nu cumva sa uite si sa se scape l_am pus eu periodic de atunci nu s_a mai cerut o perioada decat daca era cineva la noi sau noi la cineva.Acuma daca e in camera lui sau undeva singur închide usa si face pe el si spune dupa ce face si vacă si pisu .Mentionez ca nu l_am certat deloc .Oare unde am gresit si ce sa fac ?
  Multumesc !

 24. Cristina permalink

  Buna ziua !! Am o fetita de 3 ani pe care nh reusesc sub nici o forma sa o fac sa renunte la scutece, am avut o sapt in care ziua am lasat.o fara scutec, se tine si de pipi si de caca cat poate , cu orele nu face nimic si cand simte ca ii vine plange, am ajuns cu ea la spital pt ca nu facuse cateva zile caca din cauza asta , copilul este dezvoltat normal, foarte isteata , doar problema cu olita o avem

 25. Elena permalink

  Buna ziua!!am o fetita de 3 ani si sincer am incercat si cu recompense.alintaturi.am si certato.. am lasato si uda pe pantaloni.si cu obiecte luat care stiu ca ai place si lear vrea inapoi..Refuză categoric oliță și wc-ul.sincer nu stiu cum sa o determin ca sa renuntam la scutece as vrea daca sunteti draguti vreo mamica sau cineva care citeste mesajul meu sa ami dea o sugestie multumesc mult:”

 26. cerasela permalink

  Buna ziua,
  Am un baietel de 3 an si 3 luni, care face caca in chilotei, de fiare data cand iesim sau este la joaca. Ieri i-am propus di la dus la toileta de cateva ori dar degeaba, la cateva minute dupa ce a coborat de pe toileta a facut pe el.
  Pipi face, dar numai daca il trimit eu, rar din propia_i initiativa.
  Am incercat toate metodele, acum il pedepsesc luandu-i jucariile preferate. Imi iubesc copilul nespus dar asa de rau ma enerveaza pentru ca nu spune si face in chilotei, oare sa fie ceva psihic? Nu este inca dezvoltat?
  Ajutor!!!!

 27. Georgiana permalink

  Buna ziua , fetita mea are 3 ani si 8 luni si ne lovim tot de problema pampers. Sta toata ziua fara , face pipi la toaleta, p.afara pentru ca stam la curte in schimb problema e la treaba mare ca nu vrea doar in pampers. Am incercat detoate, chiar i.am realizat unul din punga deoarece ea cere doar pt caca nu vrea deloc sa faca altfel doar in pampers.Voi cum ati reusit?

Trackbacks & Pingbacks

 1. Antrenamentul la oliță | Despre haine pentru copii dar nu numai
 2. Cum sa iti inveti copilul sa faca la olita rapid! - Viajoa

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.