Skip to content

Joc de creativitate: Mii de feluri de a ne juca

by Raluca Mosora on 24 mai, 2012

mii de feluri de a ne jucaM-am plictisit! Nu ştiu ce să mă mai joc! Iată o propoziţie pe care o aud destul de des de la copii. Deşi în mod normal copiii s-ar juca ore în șir, mulţi dintre ei par că nu găsesc un joc care să îi incite şi să li se potrivească. Poate o parte din vină se datorează şi faptului că mai nou micuţii sunt obişnuiţi să joace jocuri pe calculator şi improvizaţia îşi găseşte tot mai rar locul în joaca lor. Jocul pe care ţi-l propun are rolul de a stimula capacitatea copiilor de a descoperi noi jocuri.

Vârsta potrivită: peste 3 ani

Materiale necesare: animăluțe de pluș, un săculeț.

Ce trebuie făcut:

  • Găseşte cât mai multe animale de pluș şi aşează-le într-un săculeţ, astfel încât copilul să nu le vadă. Alege prima oară animalul de pluș care îi place cel mai mult copilului tău şi spune: era odată ca niciodată un animăluţ care vroia să se joace, însă nu ştia ce. Cum stătea el şi se gândea ce să se joace, deodată lângă el a venit un alt animăluţ. Scoate din săculeţ la întâmplare un animal şi arată-i-l copilului. Spune-i că acest animăluţ cunoaşte un joc pe care îl joacă deseori cu prietenii lui.
  • Întreabă-l pe copil: ce jocuri crezi că se joacă animalele de felul lui când sunt împreună? Lasă-l pe copil să se gândească la un răspuns. Dacă micuțul nu are nici o idee poți veni tu cu sugestii. Pe cât posibil alege jocurile astfel încât să se potrivească cât mai bine cu animalul ales. Spre exemplu, dacă animalul e un iepuraș poți spune că el se joacă ștafeta, pentru că aleargă repede. Dacă e un cățeluș poți spune că el se joacă de-a v-ați ascunselea, pentru că îi place să ascundă osul, dacă e o albinuţă ea face lego pentru că îi place să construiască, etc.
  • După ce copilul a găsit un joc spune-i: Acum micul animăluț trebuie să se întoarcă la el acasă, dar e bucuros că l-a învățat pe animăluțul tău un nou joc. Pune-l deoparte și alege o altă jucărie din săculeţ. Spune că aceasta a venit să îi arate și ea un joc, pe care îl joacă deseori cu prietenii ei. Cere-i copilului să se gândească la jocurile pe care acest animăluț îl joacă cu ceilalți de acleași fel ca el.
  • Rând pe rând, scoate toate animăluţele din sac. Cere-i copilului să se gândească ce jocuri pot ele să îl înveţe pe animăluțul lui din pluș. Dacă copilului nu îi vine nici o idee, propune-i tu noi jocuri. Cu cât jocurile sunt mai noi şi mai improvizate, cu atât activitatea este mai distractivă.

Bine de ştiut:

  • Succesul acestui joc depinde foarte mult de implicarea ta activă în el. Cu cât eşti mai entuziasmat de jocurile propuse şi te transpui mai mult în pielea personajelor, cu atât se va implica şi copilul tău mai mult şi va dori ca şi în viitor să se joace acel joc. Mulţi părinţi afirmă că uneori le vine greu să se coboare la nivelul copilului şi să intre în poveste. Copiii simt lipsa de implicare a părintelui şi faptul că nu se simt bine în pielea lor când fac acest lucru, şi din această cauză şi ei au tendinţa să renunţe mai uşor.
  • Pe cât posibil, încearcă să îl stimulezi pe copilul tău să inventeze jocuri noi. Cu cât improvizează mai mult cu atât este mai bine. Dacă copilul propune jocuri pe calculator sau pe televizor spune-i că în pădure animalele nu au nici televizor nici calculator. În felul acesta el trebuie să se gândească la jocuri care pun accentul pe interacţiunea directă între copii.
  • Prin această activitate ne putem da seama ce fel de interacţiuni are de obicei copilul cu cei de vârsta lui. Spre exemplu, dacă respinge animăluţele nou apărute, se plictiseşte repede, este mereu nemulţumit sau refuză să participe, este posibil să aibă aceste tendinţe şi în viaţa de zi cu zi.
  • Chiar dacă în viața de zi cu zi el nu va pune în practică toate jocurile descoperite acum, totuşi numai gândul că are mereu cu ce să se joace îi va creşte buna dispoziție.

Acest joc este ca o ocazie de a-l aproviziona pe copilul tău cu noi feluri de a se juca. În momentele de plictiseală sau tristeţe el va şti că poate să apeleze cu încredere la animăluțul de pluș care poate să îi arate mii de feluri de a ne juca.

 (Sursa foto)

Articol din categoria:Cafeneaua părinților
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.