Skip to content

Sunt certurile dintre părinţi întotdeauna rele pentru copii?

by Raluca Mosora on 12 septembrie, 2012

Sunt certurile dintre parinti intotdeauna rele pentru copii?Mihai şi George sunt doi copii care asistă deseori la certurile dintre părinţi. Drept urmare, Mihai este mereu încruntat şi câteodată îi loveşte pe colegii lui. George în schimb este lipsit de griji şi nu este niciodată agresiv cu ceilalţi. Având în vedere că în ambele familii părinţii se ceartă la fel de mult, oare de ce Mihai este afectat de certurile dintre ei pe când George nu? Şi mai ales, se poate face ceva pentru ca Mihai să nu mai fie afectat de conflictele din familie?

Ca să aflăm răspunsul la aceste întrebări trebuie să renunţăm la ideea larg răspândită că orice ceartă dintre părinţi este dăunătoare pentru copii. Conflictele între părinţi sunt un fenomen întâlnit în majoritatea familiilor, şi la aproape jumătate din ele asistă şi copiii. Dacă ar fi adevărat că orice ceartă are consecinţe negative asupra copiilor, majoritatea acestora ar avea probleme emoţionale. Aşadar, în locul ideii că orice ceartă este nocivă, mai bine să ne gândim că există certuri nocive şi certuri inofensive (poate chiar benefice) pentru copii. Hai să facem distincţia dintre ele.

Diferenţe între cearta nocivă şi cea inofensivă pentru copil

  • Una dintre diferenţele esenţiale este felul în care se termină. O ceartă terminată în camera părinţilor sau printr-o tăcere apăsătoare este mai dăunătoare decât una în care părinţii ajung să se împace de faţă cu copiii. Dacă copiii asistă atât la ceartă cât şi la împăcare, ei se relaxează şi nu sunt afectaţi pe termen lung de aceasta. Evident, împăcarea trebuie să fie reală şi  să nu rămână resentimente între părinți.
  • Certurile care conţin violenţă fizică sau verbală accentuată (jigniri, ameninţări, umilire) sunt distructive pentru copil. Dimpotrivă, discuţiile aprinse dar în care nu se renunţă la respectul de bază dintre părinţi, nu sunt atât de grave pentru copil. Acesta va observa că furia şi nemulţumirea părinţilor nu pot distruge respectul dintre ei.
  • Nocivitatea conflictului se măsoară şi în funcţie de repercursiunile pe care le are acesta asupra relaţiei dintre părinţi. Dacă relaţia dintre părinţi rămâne în ansamblu apropiată, copilul nu se va teme ca certurile distrug familia. Dimpotrivă, tăcerile lungi şi distanţa care rămâne între soţi în urma conflictelor îl vor face pe copil să creadă că cearta este un lucru periculos şi distructiv.
  • Dacă în timpul disputei părinţii iau în seamă cererile şi nemulţumirile celuilalt şi încearcă să ajungă la un acord comun (chiar dacă nu reuşesc), copiii învaţă că negocierea este importantă în viaţă. Dimpotrivă, dacă un părinte nu este atent la cererile celuilalt şi îşi impune punctul de vedere cu forţa, copilul va prelua acelaşi model.
  • O altă formă nocivă de ceartă apare atunci când părinţii îl acuză pe copil pentru cearta dintre ei. Copiii au tendinţa să creadă că părinţii se ceartă din cauza lor, şi dacă li se mai şi spune acest lucru, sentimentul lor de vinovăţie se agravează. Când părinţii le spun explicit copiilor că cearta nu are legătură cu ei, aceștia se vor simţi mai liniştiți.

Nocivă sau inofensivă, cearta este trăită diferit de fiecare copil în parte. Băieţii au tendinţa să se retragă de la locul conflictului şi să îşi descarce tensiunea imediat, în altă parte. Fetele în schimb încearcă să intervină în timpul conflictului ca să îi împace pe părinţi. Ele rămân tensionate mai mult timp după, şi deseori tensiunea se transformă în tristeţe. De asemenea, copiii retraşi şi liniştiţi sunt mai afectaţi de certurile dintre părinţi decât cei sociabili.

Cearta inofensivă are anumite avantaje pentru copii: în urma ei aceştia învaţă să negocieze şi să se împace cu ceilalţi. Ei nu îşi formează o viziune catastrofică asupra conflictelor, ci le privesc ca pe situaţii rezolvabile. De asemenea, ei pot învăţa strategii specifice de a dezamorsa o ceartă: să facă compromisuri, să recunoască când au greşit, să folosească umorul şi compasiunea.

Indiferent cât de mult te străduieşti să eviţi conflictele, probabil că şi în familia ta vor mai fi certuri. În loc să te simţi vinovat sau să îţi acuzi soţul pentru ele, încearcă mai bine să faci certurile cât mai inofensive pentru copilul tău, şi, pe cât posibil, transformă-le în ocazii de învăţare pentru el. Acestea fiind spuse, îți doresc spor la împăcat!

(Sursa foto)

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.