Skip to content

Joc de noapte bună: Daruri de peste zi

by Raluca Mosora on 12 februarie, 2012

Joc de noapte buna: Daruri de peste ziChiar dacă în viata de zi cu zi ni se întâmplă multe lucruri bune, de multe ori nu suntem destul de conștienți de prezența lor.  Copiii au o capacitate mai mare de a se bucura de lucrurile simple, dar uneori și ei par să nu observe lucrurile bune care li se întâmplă. Această atitudine de ignoranță ne sărăceşte şi ne amărăşte viaţa. Vestea bună este că optimismul şi recunoştinţa se învaţă, iar jocul pe care ţi-l prezint este o modalitate potrivită de a-ţi învăţa copilul să vadă partea bună a vieţii lui.

Vârsta potrivită: peste patru ani

Materiale necesare: nu sunt necesare materiale

Ce trebuie făcut:

  • Jocul este simplu dar dă roade doar dacă este făcut cu regularitate. Cel mai bine este ca tu şi copilul tău să îl jucaţi zilnic, de preferat seara. Când agitaţia de peste zi s-a domolit şi micuţul se pregăteşte să meargă la culcare, propune-i să vă gândiţi împreună la ziua care tocmai a trecut.
  • Rând pe rând, spuneţi ce lucruri v-au plăcut peste zi. Evident, majoritatea lor vor fi mărunte, însă menţionaţi-le pe toate care vă trec prin minte, chiar dacă par nesemnificative. Astfel de lucruri pot fi o conversaţie plăcută cu cineva, o mâncare bună, o informaţie utilă, o activitate care s-a desfăşurat cu succes, revederea cu un prieten, primirea unui cadou, o veste bună, un plan pentru viitor.
  • Dintre lucrurile care v-au plăcut peste zi alegeți trei lucruri mai generale pentru care sunteţi recunoscători. Este posibil să vă simţiţi recunoscători pentru lucruri foarte generale (spre exemplu că sunteţi sănătoşi, că aveţi o familie unită), sau pentru lucruri concrete (spre exemplu că aţi reuşit să citiţi câteva pagini dintr-o carte, că v-a ieşit bine mâncarea).
  • La final, gândiți-vă fiecare la o câte o persoană față de care vă simțiți recunoscători și propuneți-vă ca în ziua care urmează să îi arătați recunoștința prin cuvinte sau printr-un gest de mulțumire.

Bine de ştiut:

  • Recunoştinţa este unul dintre cele mai nobile sentimente pe care îl putem dezvolta la copilul nostru, pentru că îl ajută să fie mai mulţumit cu viaţa de zi cu zi. Recunoştinţa ne dă un sentiment că viaţa pe care o ducem este suficient de bună şi de valoroasă. Ea este strâns legată de satisfacţia în viaţă şi creşterea ei ne ajută să ne simţim mai fericiţi.
  • Se pare că visele de peste noapte sunt în mare parte influenţate de ultimele gânduri şi emoţii pe care le avem înainte să adormim. Persoanele deprimate visează mai des vise urâte, pe când cele fericite au vise mai frumoase. De asemenea, visele influenţează dispoziţia cu care ne trezim dimineaţa. Dacă faceți acest joc înainte de culcare, sunt şanse mai mari ca micuţul tău să viseze mai frumos şi să se trezească mai binedispus dimineaţa următoare.
  • Îţi recomand cu căldură acest joc şi ţie. S-a demonstrat că persoanele care sunt mai conştiente de bucuriile de zi cu zi sunt şi mai fericite. Acest joc este cu atât mai indicat cu cât ai o perioadă mai proastă sau eşti o persoană mai pesimistă.

Viaţa ne oferă nenumărate daruri. De ce să nu le primim şi să mulţumim pentru ele?

(Sursa foto)

Articol din categoria:Ora de joacă

Leave a Reply

Note: XHTML is allowed. Your email address will never be published.