Skip to content

Din lumea copiilor: Girafa cea lungă

by Raluca Mosora on 31 august, 2012

Din lumea copiilor: Girafa cea lungaCe gât lung are! spune băiatul, cât timp scoate din coşul cu jucării o girafă mare de pluş. Propune să ne jucăm de-a şcoala, şi mai alege o oiţă, un căţel, doi ursuleţi, un hipopotam, un elefant şi un porcuşor. Învăţătoarea este oiţa iar ceilalţi sunt colegii. După ce elevii o salută regulamentar pe învăţătoare şi ea îi ascultă la teme, urmează pauza de recreaţie. Băiatul spune că în pauză animalele se joacă mai mult prinselea. De obicei câştigă căţelul mai mare, că e cel mai rapid, câteodată şi elefantul. Girafa însă este mereu ultima, pentru că are gâtul prea lung. Şi toţi colegii râd de ea când o văd cum aleargă, spune el. Din cauza asta girafa nu se mai joacă în pauză prinselea, ci doar stă şi se uită la ceilalţi.

Arată spre hipopotam şi spune: el îşi bătea joc cel mai tare de girafă. Întrebat fiind de ce, băiatul spune: fiindcă nici hipopotamul nu câştiga niciodată, şi, ca să nu râdă ceilalţi şi de el, îşi bătea el joc de alţii.

Girafa era foarte supărată că nu se mai juca nimeni cu ea, dar nu spunea nimănui. Învăţătoarea a văzut într-o zi că stă singură în clasă în pauză şi a întrebat-o dacă a păţit ceva, şi girafa a spus că o doare puţin burta şi de aia stă singură. Învățătoarea a crezut-o şi a lăsat-o în pace.

Când a ajuns acasă, mama a văzut că a venit supărată de la şcoală şi a întrebat-o ce s-a întâmplat. La început girafa a spus: nu am nimic, mami, dar mama a zis: nu mă păcăli, că se vede că s-a întâmplat ceva. Girafa tot nu a spus nimic despre hipopotam, şi atunci mama a sunat-o pe învăţătoare ca să afle despre ce e vorba. Învăţătoarea a spus că nu ştie să se fi întâmplat ceva. Dar mama a văzut că girafa venea tot mai supărată acasă, aşa că după o săptămână s-a hotărât să meargă ea la şcoală ca să vadă despre ce este vorba.

Când a ajuns la şcoală, era chiar pauza mare. Ea a văzut cum girafa stătea lângă perete şi hipopotamul îşi bătea joc de ea, şi toţi ceilalţi râdeau. Când a văzut asta s-a dus direct la hipopotam şi i-a spus: De ce îţi baţi joc de ea? Mai bine uită-te la tine cum arăţi, că nici tu nu alergi bine, eşti murdar şi iei şi note mici la şcoală. Mama l-a dus pe hipopotam la învăţătoare, şi i-a spus acesteia cât de urât se purta el cu girafa. Învăţătoarea i-a chemat pe toţi copiii în clasă şi l-a certat pe hipopotam de faţă cu toţi. Ea i-a întrebat pe copii cum s-ar simţi dacă cineva şi-ar bate joc de ei. Cu un nod în gât, băiatul spune: şi atunci ei şi-au dat seama ce era în sufletul girafei şi şi-au cerut iertare că au fost aşa de răutăcioşi cu ea. Şi de atunci nu mai râdeau de ea când alerga şi o chemau de fiecare dată să se joace cu ei prinselea.

Arătând spre hipopotam, băiatul spune justiţiar: şi de atunci nimeni nu a mai vorbit cu el, pentru că era rău la suflet. Așa că a văzut şi el ce rău e să nu se joace nimeni cu tine!  

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de băiatul de 8 ani a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acestuia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra felului în care se simte el, nu-i așa?

(Sursa foto)

 

 

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.