Skip to content

Din lumea copiilor: Prietenii lăudăroși

by Raluca Mosora on 24 septembrie, 2012

Prietenii laudarosi Cu foarte mare atenţie, fetiţa alege 3 jucării de pluș şi începe o poveste: Erau odată ca niciodată 3 prieteni: un câine, o broscuță şi un pui. Fiecare dintre ei se lăuda în faţa celorlalţi: puiul spunea că are la el acasă foarte multe grăunțe şi foarte mulţi prieteni. Broscuţa spunea că are o casă mare în pădure şi că acolo este un râu cu apă nici caldă nici rece, numai bună de băut. După o clipă de gândire, fetiţa spune: Căţelul de fapt nu spunea nimic, că era mai modest.

Ca să se laude şi mai mult, ei i-au chemat pe prietenii lor la ei acasă. În câteva momente fetiţa construieşte casa puiului. Când au venit în vizită, câinele şi broscuţa au văzut că nu e chiar aşa cum a spus puiul. Ei au văzut că de fapt puiul nu avea atât de mulţi prieteni cum spusese, pentru că el era fricos şi nu prea stătea în curte. Arătând spre gaşca de prieteni din curtea lui, fata selectează: broscuţele de fapt nu vroiau să fie prietene cu puiul că le era frică de el, câinele nu vroia să se joace cu puiul, şi puiului îi era frică de pisică şi nu se juca cu ea. Până la urmă el era prieten numai cu alţi doi pui.

A sosit şi rândul broscuţei să îi cheme pe cei doi la ea în vizită. Fetiţa construieşte lumea broscuţei: câteva plăntuţe, câteva conuri, şi apoi spune: şi când au ajuns la broscuţă şi-au dat seama că de fapt nici la ea nu era aşa cum se lăudase. Ea locuia într-adevăr în pădure, numai că dormea pe unde apuca, nu avea casa ei. În plus, când puiul s-a dus să se spele pe mâini, şi-a dat seama că apa era foarte rece. I-a spus şi broscuţei că apa este foarte rece, dar broscuţa s-a băgat în apă şi a zis că e caldă. Fata precizează: de fapt ştia că apa e rece, dar spusese deja că e călduţă şi nu vroia să recunoască că nu e aşa.

Când a venit rândul câinelui, prietenii au ajuns în curtea lui şi au rămas miraţi. Ei au văzut că în cuşca câinelui este un os mare, deşi el spusese că nu prea are mâncare. Apoi ei au văzut că în curtea lui avea prieteni, deşi el spusese că nu prea are. Puiul a văzut că unul din prieteni i-a dat o zgardă cadou, şi atunci şi-a dat seama că el niciodată nu primise cadouri de la prietenii lui. Ei şi-au dat seama că micul căţel de fapt are mulţi prieteni în curtea lui şi are ce mânca, doar că nu îi plăcea să se laude, spune fata. Puiului şi broscuţei le-a plăcut atât de mult în curtea căţelului încât şi-au cerut scuze că au exagerat şi i-au cerut să fie prieteni şi să stea la el. Căţelul i-a primit să stea şi a spus că îi iartă, și era foarte fericit că își făcuse prieteni noi. După o pauză de gândire fata spune: şi înainte ei erau de fapt puţin certaţi din cauză că se dădeau mari şi nu prea vorbeau între ei. Dar după ce şi-au cerut scuze au devenit prieteni adevăraţi, şi au început să vorbească de toate şi să se joace împreună aproape toată ziua. 

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de fetița de 10 ani a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acesteia. Lucru care nu ne împiedică să înțelegem mai bine ce gândesc copiii despre valori precum modestia și prietenia adevărată, nu-i așa? 

(Sursa foto)

Articol din categoria:Prinți, Zâne și Bau Bau
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.