Skip to content

Joc: Detectivul emoţiilor

by Raluca Drăghici on 13 august, 2012

detectivul de emotiiPoate ţi s-a întâmplat şi ţie să crezi că cineva era trist când de fapt era furios, sau să ţi se spună că pari supărat când de fapt erai obosit. Acest lucru se întâmplă pentru că, deşi trăim aceleaşi emoţii, fiecare le exprimăm într-un mod diferit. Încă de la naştere suntem receptivi la emoţiile celor din jur, însă doar prin observare atentă şi antrenament învăţăm să detectăm cu acurateţe ce simt ceilalţi. Jocul de astăzi vă ajută pe tine şi copilul tău să vă îmbunătăţiţi capacitatea de a recunoaşte emoţiile celuilalt.

Vârsta potrivită: peste 4 ani

Materiale necesare: hârtie, creioane colorate şi opţional plastilină

Ce trebuie făcut:

 • Ca orice joc de dezvoltare emoţională, şi acesta trebuie făcut într-o atmosferă destinsă, şi într-un moment în care aveţi chef de un joc provocator. Jocul are mai multe nivele, aflate la un grad de dificultate tot mai mare. Primul nivel este un joc de mimă a emoţiilor. Astfel, unul din voi va mima o emoţie, luând o postură şi făcând gesturi cât mai expresive. Celălalt trebuie să ghicească despre ce emoţie este vorba, în 2 minute. Mimaţi fiecare câte 3-4 emoţii, şi apoi pregătiţi-vă de nivelul doi.
 • Pentru că majoritatea emoţiilor sunt transmise prin intermediul feţei, în momentul în care nu putem vedea expresia facială a celuilalt, e mai greu să recunoaştem ce simte. Nivelul 2 presupune mimarea unor emoţii folosind doar postura corporală. Pentru asta, va trebui ca cel ce mimează emoția să își acopere faţa cu o mască sau cu o eşarfă. Când reuşiţi să ghiciţi emoţiile celuilalt, puteţi trece la nivelul 3.
 • Nivelul 3 presupune recunoastrea emoţiilor celuilalt fără ajutorul mimicii şi gesturilor, ci doar din felul în care vorbeşte. Aşezaţi-vă spate în spate, astfel încât să nu vă puteţi vedea unul pe altul. Unul dintre voi va trebui să spună o propoziţie neutră, de exemplu: afară este soare, şi să transmită o emoţie prin felul în care o spune. Celălalt trebuie să ghicească emoţia din spatele propoziţiei. Când reuşiţi să identificaţi emoţiile transmise astfel, puteţi trece la următorul nivel.
 • Putem să transmitem emoţii nu prin intermediul corpului, ci prin ceea ce facem. Nivelul 4 presupune ca unul din voi să realizeze un mic desen sau o formă din plastilină, care să reprezinte cât mai sugestiv o emoţie, iar celălalt să ghicească despre ce emoţie este vorba. Dacă aţi reuşit să treceţi şi de acest nivel, vă puteţi declara adevăraţi detectivi ai emoţiilor, care reuşesc să recunoască şi cel mai greu de ghicit emoţii.

Bine de ştiut:

 • Până nu încerci acest joc, s-ar putea să ţi se pară destul de simplu. După ce îl încerci vei deveni mult mai conştient de dificultatea reală de a recunoaşte emoţiile celorlalţi. Din oficiu, toţi avem impresia că ştim să citim emoţiile celor din jur, şi că la rândul nostru exprimăm destul de limpede ce simţim. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa, şi de multe ori comunicarea emoţiilor este un proces complicat. Dat fiind acest lucru, este de preferat să înveţi cum să spui direct ceea ce simţi, în loc să aştepţi ca ceilalţi să ghicească ce este în interiorul tău.
 • Jocul merită să fie făcut de mai multe ori şi poate fi folosit şi în grupuri de copii sau adulţi. El este ca un fel de antrenament pentru recunoaşterea cât mai bună a emoţiilor.
 • Recunoaşterea emoţiilor celuilalt este o componentă a inteligenţei emoţionale, despre care mulţi spun că ne ajută în viaţă chiar mai mult decât inteligenţa. Chiar dacă e sau nu aşa, cert este că atunci când suntem atenţi la ce simt ceilalţi putem să fim mai înţelegători cu ei şi să le fim mai aproape.

Indiferent ce facem, transmitem emoţii celor din jurul nostru, şi la rândul nostru primim emoţii de la ei. Aşa că învaţă să detectezi emoţiile din jur, ca să comunici într-un mod mai profund!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă
3 Comments
 1. camelia permalink

  credeam ca o sa vorbiti despre softul edu cu acelasi nume….
  e mult mai original asa si e gratis!multumim!

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ce să faci când copilul tău e supărat | Psiholog pentru copii
 2. copilul tău mănâncă prea mult - psihologpentrucopii.ro

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.