Skip to content

Din lumea copiilor: Un urs în Australia

by Raluca Mosora on 13 martie, 2012

Din lumea copiilor: Un urs in AustraliaUrsul şi cangurul au ajuns să se împrietenească din întâmplare. Cangurul se plimba cu familia lui prin pădure când în faţă le-a sărit un urs. În imaginaţia băiatului de 7 ani ursul era mare şi periculos şi gata gata să îi mănânce pe toţi. Însă, după ce cangurul s-a uitat mai bine la el, şi-a dat seama că de fapt nu vroia să le facă nimic. El doar părea rău, din cauză că era supărat, spune copilul. După numai câteva cuvinte, cangurul a aflat că ursul este trist pentru că s-a pierdut de părinţi şi ştie că în pădure este un leu care poate să îl atace. Fără părinţii lui îi este frică. De aceea a ieşit în faţa cangurilor, ca să ceară ajutor.

Cangurul încearcă să îl liniştească pe urs, spunându-i să meargă cu el într-un loc în care leul nu poate ajunge: în Australia! Din momentul în care ursul acceptă călătoria, băiatul preia rolul cangurului și eu preiau rolul ursului. Prima oară ne aşezăm pe scaune ca şi cum ne aflăm în avion, însă ca să ilustreze mai bine lungimea drumului băiatul se ridică şi începe să facă ture prin cabinet. Bineînţeles, şi ursul călătoreşte odată cu cangurul, aşa că facem împreună câteva ture bune.

În sfârşit ajungem în Australia. Acolo ursul este anunțat că nu poate fi primit în rândul cangurilor fără să facă nimic. El trebuie să îndeplinească nişte condiţii ca să fie acceptat printre canguri. Prima condiţie este să găsească răspunsul la ghicitoarea: Nu e pasăre dar zboară, trebuie să îl ţii de sfoară! A doua condiţie este tot găsirea răspunsului la o ghicitoare: Animal cu corp de cal şi cu gâtul foarte lung, iar a treia întrebare este o probă de cultură generală în toată regula: Cât de departe este Australia de România? Cu chiu cu vai ursul răspunde la întrebări şi reuşeşte să fie primit în ţara cangurului.

Ursul îşi dă seama că principalele activităţi din ţara cangurilor sunt luptele. Din păcate, aceste lupte nu sunt ca un fel de joacă, ci sunt foarte serioase. Cangurul arată demonstrativ câteva scheme de bătaie şi apoi spune că scopul acestor lupte este să se stabilească cine este cel mai puternic. El spune că uneori el este puternic alteori nu, și că îşi doreşte să îi învingă pe toţi. Din cauză că ursul spune că nu se simte prea bine în această atmosferă de continuă bătălie, cangurul recunoaşte că nici lui nu îi prea place această ţară. Aşa că cei doi se hotărăsc să găsească un alt loc mai bun de trăit.

După o călătorie chiar şi mai lungă decât cea cu avionul cei doi ajung într-un alt loc. Acesta este tot în Australia. Cangurul spune: Uite, aici nimeni nu se mai bate cu nimeni! Aici este mereu cald şi frumos şi cangurul îl întreabă pe urs dacă îi place. Înainte să se pronunţe, ursul întreabă ce fac animalele în acest loc. Cangurul spune: aici nimeni nu se luptă cu nimeni, toată lumea se joacă şi stă la soare. Şi nu trebuie să îţi faci probleme cu mâncarea, că am un prieten, pelicanul, care vine şi ne aduce în fiecare zi de mâncare câte un peşte! Pentru că acest loc nou este foarte plăcut, cei doi se hotărăsc să stea câteva clipe în acest tărâm al imaginaţiei şi să savureze clipa.

Notă: deși este autentică, povestioara relatată de băiat a fost modificată ușor pentru a proteja identitatea acestuia. Lucru care nu ne împiedică să facem fel de fel de interpretări asupra felului în care se simte el, nu-i așa?

(Sursa foto)

No comments yet

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.