Skip to content

Joc: Sfaturi preţioase

by Raluca Mosora on 18 martie, 2012

Joc Sfaturi pretioaseFiind adulți, de multe ori se întâmplă să avem dificultăți în a ne controla reacţiile. Pentru copii însă, stăpânirea de sine este o sarcină mult mai dificilă, din cauză că emoţiile lor sunt mai puternice şi încă nu şi-au format în totalitate autocontrolul. În loc să fim nerealişti, pretinzându-le copiilor să se poarte întotdeauna așa cum ne dorim, ar fi mult mai util să îi ajutăm în dobândirea auto-controlului. Jocul pe care ţi-l propun este o modalitate de a-l ajuta pe copil să facă faţă cu bine unor situaţii în care nu se poate purta aşa cum îşi doreşte.

Vârsta potrivită: Peste 7 ani

Materiale necesare: Hârtie și creioane colorate

Ce trebuie făcut:

  • Pentru a face acest joc trebuie să alegi un moment în care si tu și copilul aveți o dispoziție bună. Păstrarea unei atmosfere lipsite de critică şi reproşuri este esenţială în desfăşurarea acestui joc.
  • Spune-i copilului că uneori facem anumite lucruri pe care le regretăm mai târziu, de exemplu spunem unele cuvinte care îi rănesc pe ceilalți, luăm decizii pripite la impuls, acuzăm pe cineva pe nedrept, facem ceva ce știm că este interzis, etc. Poți să dai și tu un exemplu din experiența personală, când ai făcut ceva ce mai târziu ai regretat. Spune-i copilului să se gândească la o astfel de situație, în care face lucruri pe care mai apoi le regretă.
  • Delimitaţi cât mai bine această situaţie, punându-i întrebări concrete: Când se întâmplă acest lucru? Cine este în preajma ta în acele momente? Ce anume te supără atunci? Dacă copilul doreşte, roagă-l să deseneze această situație.
  • Spune-i copilului să aleagă 3 persoane pe care le apreciază foarte mult, în afară de tine. Pot fi persoane pe care le cunoaşte sau pe care nu le-a întâlnit niciodată în realitate.
  • Rând pe rând, invită-l să îşi imagineze cum ar reacţiona respectivele persoane dacă ar fi în locul lui în acea situație. Pune-i următoarele întrebări ajutătoare: De ce crezi tu că el/ea s-ar comporta aşa? Cum de reuşeşte să se poarte aşa? Crezi că felul în care s-ar purta lui/ei ar rezolva problema? Ce sfat crezi că ţi-ar da?
  • După ce copilul şi-a imaginat ce ar face şi ce i-ar spune fiecare persoană pe care o admiră, propune-i să aleagă sfaturile care i-au plăcut cel mai mult şi să se gândească cum anume să le pună în practică. Ajută-l să găsească modalităţi concrete de a se comporta în acea situație. Cu cât găsiţi mai multe soluţii alternative de comportament, cu atât este mai bine.
  • La sfârşit, spune-i copilului să se deseneze pe el punând în practică cea mai bună soluție găsită.

Bine de ştiut:

  • Mulţi părinţi au tendinţa să creadă că problemele copiilor se manifestă permanent și că sunt generale, când în realitate ele apar doar în anumite momente specifice. Acest joc te poate ajuta să realizezi că micuțul tău are dificultăți de a se controla doar în anumite momente concrete. Când problemele sunt mai bine delimitate ai şanse mai mari să găseşti rezolvări simple.
  • Chiar dacă copilul nu va pune în practică imediat soluţiile găsite în acest joc, simplul fapt de a şti că poate să se comporte şi altfel va ameliora problema.
  • Cea mai mare calitate a acestui joc este că va dă ocazia ţie şi copilului tău să lucraţi împreună. Dacă copilul observă că este ascultat, că vrei să îl înţelegi şi să vezi lucrurile şi din punctul lui de vedere, se va simţi mult mai respectat şi luat în serios. În felul acesta el te va vedea ca pe un aliat, nu ca pe un judecător de care să se teamă. Astfel el va fi mai deschis faţă de tine şi relaţia voastră va fi mai strânsă.

Se spune că unde-s doi, puterea creşte. Fii de partea copilului tău atunci când are nevoie, pentru ca el să aibă puterea să depăşească momentele dificile!

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă
No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.