Skip to content

Din lumea copiilor: Floricica cea rea

by Raluca Mosora on 11 aprilie, 2012

Floricica cea reaDe fiecare dată când are în faţă o hârtie, fetiţa de 6 ani începe să deseneze repede flori roşii, cu 2 frunze mari şi verzi. Deşi a desenat de nenumărate ori aceleaşi flori, de fiecare dată pare să îi facă la fel de multă plăcere să le aştearnă pe hârtie.

De această dată însă, una din flori poate să vorbească şi devine un personaj. Fetiţa alege ca floare vorbitoare a patra floricică, aflată aproape în mijlocul foii, cu nimic deosebită faţă de celelalte. Spune că ea este o floare care stă pe câmp împreună cu prietenele ei. Ea stă şi creşte, spune fetiţa fără nici un pic de entuziasm. Spune că floarea se simte puţin înghesuită de celelalte flori de pe câmp. Ele, deşi sunt foarte aproape de floricică, se uită numai la soare şi la fluturaşi, şi nu prea vorbesc cu ea.

Luând culoarea verde, fetiţa măreşte puţin frunzele floricelei şi spune: dar ea are frunzele mai lungi ca celelalte şi poate să le atingă şi să le întrebe: Heei, ce faci? Iar celelalte flori spun, răstite: Ia mai lasă-ne în pace, nu vezi că stăm la soare? Pleacă de aici! Cu o undă de furie în voce, fetiţa adaugă: şi floricica le zice: Ba voi să plecaţi de aici, nesuferitelor! Sunteţi nişte urâte şi nişte rele!

Între timp, frunzele floricelei au devenit mari şi accentuate. Continuând să coloreze apăsat, fetiţa spune: şi celelalte flori au hotărât să o ciupească de frunze pe floricică pentru că le deranja. Dar frunzele creşteau la loc şi erau şi mai mari! Ia uite ce mari creşteau! spune ea, măzgălind foaia de-a binelea.

Oprindu-se din desenat, fetiţa se uită la floricica ei. Stă o clipă pe gânduri şi apoi spune: și floricica se făcea în fiecare zi tot mai mare şi mai rea şi atunci celelalte flori au chemat-o pe mama ei să vină şi să o ia acasă. Mama a venit şi i-a spus să stea cuminte, că se supără celelalte flori pe ea. Intrând în rolul floricelei, fetiţa ia poziţie de drepţi şi spune: Bine mami! Şi apoi, chicotind, se apleacă spre urechea mea şi îmi spune în șoaptă: şi floricica i-a spus florii de lângă ea, cu care era prietenă mai bună: haide să nu fim cuminţi şi să le înţepăm și noi pe celelalte flori!

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de fetiță a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acesteia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra felului în care se simte ea, nu-i așa?

(sursa foto)

2 Comments
  1. ce poveste trista si ce afurisita de gradinita!

  2. Asa este, din pacate. E trist ca o reactie o declanseaza pe alta,si are loc o propagare a furiei si a respingerii de la un copil la altul, intr-o spirala tot mai mare.

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.